folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Bilgisayar Müh. Uzmanlaşma Ve Staj

Bilgisayar Müh. Uzmanlaşma Ve Staj

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Sayın müridler

Kafayı yemek üzereyim araştırmaktayım fakat hiçbir düzenli bilgi bulamıyorum. Bu yaz staj yapacam ki başvurular martta bitiyormuş dolayısıyla şimdiden araştırmaya başlayım dedim. ODTÜ Bilgisayar müh. okuyorum ve not konusunda hiç sıkıntım yok. Dolayısıyla yapmışken stajımı en iyi yerde yapayım istiyorum. Ki bir de şöyle bir gerçek var ki stajını nerede yaparsan o dalda uzmanlaşırsın. Şimdi bu endüstride çalışan abi ve ablalarımdan bana bir özet yapmalarını rica ediyorum ki bu da çok kişi için yararlı olacaktır. Bilgisayar mühendisi hangi dallarda uzmanlaşabilir ve bu dalların Türkiye'deki durumu nedir? Hangi dalda uzmanlaşan nerelerde nelerle çalışır? Programlama dili faktörü ne kadar önemli? Muhasebe yönetim tarzı programlar yazan şirketleri düşününce okulda öğrendiklerim boşa gidecekmiş gibi geliyor bu normal mi?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler. Aklıma geldikçe aşağıda sormaya devam ederim :)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    whopper
    whopper's avatar
    Erkek

Konuyu takipteyim efenim.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

muhasebe programı yazmayı aklına koyarsan heba olursun tabiki hocam :)

%80'i kendisini tekrar eden yazılım yazmak senin işin olmamalı.

Bana soracak olursan, ben senin yerinde o zaman olsam database konusunda uzmanlaşırdım.

Piyasanın içinden biri olarak söylüyorum, iyi para var :)

renegadealien tarafından 23/Kas/12 19:41 tarihinde düzenlenmiştir

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek
    renegadealien bunu yazdı

Bana soracak olursan, ben senin yerinde o zaman olsam database konusunda uzmanlaşırdım.

Hocam database de çok yavan geliyor bana yani dediğin gibi kendini tekrar etmiyor mu o da ?

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Erkek
    uLtRaLoVeR bunu yazdı
    renegadealien bunu yazdı

Hocam database de çok yavan geliyor bana yani dediğin gibi kendini tekrar etmiyor mu o da ?

Hocam öncelikle staj olayına takılma bence fazla.. Son sene bitirme tezin ve seçtiğin dersler genel olarak seni alanına yöneltecek, staj pek etkilemiyor.

Alan olarak dersen Türkiyede çok piyasası olmayan alanları seçmende fayda var, bu şekilde girişim destek programlarından daha kolay yararlanabilirsin. Ben mesela Bilgisayarla Görme (Computer Vision) alanında çalışıyorum, yüksek lisansta da biraz grafik olayına yönelicem gibi duruyor.

There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    plastner
    plastner's avatar
    Erkek

Bilgisayar mühendisi her boktan çakmalı bence (Argo oldu ama böyle bence)

Ben meslek okulu mezunuyum şuanki bilgisayar mühendislerinden daha fazla şey biliyorum diyebilirim.Ama aslında hiçbirşey bilmiyorum.Olay sana bağlı nerede okuduğun değil ne bildiğin önemli kendini ne kadar çok güvendiğin önemlidir.

Ben senin yerinde olsam yarışmalara katılırım uluslar arası geçerliliği olan yarışmalara akademik zamanda yapılan projeler çok değerlidir.

plastner tarafından 23/Kas/12 20:13 tarihinde düzenlenmiştir

Busiest men find the most time....
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Anladım NmC hocam işte ben de bu uzmanlaşabileceğimiz alanların bir listesini ve biraz da bilenlerden açıklamasını istiyorum ki seçmeli derslerimi de ona göre alayım sadece ben değil bu konuda benim durumumda olan çok kişi var bilgi alamıyoruz

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Konu kaynadı haftasonu gören daha çok olur diye up

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mstraker
    mstraker's avatar
    Erkek

NMC nin de dediği gibi staj olayına takılmamalısın çünkü staj yapacağın yerdeki insanların işinden gücünden sana ayıracak zamanı olmayacak ki seni 1 ay gelip gidecek biri olarak gördükleri işin umurların da dahi olmayacaksın diyerek bu konuyu bir kenara koyalım.

İkincisi Rene hocamın Database konusundaki tecrübeli ve piyasayı bilen önerisine karşı bu sektöre daha atılmamış ve öğrenci statüsünde biri olarak Database de kendini tekrar etmiyor mu zaten diyerek yaklaşman çok yanlış. Herkes select update delete yapabiliyor evet ama biraz içine girersen insanlar neler yapıyor tahmin bile edemezsin. Bunu da geçtim bir konuda uzmanlaşmak demek öncelikle o işi yavan bulmamakla başlar. Çünkü bir işte uzmanlaşmak istiyorsan onun inceliklerini öğrenmek araştırmak sıkıntılı bir süreçtir ve sabır ister. Elbette bu süreçte tıkandığın ilerleyemediğin zamanlar olacak ve sen bu zamanlarda belki de kimsenin bilmediği hatta belki mevcut olmayan birşeyler üreteceksin ve böyle uzmanlaşacaksın yani atalarımızın da dediği gibi "Herşeyi devletten beklememek lazım".

Benim de çok fazla tecrübem olmamakla birlikte şimdiye kadar gördüğüm bilişim sektörüyle ilgili birkaç düşüncemi paylaşayım. Ben şuan finans sektöründe çalışıyorum yazılım geliştirme uzmanı olarak. Finans sektörü diğer kurumlara göre biraz daha kurumsal yapıyı önemsedikleri ve oturttukları için işler yavaş ilerliyor ve biraz da sıkıcı açıkcası. Kişisel gelişim açısından istediğini bulamazsın ama şunu da söyleyeyim kapitalist sistemin tüm gerekliliklerini de tam olarak yerine getiriyorlar. Mesela ; diğer yazılım firmalarına göre daha çok para, ünvan ve zaman içinde terfi, çok yavan da dursa çeşitli organizasyonlar, yemekler, vb...  Bunun dışında tamamen işin içinde olan çatır çatır yazılım yapan firmalar var. Bizim ülkemizde özellikle savunma sanayi, gömülü yazılım işleriyle uğraşan firmalar bunlar. Bir de hastahane otomasyonu cart otomasyonu curt otomasyonu yapan firmalar var. Bunlar işte tam olarak kendini tekrar eden bir sonraki işte zaten birkaç buton ismi ve template değiştiren firmalar bunlardan kesinlikle uzak durmalısın ne para ne de kişisel gelişim sağlayabilirler. Tabiki şu da var ilk mezun olduğunda iyi bir iş için eğer çok fazla beklemek istemiyorsan ve sonrasında iyi bir yerde çalışmak istiyorsan ilk 2 yıl bu tür firmalardan birinde çalışıyorsun.

Son olarak bitirme tezimde ben yüz tanıma sistemleri ile ilgili çalışmıştım. Çok keyifliydi ve gerçekten sonrasında bu iş ile uğraşan bir firmada çalışmayı çok istemiştim ama sonuç hüsran. Şimdi sadece hobi olarak uğraşıyorum bu işle. İleride belki kendi firmamı kurarım diye hayal kuruyorum sağlam birşey ortaya çıkarabilirsem tabi. Sana da tavsiye edebilirim çünkü hala %100 başarım oranı ile çalışan bir yüz tanıma sistemi yok. Benim düşüncelerim bu yönde yine yardımcı olabileceğim birşey olursa pm atabilirsin elimden geldiğince bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.

what makes you think i am not?
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaptanMagaraAdami
    KaptanMagaraAdami's avatar
    Erkek
    uLtRaLoVeR bunu yazdı

Konu kaynadı haftasonu gören daha çok olur diye up

Hocam,

Önce bazı "ön yargılar"dan kurtulman gerektiğini düşünüyorum:

Bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirmek az ya da çok sana bir şeyler katar; seni piyasa koşullarında çalışmaya, isterse ODTU olsun, yüzde yüz hazırlamaz. 

İnsan hayatında dönüm noktaları vardır; bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirip dolmuş şöförlüğü yapan birini bizzat biliyorum. Belli bir alanda uzmanlaşmak istemen güzel; o alanda ömrünü geçireceğin düşüncesi yanlış. Database ile başlayıp network ile devam edersen ne olur ? Kıyamet mi kopar ?

Bizim işimiz, bilişim, doğası gereği diplomaya bakmaz; felsefe mezunuyum, felsefe yüksek lisans var. Daha önce 2 yıllık elektronik bölümünde okudum.

Network alanında çalışıyorum; bir süre ekmek parası için PHP, HTML, CSS, MySQL öğrenip dinamik web sayfaları yaptım. PHP'de belli bir noktaya kadar, ileri seviye framework kullanımı, geldiğimde yönümü tamamen network alanına çevirdim. Tabi network ve bu yazılım olayı bir süre beraber devam etti.

Sadece yukardaki cümle aslında kafaya taktığın bazı şeylerin boş olduğunu gösteriyor; bir şeyler öğrenebileceğin bir yerde staj yapmayı düşünmen elbette doğru. "En iyi" firmada staj yapmak sana hiç bir şey öğretmeyebilir. Bu işin tozunu yutacağın, ellerini daha çok bu işle "kirletebileceğin" bir yer tanımı daha doğru olurdu. Açıkçası biraz da "ezilirsen" neyin ne olduğunu daha iyi anlayabilirsin :) .

Staj için gittiğin firmada bir mühendis adayı olarak sabahtan akşama çay içip staj bitirmen muhtemel; sana önerim piyasada iş yaptığı bildiğin/öğrendiğin bir firmayla (hangi alanda olduğunu artık sen seçmiş olacaksın) konuşup, mevzuyu "staj" gibi basit bir mesele değil de öğrenmek amaçlı sürekli gidip geleceğin bir yer bulma olayı olarak algılamandır.

Belki daha bir şeyler söylenebilir; ama umarım şimdilik bunlar sana bir fikir verir.

Kolay gelsin.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uLtRaLoVeR
    uLtRaLoVeR's avatar
    Erkek

Hocam yorumlarınız için teşekkürler ama halen kafam karmaşık çözecem inşallah

Toplam Hit: 3028 Toplam Mesaj: 16