Dünya‘Nın En Hafif Katısı: Grafen Aerojel
-
Çinli bilim insanları, görselde görebileceğiniz Dünya'nın en hafif katısını imal ederek Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiler. Genel olarak delikli yapılarıyla bilinen ve ultra hafif olan aerojel ailesinden olan bu kimyasalın adı Grafen olarak belirlendi.
Çin'in Zheijang Üniversitesi Polimer Bilimi ve Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarından Prof. Dr. Gao Chao karbon nanotüpleri ve grafeni kullanarak bu ultra hafif malzemeyi ürettiklerini açıkladı. Bu yapı öylesine hafif ki, bir buğday başağının ya da çiçek yapraklarının sağladığı ufak tepki kuvvetiyle bile yerçekimine karşı gelebiliyor. Dolayısıyla bir başağın saçaklarını bile bükmeden dengede kalabiliyor. Bu özelliklerinden ötürü bu kimyasala katı duman adı verilmiş.
Bunlara "aerojel" denilmesinin nedeni, içlerindeki por yapılarının (boşlukların) havayla dolu olmasıdır. İlk üretilen aerojel 1931 senesinde silikon dioksit kullanılarak üretilmiştir.
Size biraz da lise kimyasıyla üzerinde düşünebileceğiniz bilgiler verelim: Bu yeni aerojel ise öylesine hafiftir ki, Grafen aerojelinden üretilecek 1 metre küplük içi dolu bir kutu (her kenarı 1 metre olan bir kutu), sadece 160 gram olacaktır (20 tane 1 TL ağırlığında olacaktır). Bir diğer deyişle bu katının yoğunluğu 0.16 miligram/cm3'tür. Kıyaslama açısından havanın yoğunluğu 1.2 mg/cm3'tür (yani bu katı havadan 7.5 kat hafiftir). Aynı zamanda grafen aerojel, Dünya'daki en hafif element olan hidrojenden iki kat ağır olsa da, ikinci en hafif element olan ve 0.1786 mg/cm3 yoğunluğa sahip olan helyumdan hafiftir. -
Acaba darbe emilimi nasıl ve bu teknolojiyi nerede kullanabiliriz?
-
Çekmeye veya basınca dayanimi nasıl acaba?
-
Evet mesela o 1 metreküpün üstüne otursam çatırt diye kırılacak mı?
Eğer köpük gibi bişeyse bi işe yarayacağını sanmıyorum.
-
HolyOne bunu yazdı
Evet mesela o 1 metreküpün üstüne otursam çatırt diye kırılacak mı?
Eğer köpük gibi bişeyse bi işe yarayacağını sanmıyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=wcy1bdbJbVY
kendi ağırlğından 4000 kat daha fazlasına kadar dayanıklıymış anladığım kadarıyla
edit: http://www.gercekbilim.com/dunyanin-en-hafif-maddesi-artik-grafen-aero-jel/
şöyle de bişi var
ZoRKaYa tarafından 22/Eki/13 01:47 tarihinde düzenlenmiştir -
Grafen geleceğin teknolojisidir.
Yapılacak son şey üstüne oturmaktır.
Yapısından dolayı sürtünmeyi çok çok aza indirir, elektrik vs iletimi çok çok iyidir.....
-
Doğru bir alaşım oluşturularak sert kırılmayan ve hafif bir madde edilebilirse, aircraft endüstrisinde uçak kanatlarında ve gövdede kullanılabilir.Böylece motor gücünde ve yakıtta düzenlemeler yapılabilir.
Ayrıca prototip ve heron tarzı insansız hava araçlarında da büyük bir devrim yaratabilir.
Maliyeti de büyük önem taşıyor.
Esconda tarafından 22/Eki/13 08:02 tarihinde düzenlenmiştir -
üstüne binsek rüzgarla gidermiyiz acaba
-
Hocam havanın yoğunluğundan küçük mü yazıyor ben mi yanlış anladım ? O zaman niye uçmuyor ?
@$ katı hava kısmını kaçırmışım :D
-
yoğunluğu o kadar düşükse uçması lazım
-
plastik kadar dayanıklı olsa iş görür inşallah öyledir