folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Bilgisayarımız Nasıl Çalışır(Bilmeyenler İçin Özetliyorum)

Bilgisayarımız Nasıl Çalışır(Bilmeyenler İçin Özetliyorum)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SSPPSS
    SSPPSS's avatar
    Erkek

geçen liseli bi eleman sormuştu bu hikayeyle çok kısa anladı biraz daha düzenleyip makale gibi bişey yazdım en basitinden.

Bi oda düşünün, odamızda bir masamız bir dolabımız ve masada tekerlekli sandalyesiyle çalışan bi adamımız olsun.(evet sakat sandalyesi, kalkıp gezemez bu adamımız)
    Bu odada adamımız işlemciyi temsil eder.adamımızın işi sağındaki dolaptan dosyaları alıp masanın üzerinde işlemektir.dolabımız harddisk masamızda ram oluyo bu durumda.adamımızın masası ne kadar büyük olursa tek seferde o kadar çok dosyayı alıp masaya koyar ve işler sürekli gitgel yapmaz.
    “bi oda düşünün” demiştim en başta, o düşündüğümüz oda anakartımız oluyo herşeyin içinde bulunduğu, birarada çalışmaya elverişli sıcak yuvamız odamızın yerleri ne kadar temiz ve güzel olursa tekerlekli sandalyemiz o kadar hızlı gidicektir.halıda ve çinide aynı hızda gitmesini bekleyemeyiz.
    Masamızın ayaklarınıda kesinlikle unutmayalım ! bu ayaklarıda işlemci ve ram arasındaki iletişimi sağlayan kuzey köprüsüne benzetebilirsiniz.ayaklar ne kadar sağlam olursa masa o kadar sağlam durur, adamımızın çalışması kolaylaşır
    Tekerlekli sandalye demişken sandalyemizin tekerlerinide veriyolumuz olarak düşünebilirsiniz (fsb yada daha yeni sistemlerde qpi)
    Ortada çok büyük bir soru kaldı, daha doğrusu açıklamadığım nokta.
    Bu adam ne iş yapıcak? Yada ne iş yapıcağını kim söyleyecek?
    Burda imdadımıza güney köprüsü yetişiyo.güney köprüsünü masanın yanındaki ufak bir masa gibi düşünebilirsiniz.bilgisayarınızdaki tüm çevre birimler bu masada toplanmış, işlemcinin ağzına bakıyo napıcaz ne edicez diye.yada kullanıcıdan gelen istekleri, cevapları iletiyolar(kasanın arkasında gördüğünüz bütün portlardan güney köprüsü sorumludur) ve bu adamlarımızıntek amacı odanın dışındaki “biz”le iletişimi sağlamak.ne yapıcağını öğrenmek, yada yaptığını iletmek yada işlemcinin beceremediği işleri yapmak (şarkı söylemek, resim yapmak gibi.fakat günümüzdeki yüksek grafik ihtiyaçları nedeniyle grafik kartlarının kendi büyük rahat sandalyeleri vardır)
    Sanıyorum buraya kadar basit bir biçimde bilgisayarınızın nasıl çalıştığını özetledim fakat girmem gereken bir kaç detay daha var.
    Peki biz bu adamımızdan şarkı söylemesini istediğimizde ne yapıcak?yandaki ufak masada duran ses kartından yardım alıcak, yada bi networke bağlanmasını istediğinizde, kullanıcıya bişey sorması gerektiğinde.ve yan masadaki adamlarımız işlemci ne yapıyo olursa olsun kullanıcıdan bir istek, talep, herhangi bir tuş hareketi geldiğinde yaptığı işi bölüp bunu işlemciye iletirler.yani bilgisayarınız ne yapıyor oluyosa olsun normal şartlar altında tuşlarına bastığınızdan haberdardır.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Erkek

güzel bir özet olmuş konu gayet açık ve net olmuş:D

I am Jack's inflamed sense of rejection
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaRaKuLe
    KaRaKuLe's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

biraz saçma mı ne niye tekerlekli sandalyeli adam ?

Aklın nuru fen kalbin nuru dindir. İkisinin izdivacıyla hakikat tecelli eder.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Erkek
    KaRaKuLe bunu yazdı

biraz saçma mı ne niye tekerlekli sandalyeli adam ?

halı olayından dolayı olsa gerek

I am Jack's inflamed sense of rejection
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    morf1n
    morf1n's avatar
    Erkek

adam niye sakat sandalyesinde arabasında veya gingerda degilde

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    diamonique
    diamonique's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Sağol reis. dedim hala konu açmadı, mesaj mı atsam.

Reecep Tayyip'in Askerleriyiz
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek

tekerlekli sandalye kullanıyorsa kesin pentium 3 ve aşağısı .d

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KodlayanAdam
    KodlayanAdam's avatar
    Erkek
    Hahaha. Sen böyle anlatiysan adam da bilgisayarin nasil çalıştığını anladiysa şimdi birinin o adama olayı çok yanlış anladığını anlatması gerekecek. Sen desene adama işlemci işlem yapar hdd veri tutar ram anlık veriler için diye. Bunlar önemli değil işlemci nasil işlem yapar.Ram veriyi nasil tutar, ses kartı digital kaydı nasil analoga çevirir, ekranda görüntü nasil oluşur. Bunları anlatirsan anlatmış olursun bilgisayar nasil calisiri. öyle işlemci adam hemde tekerlekli, aliyo dosyayi isliyo dersen s.ktir lan olur mu öyle şey derler adama

Hiç savaş görmemiş çocuklarla, hiç barış görüşmemiş çocuklar için adalet farklı anlamlar taşır.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ulquiorra
    ulquiorra's avatar
    Erkek
    KodlayanAdam bunu yazdı
    Hahaha. Sen böyle anlatiysan adam da bilgisayarin nasil çalıştığını anladiysa şimdi birinin o adama olayı çok yanlış anladığını anlatması gerekecek. Sen desene adama işlemci işlem yapar hdd veri tutar ram anlık veriler için diye. Bunlar önemli değil işlemci nasil işlem yapar.Ram veriyi nasil tutar, ses kartı digital kaydı nasil analoga çevirir, ekranda görüntü nasil oluşur. Bunları anlatirsan anlatmış olursun bilgisayar nasil calisiri. öyle işlemci adam hemde tekerlekli, aliyo dosyayi isliyo dersen s.ktir lan olur mu öyle şey derler adama

son cümleyi demedim de başlığı okuduğumda böyle bir açıklama olacağını hayal etmiştim. bu tam ibretlik hikaye gibi olmuş. :D

edit: benim istediğim türden açıklama elektronik kategorisini de kapsıyormuş. sağolsun elemanın biri atomdan başlayarak assemblye kadar anlatmış. :D http://programmers.stackexchange.com/questions/81624/how-do-computers-work

ulquiorra tarafından 08/Ağu/12 02:34 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SSPPSS
    SSPPSS's avatar
    Erkek
    KodlayanAdam bunu yazdı

onuda sen anlat ustam :)

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyberAngel
    CyberAngel's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Televizyonun içinde de küçük adamlar yok :) 

Toplam Hit: 2084 Toplam Mesaj: 13