Bilgisayara El Koyma-İletişimin Dinlenmesi [Ceza Muhakemesi Kanunları]
-
Dostlar merhaba,bugün bir ceza davası dosyası inceliyordum.Dosyada savcılık tarafından el koyulan bir bilgisayar bahsi vardı..Sitede ara-ara "şu adama küfrettim,şu siteyi hackledim,şuna şunu yaptım,beni bulurlar mı,hard-diski söküp atıyı mı?" gibi yazılar oluyor..
Bilgisayara el koyma işleminin ve İletişimin Dinlenmesini Ceza Muhakemesi Kanunları ışığında anlatmaya çalışıcam,bilginiz olsun,işinize yarayabilir.
Bilgisayarlarda,bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama,kopyalama ve elkoyma işlemleri nasıl yapılır?
Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada,başka surette delil ede etme imkanının bulunmaması halinde,Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına,bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına,bu kayıtların çözülerek metin haline getirilmesine hakim tarafından karar verilir. (134/1)
Bilgisayar,bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için,bu araç ve gereçlere el konulabilir.Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde,elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir. (134/2)
Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında,sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. (134/3)
İstemesi halinde,bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır. (134/4)
Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da,sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir.Kopyası alınan veriler kağıda yazdırılarak,bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır (134/5)
İletişimin tespiti,dinlenmesi ve kayda alınması hangi hallerde olur ve uygulama nasıl yapılır?
Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada,suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir,dinlenebilir,kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir.(135/1)
Şüphelinin hangi iletişimleri kayda alınamaz?
Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz.Kayda alınma gerçekliştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde,alınan kayıtlar derhal yok edilir. (135/2)
Mobil telefon kullanan şüpheli veya sanığın yerinin tespiti hangi karara göre yapılır?
Verilen kararda,mobil telefon numarası ve tespit işleminin süresi belirtilir.Tespit işlemi en çok 3 ay için yapılabilir.Bu süre bir defa daha uzatılabilir.(135/4)
Bu madde hükümlerine göre alınan karar ve yapılan işlemler tedbir süresince gizli tutulur (135/5)
Elde edilen telekomünikasyon kayıtları ne zaman yok edilir?
Dinlemenin yapıldığı sırada şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi ya da hakim onayının alınamaması halinde ,dinlemenin son bulmasına derhal Cumhuriyet Savcısı tarafından karar verilir.Tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtlar Cumhuriyet Savcısının denetimi altında en çok 10 gün içerisinde yok edilerek tutanağa geçirilir. (137/3)
Ek bilgiler: Dostlar yazılar esnasında pek bilinmeyen hukuki terimler kullanılıyor..Kısaca bunları anlatıcam;
Şüpheli kimdir? Soruşturma evresinde,suç şüphesi altında bulunan kişi.
Müdafi kimdir?Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukat.
Sanık kimdir? Kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar,suç şüphesi altında bulunan kişi.
Soruşturma nedir? Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden,iddianamenin kabulüne kadar geçen evre.
Kovuşturma nedir? İddianamenin kabulunden,hükmün kesinleşmesine kadar olan evre.
Sorgu nedir? Şüpheli veya sanığın hakşm veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi.
Tahribat.com Hukuk Danışmanlığı ve Portföy Uzmanlığı A.Ş adına karatahta
-
teşekkürler hocam bu bölümün olması iyi oldu |:
-
Hocam teşekkürLer msj atayımda boş zamanımda okurum detayLı oLarak.
-
Hocam benim Laptopa el koymuşlardı, Buradaki bilgilere bakılırsa Geri isteme Hakkım var. Denetimli Serbestlikle Salındım. Şu An Başvursam Mümkünmüdür Geri Alabilitem.?
-
inceleme yapılacak şifreli sistemler kırılamaz ise şüpheliden talep edilebilir mi? (:
Edilirse ve şüpheli anahtarı vermez ise yaptırım uygulanır mı?
bilgi için sağol
-
@attack: hocam,tabi ki edilebilir ve yardımcı olduğun takdirde,
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
Takdiri indirim nedenleri
MADDE 62. - (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların beşte birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.Kalın olarak belirlediğim yeri okursan,yardımcı olmanın takdiri indirim nedenine girdiğini ve senin yararına olduğunu göreceksin..
Yardım etmediğin zaman ise,bu takdiri cezai indirimden yararlanamazsın..
@Shockman: Hocam; daha evvel bir başka konuda yazmıştım cevabını,şu linke bir bakar mısın? http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?folderid=80117&sayfa=1#822688
-
karatahta bunu yazdı:
-----------------------------@attack: hocam,tabi ki edilebilir ve yardımcı olduğun takdirde,
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
Takdiri indirim nedenleri
MADDE 62. - (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların beşte birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.Kalın olarak belirlediğim yeri okursan,yardımcı olmanın takdiri indirim nedenine girdiğini ve senin yararına olduğunu göreceksin..
Yardım etmediğin zaman ise,bu takdiri cezai indirimden yararlanamazsın..
@Shockman: Hocam; daha evvel bir başka konuda yazmıştım cevabını,şu linke bir bakar mısın? http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?folderid=80117&sayfa=1#822688
-----------------------------Doğrudur Hocam, Okumamıştım Teşekkür ederim. O Zaman Bekleyeceğiz Demektir.
-
ExcaliburTBT bunu yazdı:
-----------------------------
teşekkürler hocam bu bölümün olması iyi oldu |:
-----------------------------bi aralar excayı ve onun sevgili bilgisayarınada el konulmuştu dert yarası var demi =) doğru bunun olması gayet iiyi oldu =|
-
Allah razı olsun kardeş, hakikaten çok iyi oldu bu ancak ;
Şüphelinin hangi iletişimleri kayda alınamaz?
Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz.Kayda alınma gerçekliştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde,alınan kayıtlar derhal yok edilir. (135/2)
şu yukarıdaki bölümü biraz daha (örnekle) açıklar mısın ?
-
@mont-blanc: Hocam o kısmı açıklamak için "tanıklıktan çekilmeden" bahsetmem gerek..
Meslekleri ve sürekli uğraşıları sebebiyle tanıklıktan çekinebilecek kişiler vardır ve çekinme konuları şunlardır.;
1-Avukatlar veya stajyerleri veya yardımcılarının,bu sıfatları dolayısıyla veya yüklendikleri yargı görevi sebebiyle öğrendiği bilgiler.
2-Hekimler,diş hekimleri,eczacılar,ebeler ve bunların yardımcıları ve diğer bütün tıp meslek veya sanatları mensuplarının,bu sıfatları dolayısıyla hastaları ve bunların yakınları hakkında öğrendikleri bilgiler.
3-Mali işlerde görevlendirilmiş müşavirler ve noterlerin bu sıfatları dolayısıyla hizmet verdikleri kişiler hakkında öğrendikleri bilgiler.
Ayrıca Tanıklıktan Çekinme Hakkına Sahip Olan Kişiler;
a)Şüpheli veya sanığın nişanlısı
b)Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi
c)Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu
d)Şüpheli veya sanığın üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları
e)Şüpheli veya sanıkla aralarında evlatlık bağı bulunanlar.
-
karatahta bunu yazdı:
-----------------------------@mont-blanc: Hocam o kısmı açıklamak için "tanıklıktan çekilmeden" bahsetmem gerek..
Meslekleri ve sürekli uğraşıları sebebiyle tanıklıktan çekinebilecek kişiler vardır ve çekinme konuları şunlardır.;
1-Avukatlar veya stajyerleri veya yardımcılarının,bu sıfatları dolayısıyla veya yüklendikleri yargı görevi sebebiyle öğrendiği bilgiler.
2-Hekimler,diş hekimleri,eczacılar,ebeler ve bunların yardımcıları ve diğer bütün tıp meslek veya sanatları mensuplarının,bu sıfatları dolayısıyla hastaları ve bunların yakınları hakkında öğrendikleri bilgiler.
3-Mali işlerde görevlendirilmiş müşavirler ve noterlerin bu sıfatları dolayısıyla hizmet verdikleri kişiler hakkında öğrendikleri bilgiler.
Ayrıca Tanıklıktan Çekinme Hakkına Sahip Olan Kişiler;
a)Şüpheli veya sanığın nişanlısı
b)Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi
c)Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu
d)Şüpheli veya sanığın üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları
e)Şüpheli veya sanıkla aralarında evlatlık bağı bulunanlar.
-----------------------------
ya, bir örnek versen, tam olarak kavrayamadım..?