folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilgisayarla İlgili Diğer Konular
linefolder BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları Nasıl Yapılır?



BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? Ayarları Nasıl Yapılır?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    sa. arkadaşlar https://blog.natro.com sağolsun benim mail adresime bu tip işe yarar bilgiler gönderiyorlar. nerden, nereye, ne şekilde kayıt olduğumu tabiki hatırlamıyorum ama şu var benim kaza öncesi kayıt olmuşumki bana hep mail geliyordu. kazam 5 sene bitti bu siteye üyeliğim daha fazla var.

     

    Bilgisayar kullanan her insanın en azından bir kez olsun duyduğu bir kelime olan BIOS bilgisayarın düzgün çalışması açısından hayati role sahip bir araçtır. BIOS, yani Basic Input Output System; bilgisayarın donanımsal parçaları ile yazılım arasında köprü görevini görür. Bu nedenle bilgisayarın düzgün çalışması açısından oldukça önemli bir unsurdur. BIOS kalıcı bir yazılımdır ve rom bellekte saklanır. Güncellenebilir bir yapısı vardır fakat tamamen kaldırılamaz. Bilgisayarın açılabilmesi açısından hayati bir rol oynar. Yazılımında hata bulunan bir BIOS, doğal olarak bilgisayarın çalışma fonksiyonlarında da olumsuzluklara yol açacaktır. Bu nedenle bu konuda verebileceğimiz en önemli tavsiye eğer düzgün çalışıyorsa BIOS güncellemeleri ile fazla uğraşmamanız yönünde olacaktır. Çünkü hatalı veya sizin donanımınıza uymayan bir güncelleme yapılması, çalışma unsurlarında hatalar meydana gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle BIOS, genellikle çok bilgi sahibi olmayan kullanıcıların kullanmaması gereken bir bölüm olarak görülmektedir.

     

    BIOS Ayarları Nasıl Yapılır?

    Bilgisayarın temel fonksiyonlarını denetleyen bu yazılım ekran aracılığı ile kontrol edilebilir. Genellikle bilgisayar açılışında F10, F2 ve DEL tuşları ile BIOS sayfasına ulaşılmaktadır. BIOS ekranına nasıl ulaşabileceğiniz, bilgisayarınız açılırken en altta yazmaktadır. Bilgisayardan bilgisayara ve kullanılan BIOS mekanizmasına göre değişiklik göstermektedir. Piyasada en çok tercih edilen BIOS markaları AWARD, AMI ve PHOENIX diyebiliriz. Bahsettiğimiz kısayolları kullanarak BIOS ayarları menüsüne girdikten sonra ayarlarda değişiklik yapılabilir. Eski bilgisayarlarda BIOS menüsünde fare kullanımı mümkün olmamaktadır. Fakat yeni geliştirilen ana kartlarda ve BIOS markalarında fare kullanım mümkündür. Genellikle oldukça basit bir dizayna sahiptir ve mümkün olduğunca sade bir tasarımı vardır. Bu sayede ayarları kolayca değiştirebilirsiniz. Gelişmiş masaüstü bilgisayarlarında işlemci fanı hızı ve kasa fanlarının hızı, menüsünden ayarlanabilir. Aynı zamanda son geliştirilen BIOS menülerinde çeşitli verimlilik profili ayarları vardır.

     

    BIOS İşlevleri Nelerdir?

    BIOS menüsünü kullanarak birçok işlem gerçekleştirilebilir. Bunlardan en önemlisi birçok kez işimize yarayacak olan format atma işlemidir. Format atmak için BIOS menüsünden başlangıç ayarları değiştirilmelidir. Bilgisayarın başlangıçta sabit disk mi, CD mi yoksa USB bellek mi kullanacağı BIOS ayarlarından değiştirilebilir. Örnek verecek olursak, USB bellek ile format atmak için ayarlar menüsünden, başlangıçta USB bellek ile başlatma ayarı seçilerek, USB belleğin içindeki Windows yazılımı format sonrasında bilgisayara yüklenebilir. Aynı işlem CD için de kullanılabilir. Format atmak haricinde BIOS, başlangıçta RAM, ekran kartı gibi donanımları test eder ve düzgün çalıştıklarından emin olur. Eğer herhangi bir donanımda işlevsel bir problem varsa, bilgisayarın başlatılmasını durdurur. Bu sayede bilgisayarın hatalı bir şekilde başlamasından kaynaklı çıkabilecek zararlar engellenmiş olur. Yazılım ve donanım arasında hayati rol oynamasının ana sebebi de budur. Aynı zamanda donanımların kullanacağı voltaj düzeyleri de yine BIOS ayarlar. Donanımların frekans ayarlarını yapar. Kullanılmayan donanım parçalarını kapatmamıza imkân sağlar.

     


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2015
    Erkek

    Konu açılmışken aklıma takılan soruyu sorayım;

    BIOS, anakartta ROM çipinde yazılı. (Read Only Memory) Bilgisayara güç gelince ROM çipindeki 1 ve 0 lar işlemciye gidip BIOS açılıyor. BIOS menüsüne girilmezse harddiskteki işletim sistemini boot ediyor. ROM, read only olduğu için içindeki veri madem değiştirilemiyor BIOS update nasıl oluyor peki? 

    Sanırsam bilgisayar dünyasının hayvani gelişiminden, biosun bulunduğu çipte etkilendi. :D BIOS hedefli malware yazılım haberleri hatırlıyorum sanki. Vay arkadaş bilgisayar dünyasını öğrenmesi ayrı güç onu yaptıktan sonra yeniliklere yetişmek ayrı güç. 


    HACKEROKAN!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek

    Hocam bios eprom lara yaziliyo aciklama icin google amcaya sorabilirsin.


    delimiyim ben?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek
    GuArDiAn55 bunu yazdı

    Konu açılmışken aklıma takılan soruyu sorayım;

    BIOS, anakartta ROM çipinde yazılı. (Read Only Memory) Bilgisayara güç gelince ROM çipindeki 1 ve 0 lar işlemciye gidip BIOS açılıyor. BIOS menüsüne girilmezse harddiskteki işletim sistemini boot ediyor. ROM, read only olduğu için içindeki veri madem değiştirilemiyor BIOS update nasıl oluyor peki? 

    Sanırsam bilgisayar dünyasının hayvani gelişiminden, biosun bulunduğu çipte etkilendi. :D BIOS hedefli malware yazılım haberleri hatırlıyorum sanki. Vay arkadaş bilgisayar dünyasını öğrenmesi ayrı güç onu yaptıktan sonra yeniliklere yetişmek ayrı güç. 

    ROM ama FLASH ROM.


    Olaylara karışmayın!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SweetyVolty
    SweetyVolty's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Temmuz/2008
    Homo

    EEPROM arduino gibi işte programlanabiliyor. 

     

    ayrıca uv ışığıyla resetlenebilen eepromlar da var :3 

     


    Çok sıkılıyom
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    snncr
    snncr's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 07/Temmuz/2015
    Dişi

    BIOS. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. 

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    snncr bunu yazdı

    BIOS. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır.

    Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. 

    Bu sefer link atmamışsın. ama güzel. 

     

    RitmFarbRacourci tarafından 11/Nis/20 16:14 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 981 Toplam Mesaj: 7
bios bilgileri