Diskinize Defrag Yapıyormusunuz
-
Ms-dos kullanırken defrag yapardım diske ama windows 95 ten sonra bu olayı tamemen bıraktım, siz şu an diskinize defrag yapıyormusunuz arkadaşlar, yapalımmı defrag tavsiye edermisniz tavsiye ederseniz kullandığınız program nedir, yoksa windows un defrag programı yeterli gelirmi,
-
formattan sonra sistem hernekadar performanslı çalışşsada bir süre sonra yükle kaldır yapmaktan bilgisayar yavaşlıyor
ben sistem kurulumundan sonra değilde belirli bir süre sonra bilgisayar program dolunca defrag yapıyorum
advanced system çare bu iş için yaratılmış
-
kapat hacı windowsun programı,auslogics disk defrag güzel tavsiye ederim.Zaten inceleme yapabiliyorsun,sonuca göre ihtiyaç varsa birleştirirsin.Çok fazla program yükleyip sildikten sonra falan yapıyorum
-
sictigimin bilgisayarına tonla para saydik niye zaman gctikce yavaşlıyor diyodum defrag mi yapmak gerekiyomus
-
Dosya sistemi olarak NTFS kullanıyorsanız defrag'a gerek yok.
-
Deep freeze var gerek kalmıyor.
-
watervay bunu yazdı
Deep freeze var gerek kalmıyor.
+1
-
Defrag yapmaya da artık çok gerek yok. Disklerde artık NCQ dediğimiz bir özellik mevcut. NCQ: Native Comman Queuing 'Dahili Komut Sıralama' olarak geçer. 2003 yılında ortaya çıkmıştır. Sabit diskin, aldığı komutları -okuyucu kafanın durumuna göre- en yakınında kayıtlı olandan en uzaktakine doğru bir öncelik sırasına yerleştirebilme teknolojisine verilen addır.
Peki nedir bu NCQ? NCQ'yu anlamak için basit bir asansör senaryosu çizelim. Otelimizin lobisinde bekleyen asansöre 3 kişi bindi diyelim. İlk binen 9. katın düğmesine bastı, ikinci binen 3. kat düğmesine bastı, üçüncü kişiyse 5. kat düğmesine bastı. Bu durumda, eğer asansör önce direkt 9. kata çıkar, ilk kişiyi indirir, sonra direkt olarak 3. kata iner ve ikinci kişiyi indirir, sonra da 5. kata çıkıp son kişiyi indirirse, inanılmaz zaman ve enerji kaybı yaşanmış olur. İlginçtir ki günümüzün diskleri aynı bu asansörün mantığıyla çalışmaktalar. Oysa akıllı bir asansör sistemi, bu üç kişiyi de tek seferde inecekleri katlarda bırakabilir, zemin kattan yola çıkıp 3, 5 ve 9 katlarda durarak herkesi istediği katta indirebilir. İşte NCQ sisteminin de yaptığı bu, birbiri ardına verilen komutları inceleyip, en optimize şekilde işlenecek şekilde tekrar sıralamak. Mesela diskin kafası merkeze yakın durumdayken, önce en dış kenardaki A verisini, sonra orta bölümdeki B verisini okumak isterseniz, disk A'ya doğru ilerlerken kafanın zaten B'nin üzerinden geçeceğini farkediyor ve A'ya giderkern arada B'yi okuyuveriyor. Sonuç sadece artan disk performansı değil, aynı zamanda azalan kafa hareketi nedeniyle azalan gürültü, azalan ısınma ve artan dayanıklılık. Dolayısıyla NCQ, tamamiyle kazanç sağlayan bir teknoloji.
C/P oldu biraz ama tam hatırlayamadığım örneği buldum :D
deja-vu tarafından 15/Tem/13 20:14 tarihinde düzenlenmiştir -
@dejavu
İyi de hocam ben defragı her haftasonu açarım hep parçalanır 7 aylık makina ve farkettiriyor gerçekten. /auslogics
-
Çok eskiden büyük faydası vardı da artık zaten windows kendi yapıyor o işi
Yeni kurulmuş windowsda Scheduled tasksda defrag taskı gelir zaten her hafta yapıyordur yormayın kendinizi=)
-
HolyOne bunu yazdı
Çok eskiden büyük faydası vardı da artık zaten windows kendi yapıyor o işi
Yeni kurulmuş windowsda Scheduled tasksda defrag taskı gelir zaten her hafta yapıyordur yormayın kendinizi=)
ya bende tam bunu yazacaktım şeyhim hislerime tercüman oldun adama boşuna şeyh demiyorlar :D