Biri Size Site Yap Bana Dese ?
-
En iyi coder, en iyi hırsızdır. Sanalda iş böyle yürür. Kimse bir başına kalkıp genel otoriteye sahip bir dil, yazılım ortaya çıkartamaz. Çıkartamaz diyorum çünkü burada seni cesaretlendirmek istiyorum. ;) Zira zehir gibi yazılımcılar var. Adamlar her şeyi yazıp çizebiliyorlar ama sende zehir gibi yazılımcı olursan, bir şeylerin bir yerlerden derlendiğini fark edersin.
Gelelim şu warez meselesine... Bence warez kullanmak ile orijinal bir yazılım kullanmak arasındaki tek fark, yazılımcının size keseceği faturada kaç sıfır olduğu ile ilgilidir. Tamam, mesela facebook ya da ne bileyim daha özel bir işletim için yapılan siteler var, bunlar için belli miktar harcanabilir de kalkıp sıradan bir şirket sitesi ya da kişisel, firma tanıtım sitesi için fazla düşünmeye gerek yok.
İnsanlar bazen bu hususlarda çok yanılıyor. Geçenlerde sahibinden.com tarzı bir site yaptırmak istiyorum deyip birkaç bilişim firması ile görüştüm, hepsinin bana ortak söylediği, - sahibinden.com ama nasıl? sahibinden.com 1 milyon dolarlık bir yazılım! ... ama işin gerçeği, geçenlerde firmamız için bir üyelik aldım, adamların online satış sistemi bile yok. Şu genel geçer ilan scriptlerinden birisi sadece.
Yani meseleyi gözünde büyütüp, yazılımcıların hakkını hukukunu düşünmene gerek yok. Sanal yapı itibariyle her ne kadar hak hukukuk gözetilmeye çalışılsa da ortak paylaşım alanıdır. Herkes bir şeyleri aşırıp taşırabilir. Bundan suçlu da sayılmaz. Vicdanına yenilme. ;)