Çinliler Yiyeceklerini Niçin Çubuklarla Yerler
-
Aslında nedeni tam bilinmiyor. Bir görüşe göre, vakti zamanında Çin imparatorlarından biri halkın ayaklanmasından korktuğundan, eritilip silah olarak tekrar kullanılabilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş. Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri vermek zorunda kalan Çinliler ne yapsınlar, çaresiz bambu kamışlarından yapılmış ince çubuklarla yemek yemeye alışmışlar.
Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek adeti Çinlilerin yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve buna bağlı olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş.
Yemeği içindeki yağa atıp karıştırarak pişirmeye yarayan tava benzeri kaplar kullanılmadan önce yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş. Nüfus çoğaldıkça artan yiyecek ihtiyacından dolayı ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça bu sefer de odun, yani yakacak sıkıntısı başlamış.
Zamanla etleri ve sebzeleri çok küçük parçalara bölüp, yağ içinde karıştırarak kızartmanın hem süratli pişmeyi hem de odundan tasarrufu sağladığını görmüşler. O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle, yemek masası kullanmak zenginlere mahsus bir lüks olduğundan insanlar bir elleri ile yiyecek veya pirinç tabağını tutuyor, yemek yemek için de sadece diğer ellerini kullanabiliyorlarmış.
Çinlilerin yemeklerinin bol soslu olduğunu söylemeye gerek yok. Yerken çubukları kullanmak, her şeyi tek elle yemek zorunda olan Çinlilerin bütün parmaklarının kirlenmesi sorununu çözdüğü için hızla yayılmış. O zamanlar çubukların çok azı ağaçtan, çoğunluğu fildişi ve kemiktenmiş. Şimdi artık ne metal ne de ağaç kıtlığı var.
Zaten onların yerini sentetik malzemeler çoktan almış durumda. Ne var ki bırakın Çin’i, diğer ülkelerdeki bir çok insan bile bir Çin lokantası bulup, çubuklarla yemeğe uğraşıp, Çin imparatorunun veya odun yokluğunun yarattığı eziyete seve seve katlanıyorlar.
-
cok yararli bir bilgi, saol:S
-
sen sorasın diye :D Gerçek çok işime yaradı saol;)
-
cinlilerden nefret ederim
-
mal lan bu çinliler
-
güzelim çatal kaşık varken ne gerek var kasmaya kasılmaya demi yani
-
evet dikkat çekici bir olay
Çinliler kendi kendine eziyet ediyorlar.karınca bacakları gibi alfabeleri,yemek çubukları,iğrenç yemekleri vs..
adamlar mazohistmidir nedir.? neden hayatı kendilerine çok zorlaştırıyorlar.?ama şişman çinli nedense zor görürüz.bizler yumuldukmu yemeğe çalakaşık dalıyoruz bir anda mide geberiyor.adamlar çubukla yiyorlar ve uzun sürdüğü için doygunluk hissi oluşuyor az bir yemekle ve sıhhatliler. biz millet olarak yağ tulumuna dönme yolunda hızla ilerliyoruz.
bir otelde çinli bayan görmüştüm.oldukça güzel ve alımlıydı. yere çöktü ve dakikalarca kedinin yemek yemesini seyretti.herhalde dedim kediyi kafaya koydu yiyecek bunu dedim. kendine sordum yanına gittim . are you eating the cats?diye sordum. bozuk inglizceyle bana baktı ve kahkaha attı. ona bir naneli sakız verdim.oda hap gibi bişey verdi.üzerinde elma resmi vardı. what is this? diye sordum oda garsondan elma istedi ve hapın birini çıkardı.bu bu demek gibi bişeyler söyledi.meğersem elmanın özünü hap yapmışlar. tadı çok güzeldi. kendide.......
-
çünkü çatalla yemeyi barbarlık olarak görürler o yüzden daha kibar olduğunu düşündükleri çubuklarla yerler
-
zigana bunu yazdı:
-----------------------------evet dikkat çekici bir olay
Çinliler kendi kendine eziyet ediyorlar.karınca bacakları gibi alfabeleri,yemek çubukları,iğrenç yemekleri vs..
adamlar mazohistmidir nedir.? neden hayatı kendilerine çok zorlaştırıyorlar.?ama şişman çinli nedense zor görürüz.bizler yumuldukmu yemeğe çalakaşık dalıyoruz bir anda mide geberiyor.adamlar çubukla yiyorlar ve uzun sürdüğü için doygunluk hissi oluşuyor az bir yemekle ve sıhhatliler. biz millet olarak yağ tulumuna dönme yolunda hızla ilerliyoruz.
bir otelde çinli bayan görmüştüm.oldukça güzel ve alımlıydı. yere çöktü ve dakikalarca kedinin yemek yemesini seyretti.herhalde dedim kediyi kafaya koydu yiyecek bunu dedim. kendine sordum yanına gittim . are you eating the cats?diye sordum. bozuk inglizceyle bana baktı ve kahkaha attı. ona bir naneli sakız verdim.oda hap gibi bişey verdi.üzerinde elma resmi vardı. what is this? diye sordum oda garsondan elma istedi ve hapın birini çıkardı.bu bu demek gibi bişeyler söyledi.meğersem elmanın özünü hap yapmışlar. tadı çok güzeldi. kendide.......
-----------------------------
Yanlız çinliler degil japonlarda tahta çubuklarla yer daha doğrusu uzak doğunun büyük bölümü tahta çubuk kullanır. Sağlıklı beslendikleri kesin 5-6 yıl önce iki jopona tercumanlık yapmıştım bana kendi yiyeceklerinden vermişlerdi sırt çantalarında ne ararsan var şekerlerinden tutunda bisküvilerine kadar tüm yiyecekleri vitaminli bizim şekerler gibi boya küpü değil tamamen doğal adamlar sağlıklı yaşamı ilke edinmiş -
bu arada gözleri neden çıkık bunuda yazssaydınız ya
-
Amaan boşverin çubuk ta gotlerine girsin