Elektrik Düğmesi Problemi
-
Evimde 2+1 olmasına rağmen yaklaşık 30 adımlık bir koridor bulunmakta. Koridor sokak kapısından başlıyor, oturma odasına kadar sürüyor. Bu kadar mesafe olduğu için koridorun ortasına bir adet lamba koymuşlar. Bu lamba koridorun başındaki ve sonundaki 2 anahtar ile kontrol ediliyor. Örneğin sokak kapısından girdim anahtara basıyorum ortadaki lamba yanıyor, koridorun sonunda bastığımda kapanıyor veya tam tersi. Sorun şu; koridorun sonundaki anahtar temassızlık yapmaya başlamıştı, ben de söktüm birbirine değipte devreyi tamamlanayan küçük kurşunlardan biri erimiş, önünde plastik parça anahtarı engelliyor. Ben de plastik parçayı biraz traşladım anahtar normal çalışmaya başladı. Fakat kabloları bağladım sigortayı açtım üstte verdiğim örneğin bir tanesi oluyor diğeri olmuyor. Yani sokak kapısından girdiğimde anahtara basıyorum fakat lamba yanmıyor ama diğer taraftan bastığımda yanıyor ve sokak kapısının ordaki anahtar labmayı kapatabiliyor. Düğmenin arkasında 3 tane kablo giriş yeri var, zaten elektrikçi arkadaşlar devreyi çözmüştür. Bu 3 kablonun ortadaki hariç yerlerini değiştirdim problem tersine dönüyor. Ortadaki kablonun yerini hiç değiştirmedim çünkü anladığım kadarıyla elektrik ondan geliyor.
Çok uzun oldu kusura bakmayın. Yanlış bir şeyler mi yapıyorum yoksa düğmeyi hepten mi bozdum ya da kabloları bağlarken 2 düğmeninaçık ya da kapalı olması bir şey fark eder mi?
Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
-
hoca onun adı vaviyen anahtarı olması lazımdı bu aceleyele paintte çizdim şema bu buna göre bağla düzgün bi şekilde çalışır
aklımda kalması için araba şeklinde çizerim hep ama lambanın biri iptal kolay gelsin
edit: dikkat et yanlış bağlarsan sigorta attırabilir
edit2: iptal olan lambanın yerine sigorta gelebilir
-
Valla ben bir şey anlamadım bu şemadan. Sağol uğraşmışsın ama anlamadım. Bir de her türlü bağladım sigorta da atmadı elektrik kablosunu ortaya bağlıyorum anahtarda onu değiştirirsem atar galiba.
-
diğer düğmeyi sök kabloları çıkarmadan. aynı şekilde diğerini yap.
şeması üstteki şekilde...
-
hoca bak çocuk oyuncağı iki anahtar var anaktarlar çift kontaklı yani ters kontak da var şimdi açık 1 kapalı 0 diyelim durum 11 yada 00 olduğunda yanıyo 10 yada 01 olduğunda sönüyo
-
doğrudur vaviyen anahtar.
nötr den çıkıyorsun lambanın bir ucuna.Lambanın diger ucundan çık 2. vaviyen anahtarın ortasına.
fazdan çık sigortaya sigortadan 1. vaviyen anahtarın ortasına.1.Vaviyenin bir ucu 2.Vaviyenin bir ucuna.1.Vaviyenin diğer ucu 2.Vaviyenin diğer ucuyla birleştir.
Yinede bir elektrikçi çağır kardeş. -
şimdi o anahtarlarda 3 giriş var 1 2 3 ortadakilere faz ve nötr vericen 2 ler faz ve nötr diğerlerini karşı karşıya bağlıcan 1i 1e 2yi 2ye ama faz yada nötrün birini 1e bağlarken lambanın üzerinden geçiricen
-
DesquneR bunu yazdı:
-----------------------------
doğrudur vaviyen anahtar.
nötr den çıkıyorsun lambanın bir ucuna.Lambanın diger ucundan çık 2. vaviyen anahtarın ortasına.
fazdan çık sigortaya sigortadan 1. vaviyen anahtarın ortasına.1.Vaviyenin bir ucu 2.Vaviyenin bir ucuna.1.Vaviyenin diğer ucu 2.Vaviyenin diğer ucuyla birleştir.
Yinede bir elektrikçi çağır kardeş.
-----------------------------hoca bu kadar basit bişeye elektrikçiye gerek yok
-
haci bir kontrol kalemiyle o uc tel'in hangisine ceyran oldugunu yani hangisinin faz oldugunu iyice anla. Bulduktan sonra anahtar uzerinde "p" yada "L" yazan klemense gir, diger ikisine de bagla, calismak zorunda boyle. Eger hala calismiyorsa iki anahtari birden degistir. Birde cekilen teller hep ayni renkteler mi, yada farkli renkler kullanilmis mi? Faz ve pilot telleri farkli renkler kullanilir genellikle... Su linke bir bak daha ackik anlarsin
EDIT: link'deki semada anahtarlarin uzerine tikla ve anahtarin sekil degistirmesine dikkat et, umarim yeterince anlasilir...
kolay gelsin
-
bugrahan45 bunu yazdı:
-----------------------------
---------------------------burada sigortanın espirisi lambanın uçları kısa devre yaparsa anahtarları kaybedersin
-
belki yapamayabilir.Allah korusun 220 V :/