Biraz Da Teknoloji Konuşalım - ARM Tabanlı Yeni Windows Da Uyumluluk Problemi Olur Mu?
-
Merhaba arkadaşlar, Eşime bir tane windows bilgisayar almak istediğim için Kısa bir araştırma yaptım ve windows SF proyu gördüm Zaten bir tablet ihtiyacımız da vardı, bu epey iyi olacak gibi geldi ancak windows yeni tabletlerinde son 2 3 senedir yeni seçenek olarak sunulan arm tabanlı işlemcileri artık seçeneksiz veriyor snap Dragon işlemcisi kullanmış bu sene.
şimdi merak ettiğim husus ise bu snap Dragon işlemciler sizce iyi olur mu gerçekten görüldüğü gibi performanslımıdır, ikinci olarak bunlar arm tabanlı olduğu için yazılımlarda büyük problemler yaşatır mı
Reddit'ten biraz okudum emülasyon ile bazı oyunlar hariç çoğu programları rahat kullandıklarını söylemişler bu Emülasyonları nasıl ayarlıyoruz her program için bi program mı lazım yoksa arkada otomatik oluyor mu, ben özellikle böyle states design of expert ,snap gene, zotero Gibi aslında çok da kullanılmayan bazı programlar kullanıyorum, ilerleyen zamanlarda muhakkak doğrudan uyumlu programları çıkar ancak ne kadar ilerleyen bir zaman belli değil acaba problem yaşar mıyım bu programları kullanırken bilgisi olan var mı
bir de genel manada yeni snap Dragon işlemcili bir windows bilgisayarla alakalı düşünceleriniz nedir, Lenovo yogalarının özel Menteşeli turuncu ilk bilgisayarlarından almıştım Intel M işlemcileri vardı, Sadece o zaman denediler ve kaldırdılar resmen elimde patlamıştı krom bile açarken bilgisayarın tansiyonu düşüp havale geçiriyordu bunlarda da böyle olur mu şimdi Microsoft kendi çipini de üretmeye başlamış iki gün sonra snap Dragon'unu bırakıp kendi çipine dönerse bu snap Dragon'lar tablet desen tablet diye bilgisayardezen bilgisayar değil android de sen android değil gibi bir konumda kalır mı sizce malum Türkiye fiyatları da uçuk, fazla burada satılmadığı için muhtemelen yurt dışından alacağım
-
surface pro copilot 11 x elite var , yd aldım memnunum tablette windows gerektiği için pek alternatif yoktu tavsiye edebilirim.
-
K4R4B4S4N bunu yazdı
surface pro copilot 11 x elite var , yd aldım memnunum tablette windows gerektiği için pek alternatif yoktu tavsiye edebilirim.
Snapdragondan dolayı uyumsuzluk oluyor mu hiç yoksa kendisi açarken hallediyor mu
-
erebos bunu yazdıK4R4B4S4N bunu yazdı
Snapdragondan dolayı uyumsuzluk oluyor mu hiç yoksa kendisi açarken hallediyor mu
chatgpt
Çok güzel ve yerinde bir soru — hemen net açıklayayım:
📌 Surface İşlemcileri Hakkında
Microsoft'un Surface serisi cihazları genelde iki tür işlemciyle gelir:
-
Intel/AMD (x86/x64):
-
Surface Pro 7, Pro 9 (Intel versiyonu), Laptop serisi, Go vb.
-
Windows’un klasik masaüstü uygulamalarının tamamını çalıştırır.
-
Uyum problemi yaşamazsın.
-
-
ARM tabanlı (ARM64):
-
Surface Pro X, Surface Pro 9 ARM modeli vb.
-
Qualcomm Snapdragon işlemciler kullanır.
-
Windows 11 ARM sürümü çalışır.
-
📌 Peki Uyumsuzluk Nerede Yaşanır?
ARM tabanlı Surface cihazlarında yaşanabilir:
-
x86 ve x64 Windows uygulamaları ARM cihazlarda emülasyonla çalışır.
-
Emülasyon her uygulamada mükemmel çalışmaz; bazı eski programlar ya da donanım bağımlı yazılımlar problem çıkarabilir.
-
Özellikle:
-
Sürücü isteyen araçlar (yazıcı, barkod okuyucu yazılımları)
-
Çok eski 32-bit Windows uygulamaları
-
Bazı video düzenleme, oyun ve mühendislik programları
-
Visual Studio’nun bazı sürümleri (ARM native desteği yoksa)
sorun çıkarabilir veya performansı düşük olur.
-
Ancak Microsoft son 2 yıldır ARM emülasyonunu ciddi geliştirdi.
📌 Uyum Sorunu Yaşamamak için Ne Yapmalı?
-
Eğer Surface Intel/AMD cihazın varsa → hiçbir uyumsuzluk problemi yaşamazsın.
-
Eğer Surface ARM (ör: Pro X, Pro 9 ARM) alacaksan:
-
Kullanacağın tüm uygulamaların ARM64 uyumlu veya ARM64 emülasyonunda çalışıp çalışmadığını kontrol etmen iyi olur.
-
Microsoft’un resmi uyumluluk sayfası var → Windows on ARM uyumlu uygulamalar
-
📌 Gerçek Senaryo
Örneğin:
-
C#, Visual Studio 2022 ARM native çalışıyor.
-
Chrome ARM native sürümü çıktı.
-
Office uygulamaları ARM native.
-
Adobe yazılımları ARM için hâlâ kısmi destekli.
-
Oyunlar ve özel CAD yazılımlarında hâlâ problem çıkabiliyor.
📌 Sonuç
Surface İşlemcisi Uyum Problemi Not Intel/AMD Yok Klasik Windows ARM64 Kısmen Emülasyon gelişti, ama özel yazılımlarda dikkat
📌 İstersen
Sen bana hangi Surface modelini veya hangi programları kullanmayı düşündüğünü söyle, ben senin için tek tek uyumluluk kontrolü yapayım. Uygun mu? ⚡
-
-
erebos bunu yazdıK4R4B4S4N bunu yazdı
Şimdiye kadar açamadığım program vs olmadı.Spesifik bir program test etmemi istiyorsan link gönder kurup deneyeyim senin için.
-
Cogu programin arm buildi de var gunumuzde, lakin yoksa bile compatibility layerlar ile performanstan odun vererek calistirabilirsin.
https://www.zotero.org/download/client/dl?channel=release&platform=win-arm64
Zotero icin direkt build var ornegin.
Snap gene icin direkt arm build yok. Ama emulation layer ile calistirdiklarini yazmislar bkz.
DesignExpert icin de direkt arm build yok, emulation layer ile ilgili de bilgi vermemisler bkz.
Emulation ile ilgili olarak da:
-
Microsoft aynı Apple gibi bir anda sıçrama yapması lazım apple önce macbook sonra ipad sonra mac mini çok hızlı bir şekilde arm platformuna geçti
üretici daha ilk gün artık apple a uygulama geliştirecekse arm platformunda geliştirmesi gerektiğini biliyor aynısı iphone 5s de 64 bit dönüşümünde de oldu apple dediki şu tarihte 64 bit desteği olmayan uygulamaları siliyorum mağazadan millet ske ske güncelledi performans yükseldi
android ve microsoft tarafında işler çok yavaş ilerliyor tamam android artık oturdu neredeyse bir eksiği gediği kalmadı w11 de sorunsuz ancak iş radikal karar almaya geldiğinde hep geç kalıyorlar
windows tarafında ilk 64 bit işlemciyi amd 2003 yılında çıkardı 20 sene sürdü belki tam uyum.
-
K4R4B4S4N bunu yazdıerebos bunu yazdıK4R4B4S4N bunu yazdı
Şimdiye kadar açamadığım program vs olmadı.Spesifik bir program test etmemi istiyorsan link gönder kurup deneyeyim senin için.
hocam yukardıa bahsettiğim programlar aslında merak ettiklerim, zotero hariç hepsi maleef ücretli ben de crackli indirim kullanmaya çalışıcam, genel olarak tabletin performansından memnunmusun gücü yetiyor mu?
-
end bunu yazdı
Cogu programin arm buildi de var gunumuzde, lakin yoksa bile compatibility layerlar ile performanstan odun vererek calistirabilirsin.
https://www.zotero.org/download/client/dl?channel=release&platform=win-arm64
Zotero icin direkt build var ornegin.
Snap gene icin direkt arm build yok. Ama emulation layer ile calistirdiklarini yazmislar bkz.
DesignExpert icin de direkt arm build yok, emulation layer ile ilgili de bilgi vermemisler bkz.
Emulation ile ilgili olarak da:
Hocam bu emilulation ları kendimiz mi yapıyoruz yoksa programı açarken otomatik oluyor mu
-
PanxeR bunu yazdı
Microsoft aynı Apple gibi bir anda sıçrama yapması lazım apple önce macbook sonra ipad sonra mac mini çok hızlı bir şekilde arm platformuna geçti
üretici daha ilk gün artık apple a uygulama geliştirecekse arm platformunda geliştirmesi gerektiğini biliyor aynısı iphone 5s de 64 bit dönüşümünde de oldu apple dediki şu tarihte 64 bit desteği olmayan uygulamaları siliyorum mağazadan millet ske ske güncelledi performans yükseldi
android ve microsoft tarafında işler çok yavaş ilerliyor tamam android artık oturdu neredeyse bir eksiği gediği kalmadı w11 de sorunsuz ancak iş radikal karar almaya geldiğinde hep geç kalıyorlar
windows tarafında ilk 64 bit işlemciyi amd 2003 yılında çıkardı 20 sene sürdü belki tam uyum.
işte şimdi bu teknoloji firmaları anlamıyorum 64 tane yeni ürün çıkarıyolar 2 sene sonra kendileri bile unutuyor adının ne olduğunu, şimdi bunlar da 2 sene 3 sene snapdragon kullanırlar sonra hadi biz kendimizin yaptığı işlemciye geçtir bundan sonra yazılımları microsoftun chipine göre yapın derse cihaz direk çöp oluyor benim gözümde, çünkü öyle 2 senede bir telefon bilgisayar değiştiren birisi değilim bi aldımmı 10 sene gitmesini istiyorum, malum 1200dolarlara çıkınca çok güzel alternatifler de oluyor
-
İşletim sistemi ve işlemciyi alıp tek elden yürütebilecek marka olması lazım.Burda macosa rakip huawei olabilir.Kirin arm işlemcisi üzerine harmonyos işletim sistemini çıkarıcaklarını duyurdular.Microsoft batmıyorsa oyunlar sayesinde batmıyor.