folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Bıçak Fırlatma Neticesinde Çeliğin Kırılması

Bıçak Fırlatma Neticesinde Çeliğin Kırılması

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek

Merhaba müridler, çok güzel bir bıçağım vardı. Bununla evde hobi olarak bıçak fırlatmaca, kalın kartona uzaktan saplamaca oynuyordum. Hem kendimi geliştireyim dedim. 

Eskiden evimizin bahçesindeki eski ahşap kapıya 5-10 metre uzaktan komando bıçağı ve ninja yıldızı atışı yapardım. kendimi baya geliştirmiştim. 10 metreden istediğim hedefi nokta atışı olmasa bile iyi derecede vurabiliyordum. 

Bugün evde boş bir odada kalın kartonları dizip uzaktan bu kartona bıçak saplayım dedim. Birkaç saplamadan sonra bıçak betona düştü ve ucu azcık kırıldı. Ucun bıçakçıda tekrar sivritilmesi lazım.

Bu aralar internetten bıçaklara ve mızraklara bakarken 1040 - 1050 çelik gibi özellikler gördüm. 1040 - 1050 gibi özellikler çelikte neyi ifade eder ?

Adamın birisi youtube'da 15 metre kadar uzaktan sert hedeflere mızrak fırlatıyordu mızrağa hiçbirşey olmuyordu. Ama benim bıçağın ucu hemen kırıldı.

Çeliğin sert cisimlere karşı dayanıklılığını nasıl bilebiliriz. Hangi tür çelikten yapılmış bıçağı veya mızrağı örneğin direk taşa sert bir şekilde fırlatırsak kırılmaz ? Kısacası dayanıklı çeliği nasıl biliriz, belirli standardı, özelliği, numarası felan varmıdır ?

Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sherlock.
    r10aldinho
    r10aldinho's avatar
    Erkek

belki vardır

İlk batışını ben gördüm güneşin, Gün dönümüne sen yetiştin, Kaptanı benim bu geminin, En son ben çıkarım, Panik etmeyin ___________________________________________________________ iletisim: www.tahribat.com@gmail.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek

:D  gdfjpıgodfg

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kumanaga
    Kumanaga's avatar
    Erkek
    demek ki bıçak kırılıyorsa mızrak atmak gerekiyor.

⎝Her boku biliyorsun, "Herkes" yazmasını bilmiyorsun.⎠
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

askeriav ürünleri diye bi site var orada ürün detayına bak hocam. senin ürün çakma dır

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Twitter
    Twitter's avatar
    Erkek

Bizim arkadaşlar zincir fabrikasında çalışıyorlar Maşallah torna cnc vs gibi cihazlarla 

Seri üretime geçmişler istedikleri bıçakları üretiyorlar :D 

1040 çeliğinden kasıt içinde %40 civarında karbon bulundurmasıdır indüksiyon ocakta falan işliyorlar genelde bu çarklar falan için 

1050 çeliğide %50 karbon var işte buda aynı şekil dişli çarklar millerde falan kullanılır . 

Karbon oranı artıkça cismin mukavemeti artacağından 1050 lik tercih edebilirsin 

ama genelde bıçaklar için yüksek hız çeliği kullanılır

Part Time Engineer, Full Time Dreamer ..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek

Twitter bunu yazdı:
    -----------------------------

Bizim arkadaşlar zincir fabrikasında çalışıyorlar Maşallah torna cnc vs gibi cihazlarla 

1040 çeliğinden kasıt içinde %40 civarında karbon bulundurmasıdır indüksiyon ocakta falan işliyorlar genelde bu çarklar falan için 

1050 çeliğide %50 karbon var işte buda aynı şekil dişli çarklar millerde falan kullanılır . 

hocam naptn %40 C nedir ? %40 C içeren Fe-sementit e dökme demir denir . 1040 standartlaştrılmş çelik ismidir : ) kitaptan bakıp tam alaşımında ne var yazaym ama kaliteli bir çeliktir : ) 

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akenaton
    akenaton's avatar
    Erkek

bir metalurji ve malzeme mühendisi adayı olarak bu sorunu cevaplamayı isterdim ama malesef derslerim kötü :D millet %40 %50 karbon miktarından fln bahsetmiş öyle bişe mümkğn değil en fazla %2 civarında olur karbon.. bunun daha bircok özelliği var öle tek konuyla hemen öğrenebilecek olsan ben nie okuyom :D umarım meslektaşlarım sana yardımcı olurlar..

biz sarımsak tarlasından vazgeçmeyiz..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek

1040

Kimyasal Analizi

C

Si

Mn

Cr

Mo

Ni

P

S

0.40

0.25

0.80

-

-

-

0.040

0.050

Özellikleri : İndüksiyon ve alevle sertleştirilebilir

Kullanım Alanları : Transmisyon milleri raylar dişliler yapımında kullanılmaktadır.

1050

Kimyasal Analizi

C

Si

Mn

Cr

Mo

Ni

P

S

0.50

0.20

0.80

-

-

-

0.040

0.050

Kullanım Alanları :Cer kancaları, Dişliler, Kazmalar, Civatalar, Miller ve Şaftlar yapımında

burada yüzdece oranlar mevcut  ikiside kaliteli malzemelerdir bıcagın ucunun kırılmasıda darbelerdendır sureklı denemeler yapmıssın ıcerıde bı centık varsa kopmustur oradan yani yapılıstan bı sorundur hem nekadar çelikte olsa azimle işeyen mermeri delermiş :) 

edit : malzemedeki ani darbeleri engeleyyemeyiz bide kullandgn malzemn omru vardır hersey gibi belkide o dolmustur ama burada olabilecek en buyuk olasılık ya çentik etkisi ( iç yapıdaki atomlar duzeyındeki durumdur ) yada darbedir bu darbeleri engelleyemeyız ve bu darbelerın ne tur mukavemet degerlerı verecegını hesaplayamayız ondan dolayı hesaplamalarda hep darbe faktorunu ortada yokmus gıbı hesaplamalar yaparız .

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

Bıçağa ne kadar çok para verirsen çeliği o kadar kaliteli olur :D işgören silahçılık var mesela izmirde. Adamlar 5liraya "peynir tenekesinden" kelebekde satıyodu 35$'a minicik smith wesson bıçak da satıyordu. Misal 20 liraya da kasatura alabilirsin 220 lirayada ama arada çok fark olur, malzeme kendini hissettirir. Heleki bıçak tutkunuysan bıçağa dokunman yeter kalitesini anlamak için...

Eğer kaliteli bişeyler istiyorsan tavsiyem kesinlikle smith wesson ve cold steel gibi gerçek bıçaklara bakmalısın.

http://www.eyb.com.tr/icerik.aspx?id=4&kid=76

http://www.meydankamp.com/CategoryInfo.aspx?CATEGORYID=Eqx%2bcZcsh74%3d&CATEGORYSUBATTRIBUTEVALUEID=kIBvHXv5l6A%3d

mesela şu aletin şekli fazla hoşuma gitmesede çok çılgın bişey ve sanırım fiyatı 1000lira :D

http://www.youtube.com/watch?v=gwimJteCPjI

:)
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XpertVision
    XpertVision's avatar
    Erkek

Twitter bunu yazdı:

oha nettin hacı ya o çelik olmaz o zaman malzeme vizesinden çıktım hacı açıklıyam sana :D ilk defa mühendislik okumam bi işe yarasın

o 1040 1050 ın sonundaki 40 50 içerdiği karbon oranı o da şöyle %0.40 %0.50 olarak

o karbon oranı arttıkça sertleşir çelik ancak sertleştikçe de dayanımı azalır gevrekleşir kırılır aslında ikisinde de bıçak için sorun yok gibi duruyor ama kalitesiz imalden dolayı kırılmış da olabilir veya çok fazla kullanımdan dolayı olmuştur

Toplam Hit: 5499 Toplam Mesaj: 24