folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Elektronik İle Alakalı Yardım Gerekiyor.

Elektronik İle Alakalı Yardım Gerekiyor.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

Hocalar şöyle dünüşünün.

Eski elektronik kocaman kocaman devrelerden oluşan elektrik direncini ölçen bir alet. Şimdi bu koca kartların işini küçücük şeylşer yapıyor.

Bu eski aletten gelen verileri bilgisayara nasıl okuttururuz bu nasıl başarılır. Kadranlı manuel ampermetre deki değeri nasıl bilgisayara okutup yazacağımız program için gerekli girdileri oluşturabiliriz.

Yardımlarınız gerekiyor hocalar.

"bea"
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

Halen yardım gerekiyor varsa elektrik elektronikçi ve yazılımcı arkadaşlar yorumlarını beklerim.

Olay ölçüm yapan bir aletin verilerini bilgisayar a almak.

"bea"
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Olgunisik
    Olgunisik's avatar
    Erkek

Kadranlı cihazların ölçüm değerlerini bilgisayara okutmak için A/D olarakta geçen Analog dijital çevirici kullanmalısın ancak pahalıya çıkar ve epey bilgi ve uğraş ister. ÖZellikle kalibrasyonda epey yerlersin zira ohm metre gibi bazı ölçü ağletleri logaritmik ölçüm yapar.

Hiç uğraşma artık hemen her şeyin bilgisayar katı olanı var. Hem daha ucuza mal olur hemde terlemessin.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

peki hocam bu kadranlı düzeneği elektronik devre şemasıyla tasarlasam ben yine bu kurduğum ölçüm aletiyle okuduğum verileri bilgisayara nasıl okutacağım konusunda tereddütlerim var :/ varsa fikirlerin dinlemek isterim

"bea"
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Erkek

Aleti güzel bi kutuya koy, içine de düzgün bi ışıklandırma, kadranın karşısına da webcam koy.

Görüntü işleyen programla kadrandan verileri okur, istediğini yaparsın. Yada bilgisayara direkt görüntüyü aktar. Veya 3-5 dakkada bir bağlanıp resmini çeken proĞĞram yaz.

Blue Screen of Death
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mescarine
    mescarine's avatar
    Erkek

Pic ile sürücüler vardı hatırladığım kadarıyle ya... uzun zahmetli bi iş... Kalibrasyondan arkadaşta bahsetmiş hani zorlanırsın hocam...

Kısa bilgi vermek gerekirse analog bir voltmetrenin içinde bir şönt direnç vardır. Çekilen gerilim miktarına göre bu şönt direnç oranlı olarak indüklenir 1/50 gibi.... Bu direncin üzerine düşen gerilimi işte pic'in girişlerine verip algılatırsan dijital olarak ekranda okuyabilirsin...

Ampermetrede basit bir motor gibi içerisinde bobin vardır. O bobin iki sabit kutup arasındadır. Çekilen akım miktarına göre kutuplara zıt emk uygulanır. Bobinin milinede bi kadran çubuğu bağlıdır. Kadran çubuğunun ucuda bir skalayı gösterir... Burada da işte emk yi pic girişlerinde okutabilirsen bu iş olur...

Ama söylediğim gibi zahmetli bir iş... Daha filitreler ve kalibrasyonu falan var...

YGS: Yeni Gelin Sınavı.. Bir heyecan, bir arzu, bir istek.. Biraz hüzün, biraz acı, biraz gözyaşı..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviEkran
    MaviEkran's avatar
    Erkek

ExpirE bunu yazdı:
    -----------------------------

peki hocam bu kadranlı düzeneği elektronik devre şemasıyla tasarlasam ben yine bu kurduğum ölçüm aletiyle okuduğum verileri bilgisayara nasıl okutacağım konusunda tereddütlerim var :/ varsa fikirlerin dinlemek isterim

Kendin tasarlarsan arkadaşın dediği gibi analog veriyi dijital yapıp, bilgisayara Seri port (rs 232)'den yollayabilirsin.

Blue Screen of Death
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

MaviEkran bunu yazdı:

Aleti güzel bi kutuya koy, içine de düzgün bi ışıklandırma, kadranın karşısına da webcam koy.

Görüntü işleyen programla kadrandan verileri okur, istediğini yaparsın. Yada bilgisayara direkt görüntüyü aktar. Veya 3-5 dakkada bir bağlanıp resmini çeken proĞĞram yaz.

Kardeş üzerinde çalıştığımız alet 20 30 bin avroluk yer biliminde kullanılan bir alet bir mühendislik firması için çalışıyorum bu aleti daha ufak ebatlara ve kullanışlılığını arttırmaya yönelik çalışıyorum ve bilgisayar ortamına hazırlıyorum. tavsiye ettiğin gibi birşey olmaz :)

"bea"
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExpirE
    ExpirE's avatar
    Erkek

mescarine bunu yazdı:

Pic ile sürücüler vardı hatırladığım kadarıyle ya... uzun zahmetli bi iş... Kalibrasyondan arkadaşta bahsetmiş hani zorlanırsın hocam...

Kısa bilgi vermek gerekirse analog bir voltmetrenin içinde bir şönt direnç vardır. Çekilen gerilim miktarına göre bu şönt direnç oranlı olarak indüklenir 1/50 gibi.... Bu direncin üzerine düşen gerilimi işte pic'in girişlerine verip algılatırsan dijital olarak ekranda okuyabilirsin...

Ampermetrede basit bir motor gibi içerisinde bobin vardır. O bobin iki sabit kutup arasındadır. Çekilen akım miktarına göre kutuplara zıt emk uygulanır. Bobinin milinede bi kadran çubuğu bağlıdır. Kadran çubuğunun ucuda bir skalayı gösterir... Burada da işte emk yi pic girişlerinde okutabilirsen bu iş olur...

Ama söylediğim gibi zahmetli bir iş... Daha filitreler ve kalibrasyonu falan var...

eyv hocam sağolasın

"bea"
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sir
    sir's avatar
    Erkek

ExpirE bunu yazdı:

MaviEkran bunu yazdı:

Kardeş üzerinde çalıştığımız alet 20 30 bin avroluk yer biliminde kullanılan bir alet bir mühendislik firması için çalışıyorum bu aleti daha ufak ebatlara ve kullanışlılığını arttırmaya yönelik çalışıyorum ve bilgisayar ortamına hazırlıyorum. tavsiye ettiğin gibi birşey olmaz :)

hocam gerçekten zahmetli bir iş, ve madem daha ufak ebat ve kullanışlık sorunu var o zaman yapılabilecek en güzel şey firmanın yeni ürün alması. elektronik şekliyle yapacağın şeyler aleti küçültmek gibi bi fayda sağlıyacağını düşünmüyorum. ama kullanışlık açısından istiyorsan zahmete katlanıcaksın. elektronik konusunda pek bir şey diyemedim çünkü arkadaşlar gerekli şeyleri zaten söylemişler. çok detaylı olmayıp alet sabit durcaksa bu arkadaşın dediği yönteme ek olarak kadran konumlarını görüp o konumlara sayısal karşılık veren bir program yazılabilir diye düşünüyorum.

Aman, kendini asmış yüz kiloluk bir zenci, Üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten; Ben olsam utanırım, bu ne biçim öğrenci? Hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten. İyi nişan alırdı kendini asan zenci, Bira içmez ağlardı, babası değirmenci, Sizden iyi olmasın, boşanmada birinci... Çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Asker
    Asker's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

analog dc ile cevirip pcye aktaracaksin bi pic isini gorur 16f877 mesela veya pic e de gerek yok direk adc converter al bulabilirsem paylasirim

Toplam Hit: 1892 Toplam Mesaj: 14