folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Bilgisayarıma Linux Kurmak İstiyorum

Bilgisayarıma Linux Kurmak İstiyorum

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rapidhacker550
    rapidhacker550's avatar
    Erkek
    dökümanlarım geliyor yakında...

T.C Anayasası Madde 26 : Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    By_Mihni
    By_Mihni's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    İlk önce linux kuracağına sevindim adına.
    Bir arkadaş disk formatını ext3 demiş ama ubuntu 9.04 ile bu ext4 oldu.
    İsrarla sana ubuntu 9.04 kurmanı tavsiye ediyorum.
    Kurulum hakkında google'da yada ubuntu türkiye forumundan bilgi alabilirsin.

Peyami Rullaz Penguen Rullaz
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    4snake
    4snake's avatar
    Erkek

linux kullanmayı hiç bilmiyorsan hiç bulaşma :) zira kullanamassın mesela program install için şu kodu bilmen lazım: sudo apt-get install amsn =msn için

yada: su yum install amsn gibi

bide hepsinde farklı bazı komutlar tavsiye etmem virtual pc olarak kur partition sıkıntında olmaz hem virtual pc (VMware workstation) de kur önce sonra demek istediğimi anlarsın zaten 

Kavanoz dipli dünya
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Milamber
    Milamber's avatar
    Erkek

hocam benim kişisel önerim pardus kur ubuntu fedora diyen arkadaşlar olmuş... bu dağıtımların hepsi belirli bir seviyeyi aşmış kalitesini kendini kanıtlamış dağıtımlar... ancak linux a yeni başlayan bir türk evladının linux a pardusla başlamasını öneririm çünkü % 100 e yakın oranlarda türkçe ve dağıtımdaki paket sayısı oldukça sınırlı en azından nereden başlayacağınıza dair fikriniz olur...

Ubuntu fedora ve diğer büyük dağıtımlarda aynı işi yapan 100lerce paket olabiliyor bazen bu gibi durumlarda yeni başlayanlar hangilerini kuracağını şaşırıyor birde bazen bu paketlerin kurulumu farklı oluyor... pardus un kendi paket sistemiyle bütün kurulumlar standart benim önerim kesin kez pardus...

Fırtına koparmaktır işim... Uzaklar Yolcusu
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

4snake bunu yazdı:
    -----------------------------

linux kullanmayı hiç bilmiyorsan hiç bulaşma :) zira kullanamassın mesela program install için şu kodu bilmen lazım: sudo apt-get install amsn =msn için

bide hepsinde farklı bazı komutlar tavsiye etmem virtual pc olarak kur partition sıkıntında olmaz hem virtual pc (VMware workstation) de kur önce sonra demek istediğimi anlarsın zaten 

1) bunu yapmak birkaç denemelik bir alışma sürecinden sonra "çift tık, ileri, ileri, ileri, tamam..." dan daha kolay

2) yazarak kurmak istemiyorsan kitaplık var. tıklayıp açıyosun ve listeden istediğin programı seçip kur diyerek kuruyosun.

Bu kadarcık

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    4snake
    4snake's avatar
    Erkek

Prometheus bunu yazdı:

4snake bunu yazdı:

1) bunu yapmak birkaç denemelik bir alışma sürecinden sonra "çift tık, ileri, ileri, ileri, tamam..." dan daha kolay

2) yazarak kurmak istemiyorsan kitaplık var. tıklayıp açıyosun ve listeden istediğin programı seçip kur diyerek kuruyosun.

Bu kadarcık

tamam haklısında windowsa uyarlı programları wine ile açarsın exe tabanlıları yani wineyi kursana bi öyle ? en önemli nokta bu çünki linuxa uyarlı olan bi 3ds max yok yada bi adobe elements yok belki başka yöntemler veya programlar vardır insanın belli bir alışmış olduğu sistem vardır eğer evde boş boş oturuyorsa linux gibi bişeyi kurcalayıp öğrenilmesinde yarar var tabiyiki ama tutar çalışıyorsan sen bilgilerinin olduğu makineye tutar linux kurarsan cortayı çekersin sonra :) zaten sadece tavsiye etmem dedim ama denemesi içinde VMwareyi önerdim...... 

Kavanoz dipli dünya
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

4snake bunu yazdı:

tamam haklısında windowsa uyarlı programları wine ile açarsın exe tabanlıları yani wineyi kursana bi öyle ? en önemli nokta bu çünki linuxa uyarlı olan bi 3ds max yok yada bi adobe elements yok belki başka yöntemler veya programlar vardır insanın belli bir alışmış olduğu sistem vardır eğer evde boş boş oturuyorsa linux gibi bişeyi kurcalayıp öğrenilmesinde yarar var tabiyiki ama tutar çalışıyorsan sen bilgilerinin olduğu makineye tutar linux kurarsan cortayı çekersin sonra :) zaten sadece tavsiye etmem dedim ama denemesi içinde VMwareyi önerdim...... 

ben de illa linux kur demedim ki, bu bir tercih.

linux altında windows programı kurmanın anlamı da yok.

zira her programın aynı işlevi göreni olduğu gibi kimse kalkıp linux programını da windowsta kurmaya kalkışmıyor.

3Dmax için bile eşdeğer program var, illa kullan diye söylemiyorum.

şu ana kadar aynı derecede iyisini bulamadığım tek program photoshop. gimp var ama yeterli değil.

kaldı ki kaç kişi ps, 3Dmax kullanıyor? ev kullanıcıları daha çok stabilite ve hız arıyor. bunlar da en çok linuxte.

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    4snake
    4snake's avatar
    Erkek
    arkadaşım :) VMwareyi biliyorsun değilmi ? ben arkadaşa yada sana kurma demiyorum ama kurmadan önce bi denesin.. bende zaten Vista,Linux Kurulu linuxda sorunum yok zaten 3ds max ve ps yi wine ile açıyorum ztn kullanmasınıda biliyorum. mesela ben pc için MacOSX indirdim dmg uzantılı isoya çevireyim VMware ile test edicem performansından memnun kalırsam yükleyecem yani demek istediğim şu aaa linux hızlıymış yada mac hızlıymış diyip direk hdd yi formatlayıp geçmek mantıksızlık. 

Kavanoz dipli dünya
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tarzan
    tarzan's avatar
    Erkek

DesquneR bunu yazdı:
    Eğer gerçekten linux kullancaksan windowsu sil.Çünkü grup açıldığında daima windowsa girmek isteyeceğinden eminim.E: ye biçimlendirme yapar diğerlerine yapmaz formatı da ext3 yapar

yok öyle birşey hoca kim dedi sana.. 

windowsun üstüne yada linuxun üstüne kurulumda bi problem çıkmaz işi kitabına göre yaparsan tabi..

windows kurulumda diskin mbr sini yazar.. sen üstüne linux dağıtımını kurarsın o zaten windowsu görür baktın windowsu grubta göremedin.. örn: sudo gedit /boot/grub/menu.lst yapıp grub menuye windowsu eklersin 

nasıl eklerim dersen:

yine ubuntudan örnekleyim

sudo fdisk -l yaparsın örneğin windows disk bölümü yani o çıktıda ntfs formatlı bölümlerden biridir  /dev/sda4 çıktı diyelim windows /dev/sda4 ten boot ediyorsa

sudo gedit /boot/grub/menu.lst ye.. bunu yazıcaksın dikkat edeceğin (hd0,3) dür 4 değil ;)

title        Ezik Windows
    root        (hd0,3)
    makeactive
    chainloader    +1

abuk bi durum oldu  grup açılırkenhata veriyor ne windowsu açabiliyorsun ne linuxu kafayı yersin bilirim  :D

hemen live cd yada usb den genelde debian dağıtımları öneririm ama sanırım hepsinde vardır ubuntu kurdun diyelim çalıştırıyosun cd den terminali açıyosun..

sudo grub yazıytosun

sora..  find /boot/grub/stage1 yazıyosun en son grubu nerden yüklediği çıkacak mesela hd0,2 çıktı..

daha sona "root (hd0,2)" yapıyoruz..

setup hd0 yapıyoruz.. quit deyip çıkıyoruz..

grubu geri yüklemek kalıyo bundan sona..

basit olarak hd0,2 çıktı ya yukarda.. +1 ekle 

sudo grub-install /dev/sda3 gibi grubu geri yüklüyosun o kadar.. sudo fdisk -l yi kullanmada yarar var yine .. sda sdb gibişeyler hd* da olarak çıkabilir ne çıkarsa onu kullan..

bu şekilde her türlü grub arızası çözülebilir..

ext3 olayına gelince 9.04 ext4 e kurulucak diye bişey yok ext3 e kurup ext4 e formatlamadan işlem yapılabilir.. bi sorun yok yani..

bakınız:

http://kernelnewbies.org/Ext4

http://ufuxlinux.com/linux/nasil-ubuntuyu-linuxu-ext4-dosya-sistemiyle-kullanmakext3u-ext4e-cevirmek

yalnız ext4 kullanıyosanız ext3 e formatsız çeviremeyi denemeyin :|

murat hocam kurarken manuel disk bölümlemeyi kullan ve "/" kök, /home, swap şeklinde e yi böl :| 

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını itiyat haline getiren milletler; önce haysiyetlerini, sonra istikballerini daha sonra da hürriyetlerini kaybetmeye mahkumdurlar. M. Kemal Atatürk
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mycity
    Mycity's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Bence en güzeli server2003

Bazıları sadece konuşur bazıları ise hayalleri ile dünya'ya yön verir.. Mycity
Toplam Hit: 4857 Toplam Mesaj: 21