Bilgisayarın Tarihçesi [40 Yıl]
-
sniperscope bunu yazdı:
-----------------------------
Ayni Yillarda Turkiye. Sonuna kadar okuyun. 1968 yilinda ne isek 2010 yilinda hala o yuz. Bir arpa boyu bile yol almis degiliz.
1968:
25 Şubat: İstanbul'da 'Uyanış Mitingi' yapıldı.
30 Mart: Ankara'da 'Milli Şahlanış Mitingi' yapıldı.
11 Haziran: Ankara Ün. Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakülteyi işgal ettiler.
26 Aralık: İstanbul Üniversitesi devam eden öğrenci olayları nedeniyle süresiz kapatıldı.
1969:
11 Ocak: İstanbul Kartal'da Singer Fabrikası işçileri polis ile çatıştı.
-İstanbul Ün. Orman Fakültesi kapatıldı.10 Nisan: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri, fakülteyi işgal ettiler.
30 Mayıs: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi işgal edildi.
20 Aralık: Yıldız Mühendislik ve Mimarlık Akademisi kapatıldı.
1970:
6 Nisan: İstanbul Üniversitesi, meydana gelen anarşi olaylar sebebiyle süresiz kapatıldı. Okul polis kordonu altına alındı.
13 Nisan: Öğrenciler Ankara Tıp Fakültesi'ni bastılar. 1 askeri doktor öldü. Olayların büyümesi üzerine Ankara Üniversitesi'ne bağlı bazı fakülteler kapatıldı.
22 Haziran: İTÜ'nde sağcı ve solcu öğrenciler arasında silahlı çatışma oldu, yaralılar var.
8 Aralık: Hacettepe Üniversitesi'nde silahlı çatışma çıktı.
1971:
18 Ocak: İTÜ'nde öğrenciler polisle çatıştı.
21 Mayıs: Anayasa Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın kurduğu ve Genel Başkanlığı'nı yaptığı 'Milli Nizam Partisi' hakkında, 'Laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması' prensiplerine aykırı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verdi.
26 Temmuz: ODTÜ yeniden öğretime başladı.
1972:
10 Ocak: Askeri Yargıtay, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkındaki ölüm cezalarını onayladı.
23 Ocak: İstanbul'da, 03.00 ile 18.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı konarak, kent genelinde 512.000 ev arandı.
6 Mayıs: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın cezaları, Ankara Cebeci Kapalı Cezaevi avlusunda infaz edildi.
1973:
5 Nisan: Siyasi partilerin yetkilileri, Cumhuriyet'in 50. yılında bir 'genel af' çıkarmaktan yana olduklarını belirttiler.
5 Temmuz: Üniversiteye giriş sınavının soruları çalındı.
7 Kasım: Ecevit, Hükümeti kuramıyacağını belirterek görevi Cumhurbaşkanı'na iade etti.
17 Kasım: Demirel'de Hükümeti kuramıyacağını belirterek görevi Cumhurbaşkanı'na iade etti.
1974:
18 Mart: Karaköy Meydanı'nda bulunan 'Güzel İstanbul' heykeli, valiliğin verdiği emir üzerine gece yerinden söküldü
22 Haziran: Yazar Çetin Altan'ın 'Bir Avuç Gökyüzü' adlı romanı, Ankara Savcılığı'nca müstehcen bulunarak toplatıldı.
20 Temmuz: Kıbrıs Barış Harekatı'na başladı.
1975:
16 Ocak: Öğrenci çatışmaları sebebiyle Bursa Eğitim Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü tatil edildi.
4 Nisan: TÖB-DER Erzurum Şubesi Başkanı Yılmaz Mızrak, komandolar tarafından bıçaklandı.
17 Nisan: Diyarbakır'da çatışan öğrenciler, bir öğretmenin kulağını kestiler.
17 Eylül: Diyarbakır-Urfa karayoluna barikat kuran 15 eşkiya, 22 araçta bulunan yolcuları soydu.
1976:
2 Ocak: Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde çıkan çatışmada ustura ile 2 öğrencinin boğazı kesildi.
3 Mart: 'Hayali Mobilya İhracatı' sanığı Yahya Demirel, Karadeniz Ereğlisi'nde Savcılığa teslim oldu ve cezaevine konuldu.
19 Mart: ABD'nin büyük havacılık şirketlerinden Northrop Uçak Şirketi, Türkiye'de rüşvet dağıttığını resmen açıkladı.
24 Eylül: 'Cinsel çekiciliği artırdığı ve tahrik edici olduğu' gerekçesiyle, Adana'da bazı okul müdürleri, bayan öğretmenlerin pantalon giymelerini yasakladı.
1977:
3 Ocak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan çatışmada 9 öğrenci yaralandı.
12 Ocak: 'Can güvenliği kalmadığı' gerekçesiyle Erzurum Atatürk Üniversitesi süresiz olarak kapatıldı.
20 Şubat: ODTÜ'de çıkan çatışmada 1 öğrenci öldü.
16 Ağustos: Elazığ'ın Ağın İlçesi'ne bağlı Pul Köyü'nde 75 yaşındaki Bekir Arabacı, anarşik olayları protesto etmek için kendini yaktı.
-----------------------------daha uzun ve detaylı aynı zamanda TARAFSIZ çalışma yaparsan hayra geçer.
-
cizik..
-
aliyk bunu yazdı:
Şimdi ne gereği vardı bu konunun Fesuphanallah...yaz google aynısı çıkar zati
-----------------------------Çizik nasıl yasaklandıysa bu "yaz google a çıkar" geyiğide yasaklanmalı :/
Birde eleştrim olucak copy paste yaparken hatalı yerler düzeltilmeli bence :) alınan sitenin berbat bi filtreleme motoru varmış saçma sapan * lar atmıs :d
-
bazılarını hiç araştırma gereği duymamıştım teşekkürler :)
-
karakutu bunu yazdı:
-----------------------------bilgiler çok güzel ve isabetli bir kıyaslama yapılmış ,
soru: Türkiye'nin ilk yerli üretim olan bilgisayarını bilen var mı ?
ltcelik Charles BABBAGE bilgisayarın babasıdır, adı üstünde zaten..sene 1800ler
http://tr.wikipedia.org/wiki/Charles_BabbageOyleymis ama Turkiye'nin ilk yerli uretim olan bilgisayarin, bilgisayarin babasi olan Charles Babbage mi yapmis ? Sanirim ilk hesap makinasini yapan ilk bilgisayarin temelini atmis oluyor gibi bir sonuc ile sorumuz bu cevaba uyarlanarak Turkiyenin ilk yerli uretim hesap makinasini ureten firmasini bilen varmi diye mi degistirilmeli ? ilk hesap makinasi ile bilgisayar farkli seyler degiller mi ? ilk cozumleyici makinenin gelisimi ile evlerimize giren bilgisayarin ilk olarak yerli mali yapilmasini soruyorlar bence .Sizce ?
-
Lisede ilk bilgisayarın hesap makinesi olarak üretildiği ni söylerdi hocamız. insanlar bilgisayar dermiş hesap makinesine. evet çocuklar bu karşınızda gördüğünüz hesap makinesi ilk bilgisayardır derdi.
ayrıca bu paylaşım çok eksik bir paylaşım içerik olarak yetersiz. -
Biraz icerik katabilirmiydiniz Kaygusuz ?
-
ulan o xp yi ilk görüşümde ne heyecanlanmıştım be, 98 den sonra resmen devrimdi amk. Nostaljik oldum lan.
-
98 den sonra Me vardi hep mavi ekran oluyordu bekledigim halde duzelmezdi cok cektim ondan
-
irem26 bunu yazdı:
98 den sonra Me vardi hep mavi ekran oluyordu bekledigim halde duzelmezdi cok cektim ondan
http://tr.wikipedia.org/wiki/Windows_Me
-----------------------------Me, 2000 hikaye yamalı gömlek diyolardı onlara, Xp bi geldi hala bırakamadı millet.