Durdenizm (Fight Club - Tyler Durden Düşüncesi)
-
Fight clubı bir kaç sene önce izledim.Sonra tekrar izlemiştim.Hayatımın o zamanında da farklı bir tat bıraktı.Fakat bu sene 20 yaşında tekrar izleyince , üstelik sıkıntılı bir dönemde izleyince bazı şeyleri daha iyi anladım.
Tabi ki bu benim hayatım üstüne bir yazı yada Tyler Durden gibi psikopat bir karakteri övmek istemiyorum.Fakat hak verdiğim bir çok nokta var.Tyler Durden kim midir ? Bunun için fight club filmini izleyim.Türkçesi dövüş klübüdür.
Şimdi size durdenizm felsefesini anlatmak istiyorum ;
--------------------

Durdenizm insanların herşeye sahip olma, gözünün yükseklerde olması gibi heveslerinden vaz geçmesidir.Başkalarını ezmek, başkalarının sırtından iş çevirmek gibi düşüncelerden arınmaktır.
Özgürlük en lüks arabalara, villalara, güzel kızlara, uçaklara, paralara , mevkilere sahip olmak değildir.Aksine dibe vurmaktır.İşte bu Tyler Durden felsefesinden başka bir örnek.
Ne kadar farklı değil mi ?? Buyrun size diğer özlü sözleri ;
-----
-Sahip olduğun herşey en sonunda gün gelir sana sahip olur, ancak herşeyini kaybettikten sonra herşeyi yapmakta özgür olursun, umudunu kaybetmen özgürlüğündür.
(işte burada mevki, para pul yada başka birşeyler kazandığınzda vaz geçemez, kölesi olursunuz diyor)
-kendini geliştirmek kendini tatmin etmektir, kendini yıkmak ise asıl soruların cevabı.
-tüm umudu kaybetmek özgürlüktür.
-hepimiz heba oluyoruz. lanet olsun, bütün bir nesil benzin pompalıyor, garsonluk yapıyor, ya da beyaz yakalı köle olmuş. reklamlar yüzünden araba ve kıyafet peşinde. nefret ettiğimiz işlerde çalışıyor, gereksiz şeyler alıyoruz. bizler tarihin ortanca çocuklarıyız. bir acımız yok, ne büyük savaşı ne de büyük buhranı yaşadık. bizim savaşımız ruhani bir savaş. ve bunalımımız kendi hayatlarımız.
(buraya dikkat : Bizim savaşımız ruhani bir savaş, kendi bunalımımız ise kendi hayatlarımız.Yani biz kendimiz ile savaşıyoruz.Kendimizden bunaldık)
-televizyonla büyütüldük ve bir gün hepimizin milyonerler, film yıldızları veya rock starları olacağına inandırıldık. ama olmayacağız ve bu gerçeği yavaş yavaş öğreniyoruz ve feci şekilde asabımız bozulmuş durumda..
(ne kadarda doğru değil mi ? Hepimiz bir şekilde tv dünyasından, ünlülerden etkilendik, idolümüz oldu.)
-sizler özel değilsiniz, sizler güzel yada eşi benzeri olmayan kar tanesi de değilsiniz, sizler işiniz değilsiniz, sizler paranız kadar değilsiniz, bindiğiniz araba değilsiniz, kredi kartlarınızın limiti değilsiniz, sizler iç çamaşırı değilsiniz, sizler her şey gibi çürüyen birer organik maddesiniz... bizler bu dünyanın şarkı söyleyip dans eden yeri geldiğinde dalga geçen yeri geldiğinde gülüp geçen pislikleriyiz
-Bizler bizi kadinlarin buyuttugu bir neslin cocuklariyiz ihtiyacımız olan tek şeyin bir baska kadin oldugunu dusunmuyoruz...
---------------------------------------------
Bilmiyorum fikir sahibi oldunuz mu ? Aslında sizi küçük görmeye çalışan, sizi ezen insanlar yalnızca mevki, para pul yada başka birşeylerin kölesidir.Kendileri acizdir.İşte siz onlardan olmayın !! Kendinizi üstün, değerli görmeyin.Felsefe budur.
Katılır mısınız katılmaz mısınız bilmem.Doğru kısımları var.Zaten bu yazıda yalnızda bir film karakterinin felsefesini gösteriyor.
Son olarak filmin başrol oyuncusu gerçeği, tyler durdenın kim olduğunu gördüğünde süper bir söz söylüyor tyler durden ;
'Senin bakmak istediğin şekilde bakar, senin düzmek istediğin gibi düzerim...'
Ayrıca hepimizin kendi kendine konuştuğunuda söylüyor..Hiç biriniz özel değilsiniz.Bu yüzden insanlara karşı tavrınıza dikkat edin.
----
not:Bu aralar fazlasıyla kaptırmaya başladım.
-
bunu sonuna kdr okuyan birisi özetlesin merak ettim..
-
güzel degisik bir olay ama.Fazla kaptırma bence hocam.Gelecek vaadeden bir düşünce degil:) enazından para getirirse sana istedigini yap derim ben.Ama sagol yeni birşey ogrendık sayende tesekkürler.
-
http://www.tahribat.com/Forum-Tyler-Durden-Olmak-Ya-Da-Olmamak-100155/
-
cLust3R bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------hoca o kadar uzun değil.Başından;
"Ne kadar farklı değil mi ?? Buyrun size diğer özlü sözleri"
kısmına kadar felsefenin ana kısmını anlatıyor.Felsefe şu ;
Asla bi bok olduğunu düşünme, insanları ezme falan diyor.Bu dövüş klübündeki tyler durden karakterinin felsefesi ( imdb sitesinde en çok sevilen karakter seçilmiş , mynettemiydi bir yerde de en çok sevilen anti-karakter seçilmişti)
-
cordelian bunu yazdı:
güzel degisik bir olay ama.Fazla kaptırma bence hocam.Gelecek vaadeden bir düşünce degil:) enazından para getirirse sana istedigini yap derim ben.Ama sagol yeni birşey ogrendık sayende tesekkürler.
-----------------------------Hocam, yok kaptırmam.Maalesef Türkiye de bu düşünceyle ancak filmdeki gibi kötü bir evde, aç aç yaşarsın.Durdenizm felsefesini benimseyen bilmem kaç milyon adam var.
Tabi sadece dediğin gibi içinden bazı şeyleri seçmek gerek.Hepsine katılmıyorum, fakat diyor ki mevkinizin , paranızın, pulunuzun yada güzel kızların vs. kölesi olmayın.Kendinizi keşfedin.Fakat kendinizin bi bok olduğunuda düşünmeyin.
Bu kısmını çok sevdim.
-
güzel olmuş hacı D:
-
cLust3R bunu yazdı:
-----------------------------Kısaca özet geçeyim Tyler Durden'a göre parayla satın aldığımız şeylere o kadar bağlanıyoruz ki bazen kendimizden bile ileride tutuyoruz onların esiri durumuna düşüyoruz. Hiç birşeye bağlılığı olmayan adam özgürdür.
Edit : Fight Club'ı kaç kez izledim ben bile sayısını bilmiyorum ama her izlediğimde hala sağı solu yıkmak istememe sebep oluyor :) Çok süper bir filmdir bu filmi izlemeyen kişi bana göre çok şey kaybetmiş demektir.
Edit 2 : Düşüncenin çok fazla doğru tarafları var. Zaten o nedenle izleyeni etkiliyor ve sağı solu dağıtasın geliyor
-
bazen filmi hiç çekilmeseydi diyorum.
-
işin felsefesini kaptım ;) ... mantıklıda geldi :) ... geriye bitek filmi izlemek kalıyo :D ...
-
cLust3R bunu yazdı:
-----------------------------yapmaa, bunu mu okuyamıyorsun ?? :/ ...