Dil Bilmek Donanım Mıdır,Vasıf Mıdır?
-
Benim bazı arkadaslarım dil bilmek donanımdır diyorlar yani onlara göre bu bir iş vasfı değil (mühendislik,aşcılık,pc programcılığı vs ) gibi.
Buda dolayısıyla benim gibi Almanca-Rusca öğretmenliği okumayı düşünen birinin kafasını karıştırıyor.Bu arada dil bilmekden kastım o dilde sadece tenseleri ve bir iki kalıbı bilmek değil.O dili iyi bilmek.
-
tercümanlar hobi olarak mı büro açıyor aga?
-
duruma göre her ikiside olabilir, kısıtlı konuşma ve yazma kabiliyeti olan birinin iş başvurusunda bunu cv sinde yazması donanımdan sayılır
ama yetkin bir çevirmen yada tercüman için bu durum vasıf halindedir
-
o arkadaşlarına şunu sor :
pc programcısı pc nin dilinden anlıyorsa ve bu bir vasıfsa insanların dilinden anlamak vasıf olmazmı hangisi daha kapsamlı ?
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------tercümanlar hobi olarak mı büro açıyor aga?
-----------------------------bu bakış açısı yanlış
insanlar yazar olmak için mi kitap okuyor aga ?
....
eğer kendini geliştirmek istiyorsan donanımdır para kazanmak istiyorsan vasıf
-
düzeyi hiç önemli değil, bu dili biliyor diye bir sertifika belge yada bi kagıt parçası (imzalı) varsa elinde bu işi meslek olarak yapıyorsan vasıftır. Ama başka bir mesleğin varken alternatif olarak dil biliyor da olman ise donanımdır hocam.
-
bende aynı sekilde düşünüyorum ama 2 yabancı dil + meslek eğitimi sadece 3 yabancı dilden (ingilizce,rusca,almanca) bence daha yararlı olur
-
Allura bunu yazdı:
-----------------------------Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------tercümanlar hobi olarak mı büro açıyor aga?
-----------------------------bu bakış açısı yanlış
insanlar yazar olmak için mi kitap okuyor aga ?
....
eğer kendini geliştirmek istiyorsan donanımdır para kazanmak istiyorsan vasıf
----------------------------- -
FOXXLY bunu yazdı:
-----------------------------eğer kendini geliştirmek istiyorsan donanımdır para kazanmak istiyorsan vasıf
-
Şu anki kullanımıyla bu iki terim arasında genel-özel ilişkisi var. Fakat buna karşın vasıf sözcüğü bir iş oluşun daha yerleşik olma durumu gibi geliyor. Donanım bana daha çok harici bir niteliği çağrıştırıyor yani işin kendisi değil de, olasılıklar birlikte iş sırasında avantaj sağlayabileceği nitelikler gibi. Bu sebeplerden ötürü daha önceki gönderilerde belirtildiği gibi bu niteliği (bilgi beceriyi) hangi sebeple edindiğimiz ve kullandığımız, belirleyici rol oynamaktadır.
vasıf= yapılan iş için gerekli olan bilgi beceriler.
donanım=yapılan iş için şart olmamasına karşın yardımcı olabilecek, ayırıcı bir unsur olarak beliren niteliktir.
benim düşüncelerim bu yönde elbet aksini belirtenlerde olabilir. İşte o an, bunları tekrar değerlendirebiliriz
-
Bakış açına göre değişir. İhtiyaca göre de değişir.
Eğer bir işin varsa senin öğrendiğin dil işinde daha iyi olabilmen için yardımcı bir donanımdır. Bir işin yoksa öğrendiğin dil senin için vasıf olabilir. Senin işin olur.
En güzel örneği;
Hayatını Tercüman veya dil öğretmeni olarak kazanmak istiyorsan dil donanımı sana vasıf kazandırır. Dolayısıyla senin için vasıftır = dil öğretici.
Hayatını iş adamı, doktor, özel şirket çalışanı, vs.. olarak kazanmak istersen o zaman dil senin için sadece donanımdır. Vasıf değildir.