Eşit Kollu Terazide Cismin Biri Isıtılırsa Ne Olur ?
-
Isıtılan cismin kütlesi artacağından denge bozulur. Tabi aşırı hassas terazide, vakum içinde, -273 dereceye çok yakın sıcaklıklarda ölçersek.
-
deneyin yapildigi ortama baglidir.
eger isi alimi sonucu cisimde genlesme gozlemlenirse; hacim artasi ve buna bagli olarak hava tarafindan uygulanmakta olan kaldirma kuvveti artisi cismin hafifmis gibi gorunmesine sebep olur. buyuk olasilikla ek kaldirma kuvveti; enerjiden donusmus kutleden daha fazla olacaktir.
havanin olmadigi bir ortamda yukarida anlattigim olay gerceklesmez.
ayrica havali ortamda 1kg pamuk, 1kg demirden agirdir....
VisualBoy tarafından 06/May/15 09:44 tarihinde düzenlenmiştir -
en kolayını ben açıklayım kendi kuramım. ısı, bir enerji ise cisimle birleşince cismin ağırlığı artar. sonuçta duran cisme birşey ekliyorsun. enerji + cisim oluyor = enerjili cisim ortaya çıkıyor. enerjinin ağırlığı 0 dır derseniz benim kuram çöp olur :)
-
Herhangi Bir Erime , Süblimkleşme Olmasa dahi, Isıtıcının Verdiği Güce Göre Değişebilir. Ama ısıtılan Taraf Yükselebilir Çünkü Sıcak hava akışı etki Edebilir.
-
ısınan taraf yükselir, çünkü ısınan hava yükselir.
-
Normal şartlar altinda bi sikim olmaz.
Normal olmayan şartlarin da pek de sikimde olmadığını söyleyebilirim.
-
Kaan bunu yazdı
Normal şartlar altinda bi sikim olmaz.
Normal olmayan şartlarin da pek de sikimde olmadığını söyleyebilirim.
Güzel cevap.
Ciddi büyük miktarlarda ikinci mesajdaki etkiler söz konusu karşim.
PcK0 tarafından 06/May/15 14:41 tarihinde düzenlenmiştir -
Herkes başka bir yerden tutmuş ben de kaldırma kuvvetinden vurayım.
Şimdi cisme etki eden kaldırma kuvveti h.d.g.'dir.
Cisim ısıtılınca genleşti yani yoğunluğu düştü, g ve h sabit olduğuna göre. cisme etkiyen kaldırma kuvveti artacaktır. bu durumda cisim hafifleyecektir,
Cismin ağırlık merkezinin değişmesi vs. gibi durumlardan çok asıl etki edenin havanın kaldırma kuvveti olacağını düşünüyorum. Tabi teraziye etki etmeyecek bu sıcaklık değişimi.