EBYS ( Elektronik Belge Yönetim Sistemi )
-
Biz de 2 kişi daha önce .net ile bir ebys sistemi geliştirdik yaklaşık 1 yılımızı aldı canlıya almak. En zorlayan taraf süreçleri anlamaktı. Tüm süreci bilen kimse yoksa hepsini ayrı ayrı kişilerden toplaman gerkiyor ve elinde en azından referans alabileceğin bir legacy proje olması işini kolaylaştırabilir. Ayrıca işleyiş kurumlara göre değişiyor. Örneğin Kurumun Genele Evrak biriminin olup olmaması, alt birim üst birim kavramları ve buna bağlı yazışma kuralları vb..
EYP, imza, mühür, belgenin standarlara uygun boşluklarını ayarlamak, alıcı listesini dinamik olarak ek yaparak dosyaya eklemeye kadar bir sürü detay var.
Tek başına çok uzun sürüp seni yorabilir.
Hangi kuruma, hangi sebeple yazmaya çalışıyorsun? -
Projenin hedef kitlesi kim hocam? Nerede kullanılmasını istiyorsun nereye göre tasarlıyorsun? Kamu kurumları mı özel mi? Kamu kurumu içinde bile süreç farkları olabiliyor. Her şeye hükmeden tek bir EBYS yazılımı gibi bir fikrin olmadığını düşünüyorum çünkü öyle bir yapı pek yok. %70 ortak ise kalan kısım ayrılıyor birbirinden, süreçler, hiyerarşi, use case'ler vs.
Tek kişi için büyük bir proje. Hedef bir zamanın var mı? Yoksa hobi olarak bir şeyler yapayım elimde ürün olsun eklerim gibi mi düşünüyorsun?
antichrist tarafından 27/Mar/25 11:19 tarihinde düzenlenmiştir -
hermesthecat bunu yazdıunderzero bunu yazdı
Ek olarak sisteme erisimler sadece user/pass ile degil de kimsenin itiraz edemeyecegi bir authenticator koyman gerek. SMS olur, authn. uygularamalari olur vs vs.
yasal zorunluluk zaman damgası ve e-imza.
kep entegrasyonu, detsis tarafı. vs vs.
ayrıca EBYS tek kişilik yürütebilecek bir proje değil hocam.
kolay gelsin.
Yorumlar için herkese teşekkür ederim, tek tek cevap cermeye çalışacağım sorulara..
- Daha önce EBYS den daha büyük projeleri tek başıma yaptım ( örneğin; fabrika otomasyon sistemi, hastane bilgi yönetim sistemi HBYS, fila araç kiralama sistemi ) o sebeple bu işinde 3 te 1 lik kısmı bitti sayılır. ( max 1 ay sürer ) -
kralsam bunu yazdı
Merhaba,
Güzel bir konu ama çok genel duruyor. roller, iş akışları ve iş akış süreçlerini başlatma konuları sistemi ne için ne nereye kurgulayacağına göre değişir. Bu aslında kurumların, şirketlerin, derneklerin vs. iş yapış şekli ile ilgili. Örneğin bir satınalma onay mekanizması farklı, satış onay mekanizması ve tekliflendirmesi farklı.Eğer genel amaçlı bir yapı yapmak istiyorsan - ki bu zor ve büyük bir iş olur - tüm süreçlerin ve akışların ihtiyaca göre şekillenebildiği esnek bir yapı kurmalısın.
Benim önerim bunun ihtiyacını kafanda filizlendiren konuyu yazıp ona göre tavsiye istemen yönünde.
Kodu yazmak kolayda hocam, dediğiniz gibi her yapıya sisteme uyacak programı yazmak zor. Olayın mantığını anlamak daha fazla zaman alıyor..
Neyse ki akış sürecini rol yapılarını çözdüm.. Kodlayacağım uygulamayı ister resmi kurumda kullan ister özel sekötrde, manul eoluşturulan akış şemaları sayesinde dilediğini yaptırman mümkün. ( sadece 4 gün bu işi düşündüm ) -
Diğer fikir beyan eden arkadaşlara da teşekkür ederim.
Programda karmaşık olan bir konu şu;
- farklı farklı iş akış süreçlerinin olması ve başlatılması ( izin talep süreci , malzeme talep süreci, satın alma talep süreci, iç yazışmalar, dış yazışmalar vs vs vs.. )
- her işin farklı kademelerinin ve detaylarının olması ( alt kademelerinin olması ) Örneğin izin olayında izin için başlama bitiş tarihi var ama diğer akışlarda başlama yada bitiş tarihine gerek olmaya bilir. Yada araç talep akışında plakaya gerek duyulur gibi..
- işi başlatan kişinin bölümü veya biriminin ayrı olması ( diğer birimlerin akışa müdahil olmaması için )
- roller
- yetkilendirmeler
sonuç olarak bu bahsettiğim düzeni arka planda nasıl sağlıklı takip ederimin mantığını çözdüm. şimdi kodlamaya kaldığım yerden devam..destek için teşekkür ederim.
-
underzero bunu yazdı
Kodluyor olman cok güzel birsey.
Biz hazirini kullanmaya calisip daha sonra cöp olan bir projemiz vardi. Papework uygulamasini kullanmistik.
Bana göre bu isin en önemli kismi loglamasi.
Kimden kime gitti, kim onayladi, kime yolladi, kim degisiklik yapti bunlarin detayli loglanmasi belge/islem dogrulugu icin cok önemli.
Loglarin degistirelemeyecek sekilde saklanmasi da cok önemli.
Ek olarak sisteme erisimler sadece user/pass ile degil de kimsenin itiraz edemeyecegi bir authenticator koyman gerek. SMS olur, authn. uygularamalari olur vs vs.
Ya hocam EDM Bilisim ile gorustum, sitelerinde ebys var tanitim yapiyorlar temsilciyle gorusuyorum oyle bir hizmet yok diyor.. benim kep'ler e imzalar muhur vs hepsi EDM de.. duzgun kullanacagim bir ebys hizmeti sunan neresi var? Onerebilirmisin
-
Bizim bakanlık belgenet sistemini kullanıyor Türksat tarafından sağlanan bir sistem daha önce özel firma tarafından sunulan masa üstü program şeklinde idi bir sistem vardı kullandığımız sonra buna taşındık çok teferruatlı ve güzel.
https://www.belgenet.com.tr/
-
hatayi bunu yazdı
Bizim bakanlık belgenet sistemini kullanıyor Türksat tarafından sağlanan bir sistem daha önce özel firma tarafından sunulan masa üstü program şeklinde idi bir sistem vardı kullandığımız sonra buna taşındık çok teferruatlı ve güzel.
Özel şirket olarak kullanabiliyor muyuz bu uygulamayı
-
ByTechno bunu yazdıhatayi bunu yazdı
Özel şirket olarak kullanabiliyor muyuz bu uygulamayı
Tamamı ile kamu için tasarlanmış ancak türksat ile görüşülmesi lazım ki ticari ürün, illaki pazarlarlar.
-
Sonunda bitti :) bir ekran görüntüsü paylaşayım dedim. Tüm haklarıyla satışını gerçekleştireceğiz. İlgilenen olursa detaylar için bana ulaşabilir.