Dunnin-Kruger Etkisi (Cahil Cesareti)
-
Yıllardır bildiğimiz cahil cesareti olayı bilimsel olarak ele alınmış,görüşü ortaya çıkaranlar 2000 yılında Lg Nobel ödülü almışlardır.
--------------------------------------------------------------------
- Yeterli olmayan insanlar becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler.
- Yeterli olmayan insanlar diğer insanlardaki sahici beceriyi farkedememektedirler.
- Yeterli olmayan insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedirler.
- Eğer bu yeterli olmayan insanlar becerilerini geliştirmek üzere eğitilirlerse, geçmişteki eksikliklerini farkedip kabul etmektedirler.
Sonuç olarak insanlar, bir konu hakkında ne kadar az biliyorsa, o konu hakkındaki az olan bilgisi aslında ne kadar az bilgi sahibi olduğunu farketmesini engellediği gibi, sanki konuyla ilgili her şeyi biliyormuşcasına bir özgüven kazandırmaktadır.
- "Cehalet, genellikle bilgi sahibi olmaktan daha çok özgüvene sebep olur." Charles Darwin
- "Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russell
-
Faydali bir bilgi kaslın cepte
-
konusunu ben açmıştım
http://www.tahribat.com/Forum-Dunning-Kruger-Sendromu-133037/
-
u235 bunu yazdı
- "Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russell
Konunun özeti.
0x656e tarafından 21/Mar/13 14:04 tarihinde düzenlenmiştir -
Lamer hastalığı =)
-
Dedim: artık bilgiden yana eksiğim yok;
Şu dünyanın sırına ermişim az çok.
Derken aklım geldi başıma, bir de baktım:
Ömrüm gelip geçmiş, hiç bir şey bildiğim yok.Ömer Hayyam
İnsanoğlu bir şeyler öğrendikçe bilgisizliği dahada artar.İnsan her zaman bilgiye aç olmalıdır ve hiç bir konuda "evet ben bunu tamamen biliyorum" dememelidir çünkü her konuda daha üstün bilgisi olan birisi vardır ve olacaktır.
sokoban tarafından 21/Mar/13 14:07 tarihinde düzenlenmiştir -
bahsi geçen her proje ya da sorun için "o kolay ya hallederiz onu " cümlesini en çok duyduğum kitledir kendileri.
-
u235 bunu yazdı
- "Cehalet, genellikle bilgi sahibi olmaktan daha çok özgüvene sebep olur." Charles Darwin
Darwin'in sözünü bilmiyordum ama o da güzelmiş. Buna bende çok şahit olmuşumdur. Adam aptalın teki ama kendinden çok emin :)
-
MaviGozluDev bunu yazdı
bahsi geçen her proje ya da sorun için "o kolay ya hallederiz onu " cümlesini en çok duyduğum kitledir kendileri.
Aynen. Birde kendilerine öyle güvenirler ki şaşar kalırsın. Hatta yapamadıklarında bile kendilerini göremezler. Ben bunu başaracağıma inanmıştım ama başaramadım bundan sonrakilerde de belki böyle olacak demezler. Hep aynı kararlılıkta gidiyorlar :) Aptal işte amk :D
-
nolanded bunu yazdı
konusunu ben açmıştım
http://www.tahribat.com/Forum-Dunning-Kruger-Sendromu-133037/
görmemiştim
-
anlayana... diyorsun :)