Bu Gidişat Nereye ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PathfindeR00
    PathfindeR00's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek
    anubisx bunu yazdı

    O para var diyenlere soruyorum - pek bilmedigim icin- 

    Butun herkes kredi kartlarindaki paralari cekmek istese, yani tum banka hesaplarindaki kendi parani nakit almak isteseler, yapilabilir mi ?

    Hic sanmiyorum. Nakit para piyasada bildigim kadariyla cok azdir. Fazlasina gerek var mi, uzmani degilim bilmiyorum ama herseyin dijitale gectigini varsayarsak, problem olmayabilir..

    Kaydi para konusunu araştırırsanız cevabı bulursunuz. 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    diyelimki bir bankanın tüm kart sahipleri aynı gün son limitine kadar harcadı ve kart sahipleri ortalıktan tüydü. bu para kimin parası ? banka bu durumda ne oldu ?


    Temel adalettir .
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Aralık/2002
    Erkek

    Simdi buyuk rakamlarin izledigi bir yol var. Halk genelde belli bir sekilde para harciyor. 

    Nakit, piyasada donen miktarin cok daha altinda. Ancak Herkes nakit cekicek diye hayatimizi yasarsak hic ekonomi olmasin zaten.

    Piyasada donen paranin nakit ten daha fazla olmasinin nedeni bankalardki rezerv miktaridir. Akp bu rezervleri cok asagiya cekti Turkiye'de. 1998 de %18 ken su an %8. 

     

    Rezerv miktari nedir. Rezerv miktari bankanin kredi verirken elinde tutmasi gereken nakit miktaridir. Mesela Ali'nin 100 lirasi var. Bunu bankaya yatirdi. Banka bunun 92 lirasini Veli'ye araba almasi icin kredi verdi. Arabayi satanMehmet 92 lirayi bankaya yatirdi. Murat gitti 84.64 liralik kredi cekti. Bu zincir bu sekilde isliyor. Nakit olan para 100 lira olmasina ramen bu 100 liranin ustunden sadece yukardaki ornekte 176.64 liralik para dondu, ve bankaya yatan para toplamda 192 lira oldu. 

    Simdi Ali ve Murat parasini cekmek isterse piyasada bu para yok fakat bu parada cekilmiyor cunku devlet destegi var. Eger herkes cekmek istersen enfilasyon artar. Devlet para basmak zorunda kalir. Paranin degeri azalir ve ekonomi kendini zaman icinde toparlar. 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Nisan/2007
    Erkek

    Ben de başka bir yönünden bakmış olayım.

    Avrupa'da, özellikle nakit kavramının neredeyse tamamen ortadan kalktığı ülkelerde banka hırsızlıkları %100'e yakın oranlarda azaldığı tespit edilmiş.

    Bir ülkede, nakit dönen para ne kadar yüksek olursa; hırsızlık, gasp, yankesicilik gibi suç olayları da o kadar artar. Hırsızlığın ve türevlerinin meydana geldiği vakalarda kimse kredi kartı kullanmaya yanaşmaz, zira hem yakalanma ihtimaliniz çok yüksektir hem de zaten çalındığı farkedildiği anda kredi kartları anında iptal edilebilir. Ayrıca şimdiki sistemlerde artık şifre girme zorunluluğu olduğu için kredi kartı kullanımı için şifre girilmesi de gerekiyor. Her ne kadar kart kopyalama olayları meydana gelse de, eninde sonunda elektronik takip ile zanlıların yakalanarak zararın karşılanması mümkün.

    Kredi kartı kullanımının en temel kuralı, bilinçli olmaktır. Kredi kartının sağladığı kolaylığın, bireye bedava para vermek olmadığını, aksine alışverişin ve para trafiğinin güvenliği için bir avantaj olduğunu bilmek gerekir. Ancak günümüzde malesef geçmişte de olduğu gibi kredi kartını kullanırken sanki geri ödemesi olmayacakmış gibi düşünen sayısız kredi kartı maduru var.

    Küçük esnafın da bu elektronik sistemden sağladığı yararlar var. Elbette büyük işletmeler gibi bankanın belirlediği veya banka ile anlaşarak esnafın belirlediği hesap kesim tarihlerinde, yaptıkları alışveriş sonucunda kazandıkları meblağ mevduat hesaplarına geçilir ve esnaf ister nakit olarak çeker, isterse de mal alımı için direk elektronik alışveriş yaparak havale eder. Bu sayede, elektronik sistem kullanan esnafın dükkan soygunu gibi kötü vakalarda kaybedeceği meblağ düşer, kendini bir bakıma garanti altına almış olur.

    Kredi kartını kullanan bilinçli bir banka müşterisi, hem kredi kartı ile yapılan alışverişlerde hem de internetten yapılan sanal kartların kullanımı ile yapılan alışverişlerde hız ve güvenlik açısından avantaj sağlar. Bu avantajlardan yararlanmak için bireyin bilinçli ve istenilen önlemleri almış olması yeterlidir.


    Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    Abicim iyi güzel hoşta, 1960'lı yılların bakkalcı mantığınla 2000'li yıllarda da mağazacılık yapılmaz. Sürekli yenilemek gerekiyor. Her işte böyle.

    İleride şimdiki kadar bakkal çakkal olmayacak. Ne olacka onların yerine ? Webtasarımcısı, twitter bilmem necisi (garip garip meslekler var buralar üzerinden).

    Adam site kurup tutturmaya çalışacak.

    Bana kalırsa patronlar artacak. Çünkü bir dükkan olsa 4 işçi olurdu diyelim. Fakat dükkan olmayınca 4 işçide olmayacak. Onlar ne yapacak ? Teknolojiyi artık herkes öğreniyor çocukluktan (yeni nesiller için). E o 4 işçide , patronu gibi teknoloji dünyasında birşeyler edinecek.

    Yani internet çöplük olacak. Tonla garip garip şeyler olacak. Bir geçiş dönemindeyiz. Bu yüzden en büyük zararı bu devirdekiler görüyor. 

    ----

    Gelelim o rakamsal mevzuya ;

    bankalar götünü mutlaka sağlama alır. Yani senden alamazsa kefillerinden alır. Hadi hepsi gitti ; dış borcun olayı zaten özel sektörün dışborcu çoğu. Yani devlet el koyar. İşler karışık anlayacağın.

    Bizim dükkandan biliyorum ; ben karttan geçersem, vergiler falan kesilir ve o para benim bankama yatar.  Bence asıl kullananlarda sıkıntı var. Bankalar zaten senelerdir hiç para görmeden deli gibi paralar kazandı ve kazanacak (borsadır şudur budur).

    Fakat müşterilere yazık. Aylığı alır almaz bitiyor.

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Allura
    Allura's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Mayıs/2009
    Erkek
    DaveReed bunu yazdı

    nasıl sadece elektronik ortamda para var

    adam ertesi gün gidio bankamatikten veya içerden parasını tahsil edio hoca

    tabii ki bankadan çıkıo o para nereden çıkacak başka

    banka hayrına yapmıoki her kart geçişte komisyon var % var

    hayır hayır fln yazmışsında heralde anlamıon bu işlerden hocam?

    dsfkdsf güldüm herkes parasını çekiyo zaten bankadan


    "
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpoofU
    SpoofU's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mart/2008
    Erkek
    Aptallar ve onursuzlar yüznden dünya bu hale geldi. İleride kaçınılmaz son kaos olacaktır. Bunu engellemek isteyen hükümetler halkı çok sıkı biçimde izleyip, kontol altına alma çabasındalar. Amerikanın sivilleri silahsızlandırma politikası, acta, sopa, pipa, coica vs. gibi interneti izleme çabalarıda bunun içindir. Gelecekte bitcoin, wikileaks ve 3D Printer lar a çok ihtiyacımız olacak. Ben değil, Assange baba öyle diyor!

    Sevmem yazmayı, okumayı sevdiğim kadar.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mektepli
    mektepli's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Şubat/2005
    Erkek

    Adam olmayan parayla ulke kurdu vay anasini :) bunlar hep sicaklardan hocam


    We can be more, we can be much more.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2011
    Erkek

    dünyadaki mevcut paranın yüzde doksanı elektronik ortamdadır, yani bugün bankadaki paranın %10u çekilecek olsa enflasyon %100e fırlar %10 çekilse diyorum bak. 

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Ağustos/2012
    Erkek

    çzdım

Toplam Hit: 4143 Toplam Mesaj: 41