Bunu Okumadan Geçme
-
gkhn759 ,RIPER,pesimistzombie, skyvalet, Chaoser, Fistandantilus, heacker61
Arkadaşlar geçen günkü tartışmamızdan size olan mahçupluğumu düzeltmek için size bu şiiri gönderiiyorum siz şimdi bunuda tartışma konusu yapmayın şiiri ben yazmadım ...iyi okuyum vikipedia dan da osmanlıca tercüüme yapın yoksa anlamanız imkansız gibi bir şey ..
Aşağıdaki şiir, edebiyat tarihimizin saygın şahsiyetlerinden Sümbülüzade Vehbi Efendi'nin müstesna bir eseridir. Şiirin hikayesi de şöyle: Bir gün padişah Vehbi Efendi'yi yanına çağırır ve: "Bana öyle bir şiir yaz ki bir mısrasını okuyunca içimden seni öldürmek, bir sonrakini okuyunca ise ödüllendirmek gelsin" der. Ve işte sonuç aşağıda:
Azm-u hamam edelim, sürtüştürem ben sana,
Kese ile sabunu, rahat etsin cism-u can.
* * *
Lal-u şarap içurem ve ıslatıp geçirem,
Parmağına yüzüğü, hatem-i zer drahsan.
* * *
Eğil eğil sokayım, iki tutam az mıdır?
Lale ile sümbülü kakülüne nevcivan.
* * *
Diz çökerek önüne ılık ılık akıtam,
Bir gümüş ibrik ile destine ab-ı revan.
* * *
Salınarak giderken arkandan ben sokayım,
Ard eteğin beline, olmasın çamur aman.
* * *
Kulaklarından tutam, dibine kadar sokam,
Sahtiyenden çizmeyi, olasın yola revan.
* * *
Öyle bir sokayım ki, kalmasın dışarda hiç,
Düşmanın bağrına, hançerimi nagehan.
* * *
Eğer arzu edersen, ben ağzına vereyim,
Yeter ki sen kulundan lokum iste her zaman.
* * *
Herkese vermektesin, bir de bana versene,
Avuç avuç altını, olsun kulun şaduman.
* * *
Sen her zaman gelesin, ben Vehbi'ye veresin,
Esselamun aleyküm ve aleykümesselam.
Sümbülüzade Vehbi Efendi -
bunu okumadan gecme demissin siirin ne anlattigi belli degil bari cevirseydin cok anlamsiz olmus bu yaptigin
-
Ee amaç ne çıkarmamız geren sonuç ne önce hakaret edip sonra iltifat mı edersin onumu demek istiyorsun
-
yanlış yazmışsın şiiri.. kusura bakma ama ayet kopyalayıp yapıştırmaya benzemez
önce kendin araştır daha sonra yazıyorsan yaz :) sadece bu konuda değil her konuda bir öneri ve tavsiye.
-
gülmemiz falan mı gerekiyodu yoksa?
-
pesimistzombie bunu yazdı:
-----------------------------yanlış yazmışsın şiiri.. kusura bakma ama ayet kopyalayıp yapıştırmaya benzemez
önce kendin araştır daha sonra yazıyorsan yaz :) sadece bu konuda değil her konuda bir öneri ve tavsiye.
-----------------------------Vakt-i istibdatta söz söylemek memnu idi
Ağlatırdı ağzını açsan hükümet ananı
Devr-i hürriyetteyiz şimdi değişti kaide
Söyletirler evvela sonra s.....ler ananı -
her an banlanabilirsin bu biir
sitedeki diger muridin anasina bu kadar kafiyeli kufredilmez bu ikiii
bugun senin kufrunu pm ile yoneticilerden birine iletmezsem murid kardesime laf soz ettiren kendine bin kere ettirir iariyla beni ayiplarlar buda uucc
-
şiirin ufak açıklaması kimseye küfür etmiyorum üstüne almak isteyen alsın cahil şiirde bir tek küfürü mü anladın oda altı kapalı yazıldığı halde.
biraz açıklıyım bari.
Vakt-i istibdatta söz söylemek memnu idi vakti zamanında kimse devletin sözünün üstüne söz söylemeyemzdi bu bari yasak idi
Ağlatırdı ağzını açsan hükümet ananı ağzını açsan hükümet ananı ağlatırdıDevr-i hürriyetteyiz şimdi değişti kaide şimdi ise hürriyet devrindeyiz kaide değişti
Söyletirler evvela sonra s.....ler ananı artık konuştururlar söyletirler her şey serbest ama sonra da öperler anladınmı bir kasıt arkadaşına bir küfür varmı yokmu
Çekdiğim cevr-ü cefanın sebebinden sorma
Deme kim: Badırheva menkabe dellalı budur
Habs ile, nefy ile, işkence ile ömür geçer
İşte Türkiyye'de şair olanın hali budur -
Rica ederim...
-
bu kadar kotu bir siiri ve bu kadar anlamasi zor bir siiri ilk sende goruyorum.farscaya benzer bir dilde yazilmis siirde s..ler anani diye kafiye olurmu hoca hemde bu bizim yorumun altina yazilinca ne dusunmemi beklersin.Ayrica bunu okumadan gecme demissin sen yaz siirini ister okurum ister okumam cok onemli bisey sanki bi duyuru yapiyorsun yada yardim ister havasinda bi baslik oldugu icin azda olsa bildigimi paylasayim yada bilmedigimi ogreneyim diye tiklamistim ama sonuc sifir.sen simdi bu yazdiklarini gercekten begeniyormusun
-
st_anger_07 bunu yazdı:
-----------------------------
bu kadar kotu bir siiri ve bu kadar anlamasi zor bir siiri ilk sende goruyorum.farscaya benzer bir dilde yazilmis siirde s..ler anani diye kafiye olurmu hoca hemde bu bizim yorumun altina yazilinca ne dusunmemi beklersin.Ayrica bunu okumadan gecme demissin sen yaz siirini ister okurum ister okumam cok onemli bisey sanki bi duyuru yapiyorsun yada yardim ister havasinda bi baslik oldugu icin azda olsa bildigimi paylasayim yada bilmedigimi ogreneyim diye tiklamistim ama sonuc sifir.sen simdi bu yazdiklarini gercekten begeniyormusun
-----------------------------hoca sanata hayır diyorsun yani baktık millet bize uymuyor ben dedim millete uyuyum büyük bombalar var bekle ve gör işten güçten vakit bulamıyorum yavaş yavaş
sen canını sıkma bizim ağzımıza küfür yakışmaz yakışsa çizik atmayız küfür yazan yerlere .çizik atmayanlardan kork sen.
dasvidanya........ yani kendine cici bak demek