Drone Bataryası Yenileme Hakkında (Yardım)
-
Merhaba arkadaşlar sizden bir konuda yardım istiyorum. İlgilenecek arkadaşlara anlatım biraz uzunca olacak belirtmek isterim (:
Bir dronem var bunun 2 adet pro bataryası mevcut idi, bunlar yazın Manavgat gibi bir yerde dronu arabada unuttuğum için şişme yaptı, bu şişme zamanla ilerledi, kabı kırma seviyesine geldi. Öyle ki drone nin içinde takılı olan batarya çıkmayacak şekilde şişmişti. Neyse ben bunu dolap buzluğuna atınca batarya şişliği indiği için normal şelilde çıkarabildim.
Ben bu bataryayı söktüm, bir tanesinin içinde 2 adet 3.7v li-po pil var. bu pillerin üzerinde yazan kodlarla arama yaptım ama pillerin aynısından bulamadım. Bende 2 adet 18650 2500mah pil ile üzerindeki pilleri değiştirip deneyeyim dedim. Bağlantılarını yaptım, denedim çalışmadı ama çalışmayan batarya drone de takılı iken şarj aletini bağladığımda drone çalışıyor.
Sorum şu şimdi ben eski li-po pilleri söktüğüm anda bu bataryanın devresi kendisini sıfırlıyor mu? sıfırlama ihtimali var mı?
Acaba taktığım bu li-on pillerin değerleri düşük geldiği için mi çalışmayıp, şarj aleti bağlayınca çalıştı?
Batarya üzerinde söktüğüm li-po pillerin bir tanesi 1100mah mıdır yoksa 2200mah mıdır?
Ben bu pillerin yerine bunlara eş değer hangi li-po pili takabilirim? Nette araştırdım ama aynısından (ölçüleri görsellerde ekledim de 65x34x08 gibi) bulamadım.
Daha önce buradaki bir facebookta grubunda bu konu ile ilgili bir paylaşım yapıp fikir alışverişinde bulunmuştum, yorum yazıp fikir verenler olmuştu.
Bataryanın yenisini sadece bir sitede buldum o da bana baya tuzlu (4500tl) geldi.
Bataryaya ve içerisinden çıkan li-po pillere ve de değişim yaptığım li-on pillere ait görseller aşağıdadır.
Bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilecek arkadaşlardan önerilerini bekliyorum. Teşekkürler.
-
hocam bendeki interkomun bataryası bu şekildeydi, aliexpressten bulmuştum. orada bi araştır istersen.
-
Batarya konusu sıkıntılı, hele hele 18650 pilleri kaynak yapmak yerine lehimlemeye çalışmak ekstra sıkıntı. Bu zımbırtılar belli sıcaklığın üzerine çıkınca özelliğini kaybediyor, bir yerden sonra da direkt yanma riski oluşuyor. O yüzden işlemleri yaparken dikkat etmek gerek.
Soruna gelecek olursak, 2S yazan bataryalarda 2 seri hücre var demektir. 2P yazarsa 2 paralel hücre olur. Kullandığın drone 7.7 volt baz voltaja sahip olduğu için 2S batarya var demektir. Seri bağlı olduğu için de Voltaj değerlerini toplaman gerekiyor. Yani 3.7V + 3.7V 1100mAh olarak düşün.Paralel bağlı olduğunda da Amper değerini toplayacaksın Voltaj sabit kalacak. Bataryaların C değerleri önemli, eğer drone yüksek akım çekiyorsa BMS (batarya yönetim kartı) engeline takılmış olabilirsin. Pil hücrelerini boyut ile araştırmak yerine üzerinde yazan kodlara göre bakman gerekiyor.
DC05A7 Battery diye arattığımda bu çıktı mesela https://tr.aliexpress.com/item/1005004091349350.html?gatewayAdapt=glo2tur
Kutusunda yazan 2ICP08/34/64 muhtemelen boyutunu söylüyor 8mm kalınlık, 34mm en 64mm boy. Genelde piller bu şekilde kodlanır, 18650 de aynı şekilde boyutları belirtir
-
2s yapılıyor sanırım piller senin bağlantıda bir hata var. bağlantı şeman çok net değil.
2s ise 7.4v yani , iki pili en alttan birbirine bağlamamıssın. ayrıca kablolarda çok çok ince
aspilsan pillerın anlık akım çıkışları yeterince yüksek , kendim 1/10 1/16 rc lerde kullanıyorum.
-
Hocam 2s lipo pil alıp çıkış kablolarını mevcut batarya soketi ile değiştirip de kullabilirsin veya başka soket yaparak da. Facebook da drone racer grupları var orada lion batarya olabilir, rc kumanda 2s lipo bataryalar da olabilir.
-
baristbt bunu yazdı
2s yapılıyor sanırım piller senin bağlantıda bir hata var. bağlantı şeman çok net değil.
2s ise 7.4v yani , iki pili en alttan birbirine bağlamamıssın. ayrıca kablolarda çok çok ince
aspilsan pillerın anlık akım çıkışları yeterince yüksek , kendim 1/10 1/16 rc lerde kullanıyorum.
Hocam bağlantılar (+ ve - yön olarak) doğru daha doğrusu söktüğüm bir li-po pil yerine yönlerine dikkat ederek li-on pili taktım. Alttan birbirlerine bağlamamamışsın demişsiniz de görsellerde attığım üzere sökülen piller ayrı ayrı olarak bağlıydı karta.
-
JpnTr bunu yazdı
Batarya konusu sıkıntılı, hele hele 18650 pilleri kaynak yapmak yerine lehimlemeye çalışmak ekstra sıkıntı. Bu zımbırtılar belli sıcaklığın üzerine çıkınca özelliğini kaybediyor, bir yerden sonra da direkt yanma riski oluşuyor. O yüzden işlemleri yaparken dikkat etmek gerek.
Soruna gelecek olursak, 2S yazan bataryalarda 2 seri hücre var demektir. 2P yazarsa 2 paralel hücre olur. Kullandığın drone 7.7 volt baz voltaja sahip olduğu için 2S batarya var demektir. Seri bağlı olduğu için de Voltaj değerlerini toplaman gerekiyor. Yani 3.7V + 3.7V 1100mAh olarak düşün.Paralel bağlı olduğunda da Amper değerini toplayacaksın Voltaj sabit kalacak. Bataryaların C değerleri önemli, eğer drone yüksek akım çekiyorsa BMS (batarya yönetim kartı) engeline takılmış olabilirsin. Pil hücrelerini boyut ile araştırmak yerine üzerinde yazan kodlara göre bakman gerekiyor.
DC05A7 Battery diye arattığımda bu çıktı mesela https://tr.aliexpress.com/item/1005004091349350.html?gatewayAdapt=glo2tur
Kutusunda yazan 2ICP08/34/64 muhtemelen boyutunu söylüyor 8mm kalınlık, 34mm en 64mm boy. Genelde piller bu şekilde kodlanır, 18650 de aynı şekilde boyutları belirtir
hocam biliyorum böyle lehiml yapınca pil sağlığını dolaylı olarak kendi sağlığımızı tehlikeye attığını ama anlık şekilde değdirerek yapıyorum punta makinam olmadığından.
bu çıkan pillerin C değerini nasıl bilebilirm ki? dediğiniz gibi model araması yapmıştım daha önce hep alman sitedi karşıma gelmişti, şimdi sizin dediğiniz gibi arama yapınca aliexpress sitesindeki ürün karşıma geldi ama ürünü sepete ekle ya da satın al deyince bu ürün temin edilemiyor, kalmamış gibisinden hata veriyor.
Benim aynı 2200 mah kapasitesinde, maksimum belirtilen ölçülerde 2 adet li-po pil bulmam gerekiyor, bana bu konuda yardımcı olabilecek olursa yardımlarınıza hayır diyemem (:
LynXMaSTeR teşekkürler hocam
-
JuMaN bunu yazdı
Hocam 2s lipo pil alıp çıkış kablolarını mevcut batarya soketi ile değiştirip de kullabilirsin veya başka soket yaparak da. Facebook da drone racer grupları var orada lion batarya olabilir, rc kumanda 2s lipo bataryalar da olabilir.
Netten de belirtilen ölçülerde araştırayım, facebook gruplarına da bakayım. Teşekkür ederim
-
18650 pillerin Max amperajı uymazsa patlama ve yangın çıkabilir . 20c 10c neyse kontrol et önce. Şakaya gelmez.
-
https://www.pilburada.com/power-xtra-px2200hp-2s1p-74v-2200-mah-li-polymer-pil-30c-54197
-
Dos_Attach bunu yazdı
https://www.pilburada.com/power-xtra-px2200hp-2s1p-74v-2200-mah-li-polymer-pil-30c-54197
Ebat Bilgisi - Kalınlık : 14,5 mm
Ebat Bilgisi - Genişlik : 36,0 mm
Ebat Bilgisi - Uzunluk : 107,0 mm
hocam ben linktekini alıp bataryayı açıp iki farklı batarya olarak bağlayacağım da bunun boyutları benim batarya yatağı boyutlarına (8mm kalınlık, 34mm en 64mm boy) uygun olmaz. yanlış mı yorumladım.