Dizüstünde Hangi Linux Kullanayım?
-
hepsini denemiş olaraktan bencebence: ilk kez kuruyosan pardus, programlama çalışcan ubuntu, amd64bitişlemcin var intel veeya realtek chipsetli diilse ses kartın tabikide ubuntu64bit yoksa vallaa çook pis sorun çıkarıyo, windowstabanına yakın olsun programlamada yapiim diosan suse helekine networkte çok rahat hayvan, dile göreyse ingiliscen iyiyse ubuntu almancan iiyse suse, yoksa bunlar yetmiosa pardusla başla 2 hafta sora yenisi çıkıyo saten, yalı, kaptan, pisi garip yenilikler var openofficenin yenisi gelio, otomatik yazıcı ekran ses konfigüratörü vs vs. tabe sürüm sayısına bakarsan artık iice oturmayada başladı yane ben bile bişeyleri pisiliyosam pardusu küçümseme, yine server istiyosan debian biyerden başlıycan inatçı olcan gerisi gelir linuxta irc çook yardımcı oluyo dal ircye sor istediini dakkasına yanıt alıyon. denemek için deniyosan kurma livecd çalıştır soora niye kurdum yaa diyip nası kaldırcam diye topic açmassın.
-
bang sağol zaten şu an live opensuse indiriyorum. Ama suse ile open suse farkını anlayamadım.
-
ubuntu
-
Demodor bunu yazdı:
-----------------------------
ubuntu kur.
-----------------------------ubuntunun bi başka markası daha var. Kubuntu:D ama ciddiyim şaka değil. Kubuntuyu kur daha güzel:D
-
Ubuntu Hardy Heron yükle.Yada Pardus 2008 Stabil sürüm yükle.. (çıkmasına günler kaldı)
Not: Kubuntu ve Eduubuntu ; ofis-işyerleri-öğrenci sürümleri gibi ayrılmaktadır.Sen Ubuntu kur.
-
Farklı alternatif olarak Mandriva free kullanabilirsin. Pardus gibi kullanımı kolay, Ubuntu'dan daha geniş Türkçe desteği var. Ayrıca donanım tanıma sorunu yok (gerçi linux'ların tümünde artık böyle gibi) ve görsel olarak olarak da çok güzel.
-
hocam ubuntudan daha iyidir suse..tabi bence :S
ben suse kumanı tavsiye ederim
-
Pardus
-
kubuntu ubuntu türü deil ubuntunun kde masaüstü ortamına sahip halidir.Pardus bir kere kurmayı denedim partitionlarla ilgili bir hata verdi ve hiç açılmadı.Ama pardus da yerli işletim sistemi olduğu için hakkında türkçe döküman bulma ihtimalin çok daha yüksek.Ama ben çat pat da olsa ingilizce biliyorum diyorsan kesinlikle ubuntu kur derim.Burdan sakın ubuntu için türkçe kaynak bulamayacağını çıkarma.tabiki ubuntu için türkçe kaynak var ama pardus un ki kadar geniş değildir.Kullanım açısından oldukça rahat ubuntu.synaptic sayesinde program kurmak çok kolay.yeni versiyonda eskisi gibi ekran kartları ile sorun da çıkarmıyor.ve son çıkan sürümü lts yani masaüstü için 2 yıl desteği var.
-
hangi linux dağıtımını kurayım diye bir soru olmaz kardeşim.
amacına göre farklı linux dağıtımları vardır. sende bize amacını söyleki bizde deneyimlerimize dayanarak sana tavsiyelerde bulunalım.
eğer sende her linux'a ilk sevdalanan kişiler gibi amacın hack&security diyorsan hiç linux kurma git bir yerden bootable linux indir o şekilde takıl. yok benim amacım bir şeyler öğrenmek diyorsan ve ilk defa karşılaşacağım win gibi olsun beni yormasın birşey bilmiyorum fazla diyorsan bir pardus temin et.
herkes sana bir sürü dağıtım ismi söylemiş. bende sana 3-5 birşey yapabileceksen ubuntu derim ama ubuntu kurduktan sonra ya ben mp3 dinleyemiyorum ben dvd izleyemiyorum codeclerim nerede dersenyanarsın. çünkü seni iyi bir güncelleme bekliyor olacak ve bu güncelleme -özellikle media codec- seni çileden çıkartır linux'dan soğutur. ama pardus tam bizim türkiye vatandaşı zihniyetine göre yapılmış kuruyorsun hepsi hazır ve nazır seni bekliyor olacaklar o an bir dvd takıp izlersin yada divx izlersin mp3'ünü dinlersin.
yok ben o işler için değil daha komplike takılacağım diyorsan : ) dediğim gibi bootable linux öneririm. backtrack, russix, phlak gibi şeyleri deneyebilirsin.