C# Vs Java ~ Neden ?
-
Şindi arkadaşlar java c# cok tartışıldı. Şunu soylemek gerekirse java bilen adam çoğu zaman nasıl kod yazıldığını biliyordur. 5 senedir profosyonel olarak iş yapıyorum. java bilen ve c# bilen çok adam gördüm. javacılar çok daha sağlam kod yazıyorlar. java'nın tutulmasının çok sebebi var.
Birincisi java geriye dönük çalışabilir durumda. Örneğin wind98 de çalışan bir java uygulaması aynı jvm in olduğu heryerde çalışır. c# biraz daha işletim sistemine bağımlı olduğu için özellikle sürümler arasında uygulamanın düzgün çalışmaması gibi durumlar çok oluyordu. 3.0 ve 3.5 ta bu durumu düzelttiler.
java da cok sayıda alternatif vardır. örneğin c# ile yazdığınız websitesi sadece iis de çalışırken java ile yazdığınız uygulama en az 10 farklı serverda çalışır. Bu kısmı biraz daha açmak gerekirse örneğin c# ile websitesi yapmak istediğinizde sadece asp.net kullanabilirsiniz. java ile yazmak isterseniz jsp,jsf,struts,wicket ve daha nice web dilini kullanabilirsiniz. bunun dışında yüzlerce kütüphane var. pdf yazmak için ofis dosyaları oluşturmak için grafik oluşturmak için vs..
java ile yazdığınız uygulamayı cluster denilen yapılara çevirebilrisiniz. ama aynı durum c# için biraz problemli. özellikle windows server lardan cluster kurmak istiyorsanız bu hem lisansa bağlı yane ek para ister hemde enterprise sürüm kullanmanız gerekir. java da durum boyle değil yine beleş herşey ve kafanıza göre takılmanıza müsade eder.
java projeleri bir c# taki gibi envai çeşit dosyaya link atarak oluşmaz. belli bir directory yapısı vardır o kadar. bir projeyi 2-3 kişi aynı anda yazabilirsiniz. visual studio da ise team-foundation server yada workspace ini proje olarak kullanmanıza yardımcı olacak ek araçlara ihtiyacınız var.
javada çok sayıda beleş kütüphane vardır. bunları buraya yazmaya kalksam 50 sayfa yazı yazsam yetmez. örnek vermek gerekirse şuan otursam 2 dk da multithread bandwidth monitor eden ssl desktekli server yazabilirim. ama aynısı c# ile 2 haftada yazılmaz :)
gelelim java cı ile c# yazan elemana piyasada nası yaklaşılıyo. genelde bir ortama girdiğinizde java denildiğinde adamlar daha bi saygıyla yaklaşıyor. .net genelde siktir et tadında bi mevzu var. millet oyle yaklaşıyo ben oyle demiyorum.
para işine gelince orneğin Turkcell milyon dolarlar verip ibm den yada başka firmadan java ile alakalı yazılımlar alırken onu mıncıklayacak javacıya da verceği parayı acımıyor. Yada firma M$ a binlerce dolar lisans vereceğineo parayı kodu yazan adama da verebiliyor.
java temelde programlama dili gibi ortada tek başına dursa da javanın etrafında sun ibm google red hat apache gibi internet dünyasına yön veren şirket var.
açık kalmayan yerler varsa sorun soyleyim.
-
java arayanların sayısı .net e göre daha mı fazla? emin misin?
hangi sitede o dediğin?
www.kariyer.net adresine girip yazılım bölümünde bi c# yazarak arat bi de java yazarak ...
eğer uğraşmak istemezsen söliim sonuçları =
c# = Arama sonucunda toplam 648 ilan bulundu.
java = Arama sonucunda toplam 105 ilan bulundu.
freelance sitelerinde ki ilanların büyük çoğunluğu .net istiyor.
java üstün fakat piyasanın taleplerini c# hayli hayli karşılıyor...
-
Üzülerek söylüyorum ,tagext haklı. Çok mantıklı bir mesaj yazarak alayımızı kapak etmiştir. Tebrik ederim :D
gelelim java cı ile c# yazan elemana piyasada nası yaklaşılıyo. genelde bir ortama girdiğinizde java denildiğinde adamlar daha bi saygıyla yaklaşıyor. .net genelde siktir et tadında bi mevzu var. millet oyle yaklaşıyo ben oyle demiyorum.
Bu cümle tamamen doğrudur. Harbidende siktiri çekiyorlar abi. Ama java Türkiyenin Askeri Sanayisinde bile kullanılıyor.
Yanlız şöyle bişe var, .JSP destekli hostlar , .net destekleyen hostlardan bitaz pahalı gibi ya ? Biraz değilde baya pahalı. :) Tomcat falan istiyor.
Ayriyeten hocam , Java yazarak para kazandınızmı hiç ? Kazandıysanız en fazla ne kadar ?
-
şu an 2 yıl tecrubeli biri 2500-3500ytl (net) alabiliyor. 7-8 yıl tecrubeli biri ise 6000-7000(net) X 16 alıyor.
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. java bilen bir çok kişi zorlanmadan c# yazabiliyor. Ama bunun tersi pek mümkün değil.
-
C#'a geleceğin programlama dili olarak bakılıyor. Ama geleceğin. Yani biraz beklemek lazım. Şu anda java her dalda oldukça ihtiyaç duyulan birşey.
Ama C#'a daha zaman var. Mesela matematikçilerin matlab diye kullandığı bir program var. C dili kullanılıyor. Oldukça çok boş bilgiye ihtiyaç oluyor. İlerleyen zamanlarda si şarp'ın değerinin anlaşılacağına inanıyorum.
-
tagext bunu yazdı:
-----------------------------Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. java bilen bir çok kişi zorlanmadan c# yazabiliyor. Ama bunun tersi pek mümkün değil.
-----------------------------
Yanlışın var bu konuda hacım.
Gerçekten birbirine yakın diller.
IDE leri bile yakın
İyi bir C# developer Java'yı anlayabilir, ufak uğraşlarla çözebilir.
Hele ki bir de C veya C++ olayları hakkında biraz olsun fikri varsa,
C# programcısının Java öğrenmesi gerçekten kolay.
Not: Bende Java öğreniyorum.
-
Arkadaşlar buradan java yazan c#'tan daha iyi yazılımcıdır sonucu çıkmasın. Ama piyasanın yaklaşımı bu şekildedir. Siz kendinizi geliştirmeniz önemlidir. Teknik olarak ne bildiğiniz sizi en fazla 2 sene idare eder ondan sonra ne iş yaptığını önemlidir. Örnek vermek gerekirse bankada çalışıyorsanız 2 sene sonra sizden java/c# bilginizden ziyade finans tecrubeniz para eder.Yada sağlık sektorunde çalışıyorsanız sgk kanunlarını biliyor olmanız para eder.
Piyasada bir işi ne ile kısa sürede yapıyorsan o en iyidir mantığı eskisi gibi yaygın değil artık. Bu genelde küçük firmaların yaklaşımı olan durumlar. Adam gibi bir işin yapılması için gereken süre java ile yazsanda c# ile yazsanda çok değişmez. Benim tahminim 1 ayda 3 yada 5 gündür. Genelde ihaleye çıkan kurumlar projenin başlangıç ve bitiş tarihini belirlemiş olduğundan senin 1 ay evvel bitirmiş olup olmaman onlar için çok önem arzetmez.
-
Musket bunu yazdı:
tagext bunu yazdı:
-----------------------------Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. java bilen bir çok kişi zorlanmadan c# yazabiliyor. Ama bunun tersi pek mümkün değil.
Yanlışın var bu konuda hacım.
şu örneği vereyim o zaman JSF yada Struts yada Hibernate nedir duydun mu? Ben linq nedir biliyorum mesela yada ASP.NET yazmışlığım var :)
-
Java 4ever.İçimi ferahlattın tagext usta :)
-
sandman bunu yazdı:
-----------------------------Öncelikle Java piyasaya daha erken girmiş bir dildir.Girdigi zaman bir alternatifi yada ona benzer birşey yoktu.Bunun haricinde Sun sadece mobil programlamanın yanında bir çok yenilikler(JDBC mesela) ve kurumsal çözümler için özel yöntemlerle çıktılar.Dogal olarak bir çok kurum bu yeni teknolojiye bayıldı ve kullanmaya başladı.Karşı tarafta .net 2002 yılında çıkıp bizim bildigimiz hali yani 1.1 2003 yılında piyasaya çıktı.Tam oturması ve insanların bekledigi kıvama gelmesi içinse 2005 yılını bekledik.Ms hızla .Net'in kalitesini artırıyor bunu inkar edemem ve Javadan bariz üstünlükleride var en basitinden Java gibi en küçük birşey için 100 tane kütüphane eklemiyor olmamızdır.İş kurumsal çözümlere gelince zaman içersinde hem oturmuş olması hem Ms alternatiflerinde de sorunsuz çalışması,IBM,Oracle gibi firmaların bariz bir şekilde kayırması kurumsal çözümde baskın kılıyor.
-----------------------------zuha copy mi ettin ne: ))