Elektrik Çarptı
-
Ev arkadaşımın mallığı yüzünden az önce prizden 220 volt (?) yedim, ölmedim. Kafamda deli sorular.
Şöyle gelişti, kablolu bahçe lambaları olur ya prize takarsın kablonun ucunda duy vardır oraya da ampulü takar çalıştırırsın.
Denemek amaçlı taktık çalıştı. Sonra bizim salak prizden çekmeden ampulü çıkarmış ucundan. Bi yerden geçirmeye çalışıyor. Evde vuku buldu bu arada yerler parke desenli kaplama ayaklarımda çorap . Tut şunun ucunu diye uzattu, çekeyim dedim sol işaret parmağım muhtemelen içine girdi veya girmeden ark yaptı. Bence girmiştir. Şiddetli bir titreşim, dirseğime kadar. Parmak ucundan dibine kadar da halen hafif bir sızlama var. Ani bi refleksle ANANSKİM diye bağırarak çektim parmağı.
Hareket yetisinde hislerde vs problem yok sadece değişik sızımsı yanmamsı bi his kaldı. Görüntüde de sıkıntı yok.
Eh duya prizden 220v bağlı direk. Benim bildiğim ölümcül bir değer bu. Neden ölmedim? Yan etkisi falan olur mu? Akım ayaktan çıktıysa kalpten geçmiştir muhtemelen ama ağrı sızı falan yok o taraflarda. Sadece parmak.
Nette bakındım biraz prize çatal kaşık sokup çarpılanlar olmuş çocukken, bişey olmadı diyorlar Çatalın bıçağın bi miktar direnci var zannımca, ben direk akımı tuttum.
Beni bi aydınlatın kafamda deli sorular :d intikam almalı mıyım :d
-
hocam kusura bakma bunu atmasam ölürdüm :W
-
:))) senin konulari seviyorum ben. Gecmis olsun.
Teknik olarak carpmak/carpilmak diye bir fiil yoktur. Vucuttan gecen akim, kalp ritmini ve sinir sisteminin olagan akisini bozdugu icin vucuduna zarar verir.
Akim vucudundan neden akar?
dokundugun yerdeki gerilim 220v, ayaklarini bastigin toprak 0V. Ve insan vucudu iyi bir iletkendir. Basinla ayaklarin arasindaki gerilim farki 220v oldugu icin prizden topraga dogru akim akar. Yani seni “carpan” voltaj degil, voltaj farkidir, ya da bunun sebep oldugu akimdir.
Peki ne kadar akim akiyor?
Insan vucudu yaklasik 1000 ohm degerinde direnc gosterir. V=I.R den akan akim 0.22 amperdir. Vucuda ciddi anlamda zarar verecek kadar yuksek degerdir.
Uzun sureli carpilmalarda ise, vucudun direnci sebebiyle ortama isi enerjisi yayilir. Carpilma esnasinda vucuttaki anlik guc P=V.I =48.4 wattdir. 10 saniye icinde 480 wattlik bir enerji aciga cikar. 1 dakikada 2.5 kW tan fazla isi enerjisi ortaya cikar. Ve dogal olarak vucudun bazi kisimlari yanar.
Tekrardan gecmis olsun kardesim. Birkac dakikaya kalp ritmi ve sinir sistemi normale donmesi gerekiyor. Saatler suren rahatsizlikta doktorunuza basvurunuz :)
-
Kondom göndereyim..
-
ilk okulda 110 voltla başladım yılda 1-2 defa 220v yiyorum sıkıntı olmuyo
geçen sene klima için elektirikçi kablo çekmişti ucunu bantlamamış mal bizim oğlan az halaya durmuş :D
sanırım elektirğin girdiği yere göre kasların tepkisi değişiyor 7-8 yıl önce adaptörü tamir etmiştim ozaman mal mal denemek için takarken parmaklarım üzerindeydi benim gibi bir adamı fırlatmıştı
onun dışınkilerde öyle bişi görmedim çok garip ama manyak bir duygu canım çekti
-
elektrik yiyince sertleşme yaşadın mı :D
-
Uzulerek soyluyorum ki hocam “özel degilsin”. :Ddd
hergun 500 kisi carpiliyor o voltaja. Bisey olmaz merak etme.
-
sağ eldem çarptıysa kalbe filan çok zarar vermez.
lisede elektrik bölümünde okumuştum. elektrikçiler alışmak için sol elini bağlayıp öyle çalışıyorlarmış her işi sağ elle yapmak için filan.
çünkü elektrik toprağa eeeen kısa mesafeden gidiyormuş.
bende prizin içindeki harcı temizlerken çarpıldım garip bir duyguydu :D
-
ac akımda çalışırken https://www.starlineisguvenlik.com/elektrikci-eldiveni/elektrik-akimina-direncli-kaucuk-eldiven?gclid=CjwKCAjw_47YBRBxEiwAYuKdwzkSQqDHrU46t28BNy5TnYsgCpbnnwNPScvsqFjHjhN5ysxn8ZpqTBoCQdYQAvD_BwE bunun gibi bir şeyle çalışıyorum her zaman.
-
Bi arkaadaşın Logitech ses sistemi vardı "bi bakıver dedi "
Ben de ilk iş adapörden elektri geliyor mu diye bakıyım diye çıkışa dilimi değdirmiştim..
Hvaya zıplattı.. sonra baktım 24 V 2 A
-
Ampülden intikam alabilirsin.! :) Geçmiş olsun, Elektrik şakası yoktur, dikkatli ol.