Big Bang!
-
-
Noneyim bunu yazdı
Hepimiz yapay zekalariz diyosun hocam? :)
Ama basit bi sekilde, biri sana gelip 1 mi 2 mi dese, aklindan bi sayi tut falan dese, bunu degiskenlere, hava durumuna, ortamin sicakligina / kokusuna falan baglayamazsin ki. İste o vakit yapay zekadan farkin ortaya cikar, karar verme yetisi
İyide O Zaman Şöyle Bir Şeye Yöneliyo İster İstemez, Madem Zekamız Yapay, Peki Ya Biz... Bilmek Fiilinin Anlam Kazandığı Biz, Yani Benliğimiz Oda mı Yapay... O Yapay Olabilemez... Çünkü Orjinin Ta Kendisi Olmamız Benliğimizi Tartışmasız Tekliğe İndiriyor. Bir İkinci Ben Olabilemez..
-
kafkafkaf bunu yazdıHybris bunu yazdı
bir madeni paranın atıldığında yazı ya da tura gelme olasılığı 1/2'dir.
oysa değişkenlerin hepsini(açısı,ortam sıcaklığı, yerçekimi ivmesi vs. vs.) dahil ederek bu olayı hesaplarsak yazı ya da tura geleceğini
bilebiliriz. Öngöremediğimiz durumlarda ihtimal kelimesini kullanırız.
peki ya Big Bang anını tüm değişkenleriyle inceleyebilseydik?
varlığımızı ele alalım. Kendi hür irademizle verdiğimizi düşündüğüz kararlar esasında Big Bang'den bu yana gelen bir dizi sebep-sonuç değil midir?
Bu konuyla ilgili einstein bohr'a "Tanrı zar atmaz." demiştir. Ancak şu anki bilgimizle tüm olasılıkların aynı anda var olduğunu düşünüyoruz (bknz. schrodinger'in kedisi).
Gerçeğin kendisinin bulunabileceğini ise düşünmüyorum.
evet. savunulan konu da o, ortadaki detaylı, kopyalanamayan ve benzeri olmayan sistem'in sadece bir sebep, yani özünü bu hale getireni olana işaret olduğu ama onun varlığına kesin delil olmadığıdır. yoksa inanma zorunluluğu olurdu ama yok. inanmasada çok rahat yaşıyor insan. demekki teklif var ısrar ve zorlayıcılık yok. var ama ben reddediyorum gibi fikirler varsa o sorun olur. yoksa pozitif bakış açısıyla amaç öğrenmekse sorun yok zaten.
islamic_force 'un açtığı konuya baktım 2008'deki. güzelbir konu ama nedense kilitlenmiş merak ettim doğrusu nedenini
-
Hybris bunu yazdı
@ulquiorra
hocam verdiğin video işin biyolojik kısmına cevap veriyor.benim fikrime göre
bu adama 5 kere butona basması söylense ve adam sol-sağ-sağ-sol-sağ şeklinde bunu uygulamış olduğunu varsayarsak
bu dizilişin şekli tesadüf olamaz. bu şekilde hareket etmesini sağlayan etkenler olduğunu düşünüyorum. çok ama çok çok fazla etken.
o kadar fazla etken ki belki soluduğu havadaki oksijen miktarından ten rengine babasının sigara kullanmasına kadar.
edit: ayrıca konuya kuranda zaten yazıyor şeklinde giriş yapılmazsa sevinirim.
Evet, rastgele gözüken kararlarda çeşitli etkenlerin olduğunu ve bu seçimlerin aslında beyinde pek de rastgele olmadığını kanıtlamak için videoyu linkledim. Atıyorum; videodaki prof. eğer kahvaltısında kahveyi fazla kaçırdıysa ve bu hafif çarpıntıya sebep oluyorsa, yapacağı seçimler sola meyilli olacaktır.
Bulunduğumuz ortamdaki renkler psikolojimizi etkiliyor. Pek bilinen bir örnek: Fastfood işletmeleri, restaurantlarında iştah açıcı etkisi yüzünden kırmızı rengini tercih ediyor. Biz burgerkinge girdiğimizde "aa duvarlar da kırmızıymış, hadi king chicken alacağımıza steakhouse alalım" demiyoruz. Ancak duvar renginin psikolojimiz üzerindeki etkisi, vereceğimiz kararı dolaylı olarak etkilemiş oluyor. Yani biz demesek bile beyin aslında yukarıdaki cümleye denk bir karar veriyor. Çalışanların tutumları, ekonomik durumumuz, iştah seviyemiz gibi onlarca etken sayılabilir.
Yani bu etkenler var, insan dış dünyaya tamamen kapalı değil. Ama acaba bu etkenlerin olması, hiçbir şekilde rastgele seçim olmadığını kanıtlar mı? İşte videoda kanıtlanan şey de, bize rastgele gözüken seçimlerin esasında rastgele olmadığı. Ben bu nedenle eğer tüm değişkenleri hesap edebilecek kapasiteye sahip olursak hem geçmişte neler olduğu, hem de gelecekte neler olacağı bilgisine sahip olunabileceğini düşünüyorum.
Keşke diğer müridler de konuyla alakasız biçimde yaratıcının varlığını tartışmak yerine, "hayır, bu yaklaşımınız fazla kaderci ve ben şu şu nedenlerle böyle birşeyin mümkün olduğuna inanmıyorum." diyerek nedenlerini sunsa.
ulquiorra tarafından 23/Eki/12 13:09 tarihinde düzenlenmiştir -
ulquiorra bunu yazdıHybris bunu yazdı
@ulquiorra
hocam verdiğin video işin biyolojik kısmına cevap veriyor.benim fikrime göre
bu adama 5 kere butona basması söylense ve adam sol-sağ-sağ-sol-sağ şeklinde bunu uygulamış olduğunu varsayarsak
bu dizilişin şekli tesadüf olamaz. bu şekilde hareket etmesini sağlayan etkenler olduğunu düşünüyorum. çok ama çok çok fazla etken.
o kadar fazla etken ki belki soluduğu havadaki oksijen miktarından ten rengine babasının sigara kullanmasına kadar.
edit: ayrıca konuya kuranda zaten yazıyor şeklinde giriş yapılmazsa sevinirim.
Evet, rastgele gözüken kararlarda çeşitli etkenlerin olduğunu ve bu seçimlerin aslında beyinde pek de rastgele olmadığını kanıtlamak için videoyu linkledim. Atıyorum; videodaki prof. eğer kahvaltısında kahveyi fazla kaçırdıysa ve bu hafif çarpıntıya sebep oluyorsa, yapacağı seçimler sola meyilli olacaktır.
Bulunduğumuz ortamdaki renkler psikolojimizi etkiliyor. Pek bilinen bir örnek: Fastfood işletmeleri, restaurantlarında iştah açıcı etkisi yüzünden kırmızı rengini tercih ediyor. Biz burgerkinge girdiğimizde "aa duvarlar da kırmızıymış, hadi king chicken alacağımıza steakhouse alalım" demiyoruz. Ancak duvar renginin psikolojimiz üzerindeki etkisi, vereceğimiz kararı dolaylı olarak etkilemiş oluyor. Yani biz demesek bile beyin aslında yukarıdaki cümleye denk bir karar veriyor. Çalışanların tutumları, ekonomik durumumuz, iştah seviyemiz gibi onlarca etken sayılabilir.
Yani bu etkenler var, insan dış dünyaya tamamen kapalı değil. Ama acaba bu etkenlerin olması, hiçbir şekilde rastgele seçim olmadığını kanıtlar mı? İşte videoda kanıtlanan şey de, bize rastgele gözüken seçimlerin esasında rastgele olmadığı. Ben bu nedenle eğer tüm değişkenleri hesap edebilecek kapasiteye sahip olursak hem geçmişte neler olduğu, hem de gelecekte neler olacağı bilgisine sahip olunabileceğini düşünüyorum.
Keşke diğer müridler de konuyla alakasız biçimde yaratıcının varlığını tartışmak yerine, "hayır, bu yaklaşımınız fazla kaderci ve ben şu şu nedenlerle böyle birşeyin mümkün olduğuna inanmıyorum." diyerek nedenlerini sunsa.
nedenler bilinçaltında toplanıp kişiyi bir yöne yönlendirsede, seçim anında kişi onu seçmeyedebiliyor. sigara içen adamın hem bedeni dürtüleri hemde bilinçaltına işlenen alışkanlıkları sigaraya yönlendirsede, sonuçta içmemeyide seçebiliyor.
bilinçaltı zaten ağırlıkla, eski seçimlerin bir sonucu ve özeti. geçmişte sıklıkla ne yapılırsa, ona meylettirip, düşünce ve hareketi, dürtüye yönelik duyguya çeviren bir özellik. o yüzden bilinçaltının da özünde eski seçimler var. eski seçimleri baz alıp yeni seçimleri yaparkenki karar verme süresini azaltmış oluyor. faydasıda var. ama sonuçta özgür iradenin üstünde değil.
bir annenin çocuğunu koruma duygusu hangi renkten hangi histen hangi geçmişte yaşadığı şeyden gelecek o zaman. yada hayvanların doğar doğmaz hiç tecrübe etmediği şeyleri ders almadan uygulaması? örneğin yeni bir doğum yapmış köpek, ilk iş olarak yavrularının üstündeki o plesentaları yalıyor. ona bu hissi veren ne. hiç doğum görmemiş yada öğrenmemiş tıp eğitimide yok-ki şuuru olsun anlasın. tamamen içgüdüye yönelik güçlü bir dürtüsel seçim.
renk vs gibi konular, çok zayıf etmen. konuyu açıklayamaz
-
@charmander
Farklı kararlar alma olasılığı, kararın tahmin edilemez olduğunu kanıtlamaz. Seçim anında farklı karara yönlendiren birikim de yine bilinçaltında bulunur, alternatif kararı oluşturan düşünceler yoktan var olmaz. Ayrıca bilinçaltı; önceden verilmiş kararları içermenin yanında, bu karara etki eden değişkenleri de barındırır. bu değişkenler değiştikçe, verilen kararlar da değişir. bilinçaltında birbiriyle çelişen düşünceler barınabilir. bu düşünceler ruh haline göre güçlenip zayıflayabilir. örnekteki sigara içen adam aynı zamanda sigaranın zararlarını da biliyor. bu nedenle sigara içmemeyi seçiyor. değişkenlere bağlı olarak ruh hali umursamaz bir hal alsaydı, sigaranın zararlarını bilmesine rağmen sigara içmeye devam edecekti. Konuda sorulan da bu. Bu değişkenlerin hepsini bilme imkanımız olsaydı, ihtimalleri ve hangisinin gerçekleşeceğini tahmin edebilir miydik?
Hür iradeyi daha detaylı tartışabilmemiz için, önce hür irade tanımı yapmak gerekiyor. Çok çalışıp zengin olmayı da hür irademizle seçtiğimizi düşünüyoruz fakat toplumun bizi o yöne ittiğini görmezden geliyoruz. bilinçaltımızda var olan zenginlik arzusunu görmezden geliyoruz. bunlar hür iradenin aslında o kadar da hür olmadığını kanıtlamaz mı?
bilinçaltıyla bilinci ayrı ele alıyorsun ki bu pek doğru değil. bilinç ve bilinçaltı birbirini var eden iki ayrılmaz parça. bilinç, bilinçaltına istemli ya da istemsiz sürekli veri gönderir. bilinçaltı da bu veriyi kaydedip gelecekte bilincin kullanabileceği bilgi haline dönüştürür.
pek fazla bilgim yok bu konuda ama içgüdü, epigenetik ile açıklanıyor-açıklanmaya çalışıyor bildiğim kadarıyla. biyolojiyle alakalı birisi daha doğru açıklayabilir.
ulquiorra tarafından 23/Eki/12 17:54 tarihinde düzenlenmiştir -
ulquiorra bunu yazdı
@charmander
Farklı kararlar alma olasılığı, kararın tahmin edilemez olduğunu kanıtlamaz. Seçim anında farklı karara yönlendiren birikim de yine bilinçaltında bulunur, alternatif kararı oluşturan düşünceler yoktan var olmaz. Ayrıca bilinçaltı; önceden verilmiş kararları içermenin yanında, bu karara etki eden değişkenleri de barındırır. bu değişkenler değiştikçe, verilen kararlar da değişir. bilinçaltında birbiriyle çelişen düşünceler barınabilir. bu düşünceler ruh haline göre güçlenip zayıflayabilir. örnekteki sigara içen adam aynı zamanda sigaranın zararlarını da biliyor. bu nedenle sigara içmemeyi seçiyor. değişkenlere bağlı olarak ruh hali umursamaz bir hal alsaydı, sigaranın zararlarını bilmesine rağmen sigara içmeye devam edecekti. Konuda sorulan da bu. Bu değişkenlerin hepsini bilme imkanımız olsaydı, ihtimalleri ve hangisinin gerçekleşeceğini tahmin edebilir miydik?
Hür iradeyi daha detaylı tartışabilmemiz için, önce hür irade tanımı yapmak gerekiyor. Çok çalışıp zengin olmayı da hür irademizle seçtiğimizi düşünüyoruz fakat toplumun bizi o yöne ittiğini görmezden geliyoruz. bilinçaltımızda var olan zenginlik arzusunu görmezden geliyoruz. bunlar hür iradenin aslında o kadar da hür olmadığını kanıtlamaz mı?
bilinçaltıyla bilinci ayrı ele alıyorsun ki bu pek doğru değil. bilinç ve bilinçaltı birbirini var eden iki ayrılmaz parça. bilinç, bilinçaltına istemli ya da istemsiz sürekli veri gönderir. bilinçaltı da bu veriyi kaydedip gelecekte bilincin kullanabileceği bilgi haline dönüştürür.
pek fazla bilgim yok bu konuda ama içgüdü, epigenetik ile açıklanıyor-açıklanmaya çalışıyor bildiğim kadarıyla. biyolojiyle alakalı birisi daha doğru açıklayabilir.
tamam işte ruh halini kabul eden materyalist yani sadece gözle görünen vardır fikrinden sıyrılabilir. ruh hali etkiler ama beyinde bilinçaltıyla ilgili şeyler be olursa olsun 2. plandadır. hayvanlarda önceliktedir. eğer kendini alamadığı hareketler varsa saplantıdır psikolojik rahatsızlıktır. ama beyinde ölçülen alan sadece beyincik, yani kararın uygulama safhası. seçimleri değerlendirme alanları değil.
-
CHaRMaNDeR bunu yazdıulquiorra bunu yazdı
@charmander
tamam işte ruh halini kabul eden materyalist yani sadece gözle görünen vardır fikrinden sıyrılabilir. ruh hali etkiler ama beyinde bilinçaltıyla ilgili şeyler be olursa olsun 2. plandadır. hayvanlarda önceliktedir. eğer kendini alamadığı hareketler varsa saplantıdır psikolojik rahatsızlıktır. ama beyinde ölçülen alan sadece beyincik, yani kararın uygulama safhası. seçimleri değerlendirme alanları değil.
hala bilinç ve bilinçaltını ayırmaya çalışıyorsun. beyinde 2. plan diye birşey yok. ikisi de bir bütün ve ikisinin birleşimiyle benlik oluşuyor. hayvanda bilinç insana göre tabi ki daha az gelişmiştir ama bilinç de bilinçaltı da zihinsel aktivitedir ve benliği oluşturur. şöyle düşün. bilinçaltı bir pasta yapıyor. ama üstündeki süslemeleri yapmıyor, süsleme işini bilince bırakıyor. bilinçaltıyla tam bir uyum içinde olan bilinç sence pastanın üstüne acı biber koyar mı? koymaz. düşünce ve verilen kararlar da aynı böyle gelişiyor. kararı veren ne sadece bilinçaltı ne de sadece bilinç. ikisi birden.
biz de zaten verilecek kararların tahmin edilebilirliği hakkında konuşmuyor muyuz?
ayrıca sırf böyle düşünmek beni materyalist yapmaz. sanırım konunun başında dönen yaratıcı tartışması hala kafanı kurcalıyor. materyalist değilim, bilemediğim şeylerin varlığını reddetmiyorum.
aklıma geldi konu sapmasın ama materyalizme karşı duruyorsun diye soruyorum. tüm değişkenler biliniyorsa ne olacağını kestirebilmemiz islamdaki kader inancını desteklemiyor mu? basitçe kader Allahın olacakları bilmesi değil mi?
ulquiorra tarafından 23/Eki/12 18:35 tarihinde düzenlenmiştir -
hayır hayır, özellikle belirtmek istedim inan size söylemedim bu konuyu. konusunu ön plana getirdim sadece.
Allah'ın bilmesi, tüm değişkenlerin hesaplanmasıyla değil, kuantum fiziğinde de olduğu gibi, fotonların mekanda dolaşıp gördüğümüz ışıklı dünyayı oluşturduğı gibi sinyal alışverişinde de kullanıldığı biliyor. işte aynı fotonların farklı tetiklemesiyle zamanda hareketi de mümkün. yani bu şu demek. biz kolumuzu kaldırdığımızda eğer beyin bunun bilgisini o kanunlar aracılığıyla hesaplayıp yayıyorsa ki hesapladığı ve uyguladığı milyonlarca insanın tecrübesiyle rüyalarıyla ve astral tecrübeleriyle sabit- demekki Allah olasılıklardan değil, yaptıklarımızdan biliyor. kaldıki Allah bununlada sınırlı değil, daha ötesindeki alemlerde daha latif sırlar olan başka şeyler var. zemin olsa bunlarıda delillerle gündeme getirirdim ama bu seviyede uslüp kabul görmez. o yüzden kabul gören yerlerde konuşulur sadece.
yani beyin değişkenleri hesaplamıyor. sadece seçiyor. değişkenler onun seçme anında uyarıcı etmenden başka birşey değil. Allah ise, seçimlerin sonuçlarını biliyor. islam inancının ve kainattaki gerçek mekanizmanın özünde bu var. dikkatli okunursa çok rahat anlaşılır bu konu
CHaRMaNDeR tarafından 23/Eki/12 18:54 tarihinde düzenlenmiştir -
Hybris bunu yazdıLotus bunu yazdı
hocam kusura bakma derinlemesine düşünemedimde şimdi mesela karar vermemiz gereken bir durumda o an herşey bizim elimizde gibiyken mesela efenim söz gelimi ortamdaki bir koku bile o an duygularımı etkileyip benim vereceğim kararı etkileyebilir , bunun gibi birşey mi olay
tam olarak değil.
herşeyin sebep ve sonuç ilişkisi olarak geliştiğini düşünüyorum.
misal sen kıyafet almaya gittiğinde;
aile yapın, arkadaşların ve buna bağlı mağaza seçimin, giyim tarzında nelerden etkilendiğin, hangi rengi neden sevdiğin vs. vs. değişkenler vardır.
sen kendi iradenle arzuladığın için aldığını söylesende de tüm değişkenleri hesaplama şansımız olsaydı alacağın kıyafeti sana tam olarak söyleyebilirdik.
çok basit bi şekilde yazdım örneği..
peki yarın sevmediğim bişeyi alıp seni göt edersem? diyebilirsin.
onun da sebebi şu an bu yazıyı okuman olabilir. ya da yaşadığın sorunlardan dolayı iç dünyanda kendini ötekileştirmek gibi şeyler de olabilir.
ama kendiliğinden olması söz konusu değildir muhakkak tetikleyen bi olay vardır. tıpkı bir bilgisayar programı gibi. değişkenler her yerde :|
yapacağımız hamle her zaman bellidir.
bknz: tanrıyı kandırıp kandıramama düşüncesi
hsyN tarafından 23/Eki/12 19:35 tarihinde düzenlenmiştir