Bios Upgrade Ve Tabiki Sorun
-
arkadaşlar arada bir kendi kendine kapanan ama son hali ile neredeyse sorunsuz çalışan bilgisayarıma nedendir bilmem ama bios upgrade yapmaya çalıştım..
anakartım intel 945prln..bu kartın bios upgrade driveriniintelin sitesinden indirdim(windows üzerinden yükleme yapabileceğim sürümünü indirdim yani harici cd yada usb felan kullanmadım)neyse masaüstüne inmiş olan olan dosyaya tıkladım ileri felan yaptım sonunda oturum kapatılıyor dedi ve biosa attı..tam bios ayarlarını yapmaya çalışacakken elektrikler gitti..beş dakka geçmeden geri geldi ve bilgisayarın powerına bastığımda kasa çalışır görünmesine rağmen dosda dahil hiçbir görüntü alamadım..bunu birkaç kere denedim ama sonuç değişmedi..
daha sonra gücü kesip anakartın pilini çıkarttım taktım..yine denedim ve sonuç değişmedi..
yani bios upgradesine başlayamadan bi elektrik kesintisiyle herşeyi batırdım..
çok acil yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum..
-
ramler kitlenmiş olabilir belki :) sök ramleri tekrar tak çalıştır görüntü geldi geldi gelmedi doğru teknik servise :)
-
Anakartın üstündeki bios clear bölümünden jumperla resetle, pc kapa aç düzelmezse SERVİS daha fazla kurcalama...
-
ya bu bios güncellemeyi neden yaparlar anlamam len normal çalışıyo ne uğraşıyon elektirik bi gidecek ana kart gitti
-
DJ_Alper bunu yazdı:
-----------------------------
ya bu bios güncellemeyi neden yaparlar anlamam len normal çalışıyo ne uğraşıyon elektirik bi gidecek ana kart gitti
-----------------------------işte bu yüzden ups icat edilmiş :D dostum ramlari sök çalıştır ötsün makina kapat ramlari tak çalıştır.En yakın zamanda ups al tavsiyem.yanılmıyosam sende mersindeydin bilirisn buranın elektrikler cok dalgalıdır yazık etme makinana;)
-
Aslında aynı bios forced write ile başka bir anakarttada yazılabilir ama bu cok extreme bir durum buna girmeyelim...
aynı anakarttan başka bir tane bulabilirsen, nasıl yazacağını anlatayım...
yok aynı anakarttan bi tane daha bulamazsan o zaman hiç çaktırmadan, çalışan anakart çalışmaz oldu die garantiye yolla...
Birisi ram kitlenmiş demiş öteki ramları cıkart demiş, rami içinde bi veri bulunmaz elektriği kesildiği andan itibaren hocam, ondan dolayı ram kitlenmesi die bi tabir bilişim literatüründe ilk defa senden duyuldu :)
-
arkadaşlar pek çok şey denedim ama sonuç yok..jumperi çıkarttım taktım değiştirdim pilini çıkardım(bunları intelin sitesindeki yönergelere uyarak güvenli bi biçimde yaptım tabi) ve yapmadığım tek şey bios kurtarma yazılımını denemek kaldı..birazdan onuda deneyecem olmazsa servis artık...pc açılıştan itibaren hiçbirşeyi görmüyor önyükleme yapmıyor..bununda başarılı olacağını zannetmiyorum ama yine de deneyecem(inata bindi artık iş)
ve son sorum buda olmazsa bu işi kıvırabilecek biri yada biyer varmıdır mersinde..çünkü bios çipinin çıkarılıp yazılımının tekrar onarılması söz konusu olabilir..emin değilim ama çok basit bi işlem değil heralde..(garantisi yok anakartın)
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------Aslında aynı bios forced write ile başka bir anakarttada yazılabilir ama bu cok extreme bir durum buna girmeyelim...
aynı anakarttan başka bir tane bulabilirsen, nasıl yazacağını anlatayım...
yok aynı anakarttan bi tane daha bulamazsan o zaman hiç çaktırmadan, çalışan anakart çalışmaz oldu die garantiye yolla...
Birisi ram kitlenmiş demiş öteki ramları cıkart demiş, rami içinde bi veri bulunmaz elektriği kesildiği andan itibaren hocam, ondan dolayı ram kitlenmesi die bi tabir bilişim literatüründe ilk defa senden duyuldu :)
-----------------------------bilmediğin bişey varmı merak ediyorum doğrusu rene
-
aynı anakarttan bulma imkanım yok hocam ve garantiside yok..
-
bios update hep "dikkat et elektrikler kesilmesin" diye uyarılır :)
geçmiş olsun.Bios un yeniden yazılması lasım.Ya aynı anakartı tan olucak yanılmıyorsam windows çalışırken bios chipini çıkarıp bozuk olanı takıp yeniden yazdırıyorlar.Ya da bi alet var ona takıp pc ye bağlayıp öyle yeniden yazdırıyorlar.
Yani burda senin pek bişey yok.Vericen servise uzun süre açmadım böyle oldu de ver.Normalde yapmazlar ama yerlerse yaparlar :D .Garantisi olmadığını varsayarsak git gel kargo bide 30-40$+kdv gibi bişey ödersin.
-
başka bir marka aynı biosu kullanan bir anakart bulunur...
mevcut bozuk anakartın bios yazma programı indirilir diskete çekilir...
yeni anakart kasasından cıkartılır düz bir yere koyulup bilgisayar acılır, dos ekranına gelinir bios yazma programına /help çekilerek parametrelerine bakılır...
Bios yazma programlarının genellikle /S yada /F diye bir parametresi vardır, bu parametre biosu yazarken bios dosyasının anakart ile uyumlu olup olmadığının crc checkin iptal eder...
program calisan anakart üzerinde acılırken /s yada /f parametresi (dediğim gibi /? yada /help yazarak bakmak lazım) ile calıştırılır... program bu esnada bios varmı yokmu kontrolü yapar...
daha sonra chip cımbızı varsa chip cımbızı kullanılır, yoksa normal bi cımbız yada ince uclu saatci tornavida ile dikkatlice calışan bios cıkartılıp bozuk anakarttan cıkartılan bios chipi yerine takılır...
daha sonra acık olarak duran programa bios dosyasının yolu gösterilir ve yazma işlemine geçilir... program yazar...
ondan sonra programdan cıkılır, pcnin elektriği kesilir, eski bios eski anakarta yeni bios yeni anakarta takılır, ikiside calıştırılır yola devam edilir...
ama iyi derecede tecrübe gerektirir ki, diğer anakartıda eline almayasın...