Çözülemeyen İntegral Problemi
-
BaBe bunu yazdıizzmarit bunu yazdı
Halledemezsen yazıver..
edit: ln(x) +x/10 = 1 denklemini çözmen lazım, bu denklemin iki kökü senin integralinin başlangıç ve bitiş noktalarını verecek, integral analitik çözülür kolay ama bu denklem analitik çözülemez numerik çözülmesi gerekiyor. Hangi yöntemleri gördünüz?
lise bilgilerimizle idare ediyoruz daha hiçbişey göstermedi extra olarak :)
Hocam evet dediğim gibi analitik çözülemez. En kolay Newton Iteration Method'la numerik yaklaşabilirsin, Türkçe'sini tam bilemiyorum, bi karıştırıver kitabını mutlaka vardır benzer şeyler..
Gerisi şu şekilde olacak;
y=5ln(x) -x/2 denkleminde, y yerine 5 koyuyor ve bu dediğim yöntemle ya da kendi tercih ettiğin numerik yöntemle, 2 tane kök buluyoruz. Ben uğraşmak istemedim wolframa çözdürdüm:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=the+roots+of+5*ln%28x%29-x%2F2%3D5
Bu köklere a ve b diyelim şimdilik.
Sonra, y=5ln(x) -x/2 denkleminde, y yerine 0 koyuyor ve iki tane daha kök buluyoruz,
http://www.wolframalpha.com/input/?i=the+roots+of+5*ln%28x%29-x%2F2%3D0
Bu köklere de c ve d diyelim.
Sonra, a'dan b'ye integral(5ln(x)-x/2 -5) integralini çözüyoruz, bu sonuç bize y=5 üstünde kalan alanı veriyor.
c'den d'ye integral(5ln(x)-x/2 -5)'i de çözüyoruz, bu da x ekseni üzerinde kalan alanı veriyor.
Sonra bunları birbirinden çıkarıyoruz (: yani c'den d'ye integral-a'dan b'ye integral=aradığımız alan. Ben integralleri bilgisayara çözdürdüm ama elle de alınır, kolay.
Sonuç 130.47 çıkıyor.
-
benim bulduğum sonuçla arasında ucurum var metodu bilmediğimden :D çok teşekkür ederim bu gece rahat bi uyku çekicem :)
-
BaBe bunu yazdı
benim bulduğum sonuçla arasında ucurum var metodu bilmediğimden :D çok teşekkür ederim bu gece rahat bi uyku çekicem :)
Rica ederim, hiç öğretmediyse bunu çözün gelin demek çok afedersin hocanın ayılığı.
-
izzmarit bunu yazdıBaBe bunu yazdı
Rica ederim, hiç öğretmediyse bunu çözün gelin demek çok afedersin hocanın ayılığı.
metod falan öğretmedi kendisininde bildiğini sanmıyorum :)