Bir Vapur Nasıl Çalışır

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek

Bugün ilk defa bir vapurun nasıl çalıştırıldığını ve denizde nasıl yol aldığını kaptan köşkünden seyrettim. Denize meraklı mıyım aslında hiç değilim. Seneler önce doğum büyüdüğüm yerde senede bir gün yöresel şenlik sırasında ilk kez binmişimdir. Garip gelmişti tabii yüzme bilmediğimden birazda korkmuştum. Sonra İstanbul da 30 gün kaldığımda vapurla seyahate alışmıştım.

Daha sonra okumak için İzmir’e geldim. İstanbul gibi gerekli bir ulaşım vasıtası olarak olmasa da gezmek amaçlı vapura biniyordum.

Tabi insan böyle bir vasıtaya binince birazda merak varsa düşünüyor. O vapurun arkasından çıkan bembeyaz suların kaynağını motorunu çalışmasını filan merak ediyorsunuz. Vapurda size açık tek kapı kantin olduğundan diğer bütün kapılarda YETKİLİ HARİCİ GİRİLMEZ! uyarısı vurur gözünüze. Bu yüzden sadece denizi seyreder sonrada inersiniz.

Benim için bu merak bugün sona erdi diyebilirim. Aslında son bir yılda bir kaç kez kamara da yattım kıyı emniyetin botlarını inceleme fırsatım oldu. Ama nasıl çalıştığını yinede görememiştim. Burada gemilerle ilgili ilk öğrendiğim şey gemilerin fren sisteminin olmadığıydı. Araba da bilirsiniz yavaşlamak için ya gazı bırakırsınız ya da frene basarsınız gemide ise sadece gazı kesebilirsiniz. Gemide balatalı fren sistemi yok. Çünkü tekerlekleri yok. Durmak istiyorsanız dönme gücünü kullanıyorsunuz önce gazı kesiyorsunuz gerekiyorsa pervaneler tersi yönde dönerek gemiyi  durduruyor.

Gelelim vapur nasıl çalışıyor. Önce Çarkçılar (Makine bölümünü yöneten kişiler) makine dairesine inip motorları çalıştırıyor. Bu kısmı fazla göremedim ama büyük bir gürültü ve benzin kokusunun etrafa yayıldığı bir iş orası kesin. Aslında girip bakabilirdim ama Çarkçı bir abinin bir sözü aklıma geldi Kaptan benim yaptığım işi bende onun işini bilmem gemide böyledir demişti birazda ondan makine kısmına pek bakmadım. Sonra kaptanla kaptan köşküne çıktık.  Şu yukarıda gördüğünüz fotonun olduğu yere yani. Burada iki kişi var. Kaptan işaretlediğim 1 numaralı yerin başında diğeri ise 2 numaralı joistiğin başında bekliyor.

Açıkçası duyduğumda hayli şaşırmıştım eminim bir çok kişide bilmiyordur geminin nasıl hareket ettiğini. Benim yıllarca filmlerden düşündüğüm o ortada ki koca dümenle yön veriliyor olduğunu sanmamdı. Oysa o koca dümen gemide ki joistikler çalışmazsa devreye sokuluyormuş. Yani gemiye sağ sol yönünü veren oyun konsolundan biraz büyük olan o  joistikler.

Kısaca motor dairesinde çalıştırılan gemi kaptan köşkünde gaz verilerek ve o joistik tarafından yönü ayarlanarak suda gidiyor. Daha fazla detay açıkcası bilmiyorum. Kaptanların kendi aralarında ki iskele sancak rüzgar muhabbeti’ne epey fıransız kaldım ama genel olarak bir gözlemci gözüyle gemi böyle ilerliyor.  Suda giderken  açıkçası sürmesi arabadan daha basit diye düşünmedi değilim ama Kaptanın pencereden kafayı çıkarıp sağa sola vurdurmadan gemiyi limana çekmesi araba park etmeye hiç benzemiyor :))

Not: Yazıyı kendi bloğumdan alıntıdır. Resim anlattığım gemide çekilmiştir.

Amaç bir anımı gözlemci olarak anlatmak istememdi bu yüzden teknik detay yazıda hiç yok. Gemici olabilirsiniz yadırgamayınız (:

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Altair
    Altair's avatar
    Erkek

İskele = sol taraf

Sancak = sağ taraf

Pruva = ön yani dümeni önünüze aldığınızda baktığınız yön.

Pupa = arka yön

Borda = geminin yan tarafları yani limana yanaştığına borda dan yanaşmış oluyor.

Kıç = geminin arkası.

Baş = geminin önü

İleri yol = geminin pruvasından aldığı yoldur.

Tornistan = pervanelerin geriye doğru çalışıp geminin heriye gitmesi.

Senin bulunduğun yere köprü üstü deniyor hocam. Köprü üstü kaptanın komutları verdiği yerdir orada kaptandan başkası komut veremez. Joystiğin yanında birde gaz kolu oluyor. Genelde büyük gemilerde bu gaz kolu sadece göstermelik olur. Yani sen oradan 3 gaz dersin ama aşağıda makinedeki adam 3 vermezse gitmez. Bunun sebebi makine sürekli kontrol altındadır olası aşırı yüklenmede iflas edebilir. Bu yüzden yukarıdan 3 verilir eğer sıkıntı varsa makine durumu bildirir.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek
    Altair bunu yazdı

İskele = sol taraf

Sancak = sağ taraf

Pupa = arka yön

Borda = geminin yan tarafları yani limana yanaştığına borda dan yanaşmış oluyor.

Kıç = geminin arkası.

Baş = geminin önü

Senin bulunduğun yere köprü üstü deniyor hocam. Köprü üstü kaptanın komutları verdiği yerdir orada kaptandan başkası komut veremez. Joystiğin yanında birde gaz kolu oluyor. Genelde büyük gemilerde bu gaz kolu sadece göstermelik olur. Yani sen oradan 3 gaz dersin ama aşağıda makinedeki adam 3 vermezse gitmez. Bunun sebebi makine sürekli kontrol altındadır olası aşırı yüklenmede iflas edebilir. Bu yüzden yukarıdan 3 verilir eğer sıkıntı varsa makine durumu bildirir.

Kaptan 3 diyor makineci alttan 3 veriyor öyle mi. Açıkcası bana hiç etkin bir yöntem gibi gelmedi.

Birde şunu anlamadım neden araba gibi değil kaptan kontağı çevirip makineyi niye çalıştıramıyor ?

Bir sorum daha var kayık motorlarını bilirsin biz bunu fındık motorunda kullanırız (http://www.ozuygun.net/ozuygun/urun/kayik/04.jpg)

İpi dolarsın var gücünle çekersin ancak öyle çalışır. Hep düşünmüşümdür bir start butonuyla neden harekete geçemez bu alet :)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek
    zeybekustasi bunu yazdı
    Altair bunu yazdı

İskele = sol taraf

Sancak = sağ taraf

Pupa = arka yön

Kıç = geminin arkası.

Baş = geminin önü

Kaptan 3 diyor makineci alttan 3 veriyor öyle mi. Açıkcası bana hiç etkin bir yöntem gibi gelmedi.

Birde şunu anlamadım neden araba gibi değil kaptan kontağı çevirip makineyi niye çalıştıramıyor ?

Bir sorum daha var kayık motorlarını bilirsin biz bunu fındık motorunda kullanırız (http://www.ozuygun.net/ozuygun/urun/kayik/04.jpg)

İpi dolarsın var gücünle çekersin ancak öyle çalışır. Hep düşünmüşümdür bir start butonuyla neden harekete geçemez bu alet :)

gemilerdekı motorlarla fındık motoru bır olur mu hocam :D

denız tasıtları kullanmak zordur. catısmalara dıkkat etmek zorundasındır. 

bu kıyı emnıyetının romorkoru degıl mı ? pasaportta kı 

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı
    zeybekustasi bunu yazdı
    x

gemilerdekı motorlarla fındık motoru bır olur mu hocam :D

denız tasıtları kullanmak zordur. catısmalara dıkkat etmek zorundasındır. 

bu kıyı emnıyetının romorkoru degıl mı ? pasaportta kı 

Tabiki bir görmedim ki hocam (: 

Fındık motoru diye bir şey yok zaten. Kayık motorunu fındık motoru diye kullanıyoruz :D

Bu kıyemin yanındaki zübeyde hanım müze gemisi.

zeybekustasi tarafından 15/Tem/14 00:06 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Altair
    Altair's avatar
    Erkek
    zeybekustasi bunu yazdı
    Altair bunu yazdı

İskele = sol taraf

Sancak = sağ taraf

Pupa = arka yön

Kıç = geminin arkası.

Baş = geminin önü

Hocam o makine köprüstüne direkt bağlı değil hiçbir zaman. Sadece dümen yelpazeyi kontrol eder o kadar. Ki o dahi çoğu gemide farklıdır. Kontak olayı makine dairesinde var. Ayrıca bu gemilerdeki motor koca pervaneyi suyun altında 1000 rpm e yakın hızda döndürüyor ortalama bir hızda ki o bir arabada 20km/h civarı denk geliyor. Motorlar çok güçlü ve tamiratı bakımı baya bir pahalı. Ayrıca bazı motorlar tornistan çalışırken stop yapmak zorunda direkt olarak tornistan verirsen şaft dağılıyor. Pitch kontrollü pervane olayı var son zamanlarda tornistanı gaz koluyla değilde pervane kanatçıklarıyla yapıyorsun kanatçıklar oldukları açıdan tam zıttı açıya dönünce su ters yöne akıp geminin geriye doğru gitmesini sağlıyor. Gemiler ilk görünüşte yavaş oldukları için insanlar kötü görüyorlar ama o gemideki motor gücü hiçbir motorlu taşıtta yok.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anil
    anil's avatar
    Erkek

Selam hocalar resim çekilen gemi vapur zannediyorum, şehirhatları vapurlarında genelde makina kontrolü direk köprüüstünden olur pnömatik sistemle köprüüstündeki gaz kolu makinaya komuta eder. Büyük gemilerde ise 1980 öncesi gemilerde telgraf sistemi( makinanın makina dairesinden kontrol edilmesi) var. Günümüzde ise  pervane kanatlarının açısı değiştirilerek gemilere yol verilmekte manevra yapılmaktadır yani gaz kolu aslında makinaya değil pervane kanatlarına kumanda etmektedir isterseniz bir ara çalıştığım geminin resmini yollarım

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Erkek

Usta bloğunuda yazsaydın ya

---edit---

Bu arada kaptanla muhabbeti nasıl kurdun?

Bide kontak-anahtar var mıydı?

kafkafkaf tarafından 16/Tem/14 04:19 tarihinde düzenlenmiştir

http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ephesus
    Ephesus's avatar
    Erkek

dün akşam trt belgeselde izmir körfezde çalışan vapurlar onların çalışması personeli vs hakkında bi belgesele denk geldim hocam bulabilirsen onu izle ordaki teknisyen dayı anlatıyodu güzel belgeseldi.

not düşeyim dedim.

Ephesus tarafından 15/Tem/14 19:06 tarihinde düzenlenmiştir

Avukat/Hukukçu
Toplam Hit: 2941 Toplam Mesaj: 9