folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Devre Elemanlarını Tanıyalım : Direnç Nedir Ne İşe Yarar?

Devre Elemanlarını Tanıyalım : Direnç Nedir Ne İşe Yarar?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Erkek

yav bu konu dirençten ileriye gitmeyecek herhal:)

elektronikten anlamayan elemanlar ve öğrenmeyi çok isteyenler, flip flop gibi basit devreleri yapmaya çalışın.

benden size ödev :) ilk olarak bu devreyi yapmakla işe başlayın(maliyeti 1 tl bile tutmaz)

http://www.elektrobilim.org/forum/attachments/elektronik-elektrik-projeler/3894d1269704957-devre-transistor-flip-flop.gif

Bunu yapıp çalıştırdıktan sonra inanın çok pis götünüz kalkacak:) şaka maka cidden öyle,acayip gaza geleceksiniz,hatta ilk devrenizse oturup sabaha kadar izlersiniz.tabii bbundan sonra siz de elektronik hastası olmaya başlayacaksınız.

Bu devre sizin için çok önemli bir aşama,çünkü malzemeleri ve nasıl kullanıldıklarını öğreneceksiniz ki bunlar da en temel malzemeler.Bunları öğrendikten sonra bi çok basit devreyi rahatlıkla yapabileceksiniz.

Bazı önemli ayrıntıları söyliyim;

DİRENÇ: yönü yoktur ters düz her türlü bağlanır(470r=sarı,mor,kahve rengi....10k=kahve,siyah,turuncu)

LED: yönü vardır,uzun bacağı + ucudur,3v pil ile deneyerek rahatlıkla öğrenirsiniz(ters bağlamaktan korkmayın bozulmaz) örnek resim: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlJ9PrDoxvH3EkR68qFbhR12OaWR1VDv7ZdwpVC2T5Swe1hobr

KONDANSATÖR: yönü vardır,uzun bacak + ucudur ve eksi uç kondansatörün üzerinde beyaz çizgi ile gösterilir.(ters bağlanırsa zarar görme ihtimali vardır).Burada 100 mikro farad kullanılmış,daha yüksek değerli kullanırsanız frekans düşer daha yavaş yanıp söner,değeri düşürürseniz frekans yükselir daha hızlı yanıp sönmeye başlar.örnek resim http://www.ogrensek.com/wp-content/uploads/2011/08/kondansat%C3%B6r.png

TRANSİSTÖR: yönü vardır,BC547 datasheetini indirin Emiter Base Collector uçlarına bakarak bağlantı yapın.(yanlış bağlanırsa zarar görebilir)bağlantıyı bu resme bakarak yapabilirsiniz http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReojG_viArtkeNijOa2rwbeChAXmgwgaNdgq8klKrwkVbAfasX

bir de bunları monte etmek için delikli kart alın,ilk kez devre yapacağınız için bord işine şimdilik girmeyin kafanız karışabilir

yapmak isteyen cesaretini toplayıp denesin,eminim o günü çok mutlu geçecek.yapmak isteyene yardım ederim.

Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Erkek

wert bunu yazdı:
    -----------------------------

renk kodları artık gereksiz gibi geliyor bana

zaten konun başlığıylada ilgisi yok

Direnç Nedir Ne Işe Yarar?

neyse konumuz bu değilde hacı benim merak ettiğim bir kaç bişi var

yazdığını okuduğumda sadece direnç ne işe yarar kısmının cvbı var

direnç nedir ? malzemenin hangi özelliklerine göre değişir

hangi durumlarda artar hangi durumlarda azalır

şu ntc nasıl çalışıyor iletkenmi yarı iletken bir malzemimi

sıcak değişimi ile malzeme yapısınde ne gibi değişiklikler oluyorda direnç değişiyor :|

-----------------------------

Hocam ingilizcen varsa, Direnç nedir daha doğrusu iletkenlik-yalıtkanlık nereden gelir, madde neden elektrik akımına direnç gösterir olayı anlatılıyor:

http://www.ias.ac.in/resonance/Sept2003/pdf/Sept2003p41-48.pdf

Blue Screen of Death
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ugurben
    ugurben's avatar
    Erkek

guzel paylasım tesekur ler 

sevdigim 3 turk atasozu.. 1- besle kargayı atsın iftirayı, 2- yayılma sivril ( bu bir çin atasozudur), 3- luzumsuz eşek sucuk olur ( buda bir çin atasozudur ) ve son olarak, 4- ak akçe karagün kara akçe ak gün içindir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

antivir-us hacım ekliycem bilgileri temelden giriş yapıp 555 ve 741 entegreleri ve Csmos TTL entegreleri ve örnek devreler paylaşımı yapacağım lakin akşam geldiğimde yorgun düşüyorum yarın detaylı olarak ekleyeceğim inş.
    ayrıca sayısal elektronik konularındanda bilgi ekliycem 1 0 işlemleri filan

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emuxa
    emuxa's avatar
    Erkek

deli bir konu olmuş resimleri yenilersen çok memnun olurum a dan z ye okumak istiyorum degiştirisen sevinirim yane )

01100101 01101101 01110101 01111000 01100001
Toplam Hit: 17718 Toplam Mesaj: 26