Dosya Yedeklemek Üzerine Düşünceler
-
Merhaba arkadaşlar belirli aralıklarla bunun üzerine düşünüp hala aradığım cevabı bulmuş değilim. Bunda genel teorik bilgi eksikliğinin yanı sıra genel pratikleri bilmemek ve uygulamak ile ilgili karar verememek de rol alıyor. Aklımda bir şeyler var ama nedir nasıl olur var mıdır yok mudur bilmiyorum.
Kişisel dosyalar, eski fotoğraflar, videolar gibi insanın yaşarken oluşturduğu biriktirdiği şeyleri güvenli bir şekilde depolama isteği oluyor. Daha önce bununla ilgili "Bilgi güvenliği modeli" ni öğrenmiş ve uygulamak istemiştim. Daha sonraları "3 2 1 kuralı: üç kopya, ikisi farklı tür cihazda, biri fiziksel olarak farklı bir yerde" modelini öğrendim. Ancak her birini birleştirebileceğim bir strateji bulamadım. Özellikle harddiskte veya başka bir depolama birimi olsun dosyalarda durduk yere bozulmalar kayıplar yaşanabiliyor bunun önüne nasıl geçilir? RAID denen sistemlerden de haberdar oldum ancak hangisi nasıldır en iyidir vs bilmiyorum. İlla NAS mı almak lazım? Aldım diyelim hangi RAID bu RAID'ler ne sıklıkla kendi içinde onarım yapıyor vs. Açıkçası RAID'i de ismen biliyorum çalışma mantığını tahmin ediyorum ama somut olarak pratiğini kafamda canlandıramıyorum. Örneğin iki HDD birbiriyle RAID olduğunda birinin bir bloğu bozulduğunda hangisinin bozulduğunu nereden biliyor ki? Sonuçta iki farklı blok olmuş oluyor. vs vs vs.. Zaten şu an HDD diye bahsediyorum ama farklı farklı depolama birimleri de mevcut. Şu aralar samsun t7 shield 4tb almayı düşünüyordum (fiziksel olarak koruma sağladığı için) ama onda da mesela sonradan düşündüm ki bir 4tb yerine iki 2tb mı alsam? Aynı birim fiyata geliyor ve esasen benim bahsettiğim dosyalarım 2tb bulmaz, iki birebir kopya taşımak daha mantıklı olabilir diye düşündüm. Başkaları da düşünmüş internette araştırdığımda karşılaştım. Bunları araştırırken tabi yalnızca depolama birimleri değil, dosya sistemleri farklı, yöntemler farklı, arayüzler farklı. Dosya birimleri tipleri her şey birbirine girdi. Düşündüğümde aslında sadece şöyle bir şey hayal ediyorum, donanımsal olmasa da mesela dosyanın en az 3 kopyası olsa ve bunları periodik aralıklarla arada bir kontrol etse diyelim üçünden biri farklı gördüğünde bunu hata kabul edip düzeltse? Bunun en azından yazılımsal olarak yapılabildiği bir çözüm yok mu? Hadi donanım da olur.
Bu arada dosyanın veya verinin diyeyim de aslında gruplanması gerekiyor olabilir. Depolanan veriler sıcak soğuk olarak belki değişiyor olabilir. Örneğin daha geçen hafta oluşmuş veriler daha sıcaktır tazedir ama diyelim 10 yıl önceki veriler soğuktur. Belki bunların da kendine özgü ayrı depolanma yöntemleri olabilir. Bazı yemekleri buzlukta bazılarını dolapta bazılarını konserve yapıyormuşuz gibi. Her bir veriye de her zaman da ulaşmıyoruz. Bazı veriler değişebilirken (yazı vs) bazıları hep aynı kalıyor olabilir.
Tüm bunların yanında bir de dizinleme mevzuu var tabi ama o da başka bir gönderinin konusu olsun :^D
Zamanında şeyhimizin bile bu konu ile sorunları olmuş: "Uygun Fiyatlı Backup Çözümü Arıyorum"
Gönderimi okuduğunuz için teşekkür ederim, fikirlerinizi duymaktan gayet memnun olurum. İyi günler herkese 🙋♂️
kofcu tarafından 16/Kas/24 13:52 tarihinde düzenlenmiştir -
-
yakın zamanda benzer bir şey araştırmıştım bulduklarımı anlatayım
- raid temelde disk bozuldu mu diye bakıyor, senin verini kontrol etmiyor. bi yerde tuttuğu bir checksum yok.
- "veri sağlam mı" diye bakmak istersen ZFS/zraid kullanabilirsin. veriyle checksum tutuyor ve bir hata var mı diye kontrol ediyor.
- ssd ler rame çok benzer çalışıyor bu yüzden arşiv için kullanılmaya uygun değiller. durduk yere içerideki hücreler elektrik yükünü zamanla kaybedebiliyor ve verin ölebiliyor.
benim bulduğum ve bana en mantıklı gelen çözüm artık arşiv niteliğinde olan verilerimi "mdisk" denen bluray disklere yazmak oldu. kendime yangına, suya vs dayanıklı sağlam bir çanta yapıp içine bir bluray okuyucu/yazıcı ve 10-20 tane bluray disk koyarak bunu çözmeyi planlıyorum.
öncesinde de hızlıca yedek almak için normal ufak bir nas yapacağım. 5-6 ayda bir de oturup bu nasdaki verileri bluraye yazarım. böylece hem hdd de hem blurayde saklamış olurum
elimin altında gelecek nesillere bırakabileceğim bir şey olur.
-
Merhaba arkadaşlar, açıkçası donanımsal anlamda yapılabilecekler hakkında çok sınırlı bir bilgiye hakimim. Kendimce şöyle bir strateji düşündüm. Soğuk ve sıcak depolama gibi düşündüm. Dosyalarımı belli bir algoritma ile isimlendiriyorum, sonra buna uygun parça parça enkripte ediyorum buluta atıyorum, buna soğuk depolama diyorum. 2 adet SSD alıyorum bunların her ikisine birebir aynı dizinde olacak şekilde enkripte olmadan atıyorum, buna sıcak depolama diyorum. Belli sıklıkla da birbirine eş olup olmadığını kontrol ediyorum. Kontrol için FreeFileSync isimli uygulamayı kullanıyorum, bu uygulama her bir dosyayı içerik olarak birbiriyle karşılaştırıp aynı olmayanları gösteriyor. Yarın bir gün diyelim bazı dosyalarda bozulmalar olursa, orjinali için soğuk depolamamdaki uygun parçadaki enkripte dosyayı açıp orjinalini getiriyorum. Burada tabi soğuk depolama için belki cd'lere yazmak daha mantıklı olabilir ona emin değilim ama emin olduğum şey daha zahmetli olduğu ^^.
Sıcak depolamayı her zaman tek tek dosya yerine komple bi md5 gibi bi hash alıp karşılaştırmak da belki bir çözüm olabilir. kısa bir karşılaştırma için daha hızlı olabilir belki çok deneyimli değilim bu konuda.
Mantıken bu çözüm hem bilgi güvenliği modeline hem de 3 2 1 kuralına uyuyor gibi düşünüyorum. Dosyalarımın 3 kopyası var biri dışarda ve en az iki farklı medyada. Bilgi güvenliği için gizlilik enkriptasyonda, bütünlük düzenli kontrollerde (biraz da bulut sistemine güven bu çözümde), erişilebilirlik de dekripte olarak istediğim zaman SSD'de olması olabilir. Hatta daha erişilebilir olması için belki sıcak ve kuru depolama gibi düşünüp SSD'ye kuru deriz, sıcak olan direkt PC'de durur, daha da erişilebilir olur.
Yemek yemek istiyorum varsa sıcak hazır yerim yoksa kuruttuklarıma bakarım o da yoksa buzluğa bakar çıkarırım. Kuru yiyecekler nemlenirse bozulabilir bilirim, buzluktaki için de inş buzluk da bozulmaz :D
-
Depolama da en önemli konu maliyetdir.
Diske yedeklemek bir cözüm ama disk bozulmalari sebebiyle verilerin kaybolmasi en büyük riskidir.
Bulut yedekleme dusunebilirsin. Burada da internet hizi, bulut yedekleme maliyeti, güvenlik gibi konular devreye giriyor.
Bu isin artilari eksileri cok fazla.
Disk yedekleme:
+ lari: Buluta göre daha uygun maliyetli, her zaman erisimin kolay, download/upload sorunun olmaz, disk elinin altinda oldugu icin tek güvenlik katmani sensin.
- leri: Disk bozulmalari (raid ile önüne gecebilirsin ama cihazin ana kartinda sorun cikma riski var), calinma, kirilma, düsme, yangin, elektriksel vs sorunlar,Bulut yedekleme:
+ lari: Yedeklerine internet olan her yerden/cihazdan erisebilirsin. Disk bozulmalari vs dert etmezsin,
- leri: Maliyeti yüksek, aylik/yillik ödemeleri var, ödeme zamanini unutursan-atlarsan yedeklerin silinebilir veya erisimini kaybedebilirsin, güvenlik riski var (güvenli bulut sistemlerde mevcut),hizlica aklima gelenler bunlar.
Bence 1 diske, 1 buluta yedeklesen yeterli.
Buluta yedeklerken sifreli/rar dosyasi yaparsan data güvenligini bir tik arttirmis olursun.
-
underzero bunu yazdı
Bence 1 diske, 1 buluta yedeklesen yeterli.
Buluta yedeklerken sifreli/rar dosyasi yaparsan data güvenligini bir tik arttirmis olursun.
tam bu söylediğini tariflemiştim hocam esasen. sadece elimdeki diskin de bütünlüğüne emin olmak için iki disk dedim iki disk birbirinden farklı olursa bir gün bir bölümünde o zaman buluta başvurmayı düşündüm. şifreli rar dosyası olarak ifade ettiğin için teşekkür ederim. bir sonraki sorum da esasen buydu. enkripsiyon için şifreli rar, zip, 7z hangisini önerirsiniz? buluttaki verimin bozulmayacağını nasıl bilebilirim bir de bu da bir soru, bu konuda tamamen bulut hizmeti sağlayanlara güvenmiş oluyorum...
-
Bulut icin pcloud.com, google drive olabilir mesela.
pcloud.com da ömür boyu (99 yil) kullanim paketleri var. Kampanya ile ömür boyu 10 TB 800$, 5TB 500$.
pcloud da buna ek olarak
https://www.pcloud.com/tr/encrypted-cloud-storage.html
bunu alirsan verilerin uctan uca sifreli oluyor. Ama sifreyi kaybedersen bütün dataya erisimini kaybedersin.
Sifreleme senin cihazinda oluyor. Sifremi unuttum talep edeyim verilere ulasayim secenegi bu sifreleme paketinde yok.
ssd depolama backup raid hdd yedekleme back-up kişisel dosyalar bilgi güvenliği modeli 3 2 1 rule