Bozulan Ekran Kartınızı Atmadan Önce Fırına Verin!
-
aciktinizmi napionuz tava firin hayirdir
-
hacı yöntemin amacı çatlak lehim onarımı o soğutucusunu söktüğünüz entegre aslında işlemci türünde bir entegredir ve ekran kartına borduna yani ufacık minnacık boncuk boncuk lehimlerle montajlanıyor zamanla alınan darbelerde sallantılar vs den bu lehimler çatlayıp deforme ola biliyolar fırına verdiğinde tekrar lehimler sıvı hale gelip eskisi gibi işlemci entegreyi borda iletimi sağlıyo önemli nokta fırında gereğinden fazla ısıya maruz kalırsa kondansatörleri infal ede bilirsiniz çoğu kondansatörün üzerinde 45C yazar 2 cisi silikon malzemelerin formunu boza bilrsiniz 3 sü entegre kılıflarını deforme ede bilirsiniz
benim atolyede havalı havya yokken bu işler için ır ısıtıcı ampul kullanırdım fırından farkı istedğiniz bölgeye istediğiniz sıcaklığı vere biliyosunuz yani kontrol sizde oluyo ayrıntılı bilgi
burda http://320volt.com/ir-isitici-ampul-ile-bga-entegre-sukulmesi-pc-ana-kart/ -
mikrodalga firin olurmu ?
-
mantıklı güze lama şöyle bişe varki kısa bir süre sonra aynı sorunu vermeye devam edebiliyor %50 %50 şansınız var benim toshiba notebokumda da aynı skıntı var onunda ekran kartı harici degişebiliyor yane onun ısıttım daha önce atölyemde her türlü aletim var uzatmıyorum.ısıtıım 1 hafta kullandım 1 hafta sonra aynı videodaki çizgileri vermeye devam etti tekrar ısttım ve testler yaptım eger ekran kartını çok zorlarsam yuksek performansta çalıştırırsam uzun süre pc yı kapatıp soudugu zaman gene aynı sorunla karşılaşıyordum son çare olarak ekran kartı chipsetini degiştirdım oldu şimdi bomba gibi ama mantıklı bir çözüm çizgilerin sebebi chipset lehimlerden kaynaklanan bişe degil genelde chipsettir çocu hp amd li ürünlerinde de boyle sıkıntılarla karşılyor bilginize.
-
HoLyCat bunu yazdı:
-----------------------------
mikrodalga firin olurmu ?
-----------------------------
işlemciyi boza bilirsin bazı yongalar manyetik alanda bozula bilir -
Bu yöntemi bilmeyen yok zaten. Videodaki arkadaş yeni keşfetmiş sanırım.
Ben ekran kartımı bu yöntemle iki defa kurtardım.
-
Arkadaşlar size canlı örnek anlatayım.
Dün akşam yine ekranım 6ya bölündü maalesef. (hp pavilion dv2500)
Bugün anakartı çıkarttım ve alüminyum folyo ile ekran kartı açık kalacak şekilde anakartı sardım.
Sonra elime saç kurutma makinası aldım ve tam 10 dakika ekran kartını ısıttım.
Isıtmadan sonra 30 dakika soğumasını bekledim.
Sonuç olarak laptop tekrardan çalışır vaziyete geldi.
Görüntü eskisi gibi düzgün fakat geçici kalacak büyük ihtimalle; 1 hafta sonra tekrar bozulur diye düşünüyorum.
Tekrar bozuldugunda bu topiğe yazarım böylece ne kadar dayanabildiğini görebiliriz.
-
denemeye değer
-
ilginç bir bga yöntemi :D
-
Laptop yine 6ya bölündü :) 2 gün bile idare edemedi bu sefer ki.
Bunun özel bir sıvısı vardı, anlaşılan onu enjekte etmek gerekiyor lehimlerin daha dayanıklı tutabilmesi için.
Zira ilk vaka için tamirciye gittiğimde adam orada iğneyle bir sıvı enjekte etmişti gpu'nun altına. Ve bu 1-2 ay idare etmişti laptop'u.
Ben bu sefer evde denediğim için öyle bir sıvıyla lehimleri destekleyemedim tabi.
Ayrıca sürekli lehimler ısındığı için belli bir zaman sonra kayboluyor sanırım ve ısıtmakta yeterli bir çözüm olmuyor.
Bunun çözümü de chipseti yeniden lehimlemek. Bunu aşağıdaki videoda adam yapıyor; tabii ki bunu evde yapmak olanaksız:
http://www.youtube.com/watch?v=MAFWuB12F6Y&feature=related