Eski Kelimeler Cümleler Kalıplar
-
nick konu uyumu...
-
EliteCode bunu yazdı
nick konu uyumu...
Farkettim..Nick ve konu birbiri ile özdeş gibi görünüyo, yada çağrışım süper. :)
-
bbende manitaya bunları sölerim
çeşmi şehlam miihri lemam
ahu parem canu yarem
uru kırmanım baağı rıdvanım
hüsnü seyranım
hüsnü yarım
-
Kodumun yerinde bir söylemide başka bir deyişe çekmeseniz olmaz yahu adam osmalının halinden girmiş araplardan çıkmış siktiriniz gidiniz efendim bak ciddiyim ben orda bir beyit paylaştım bir kelime paylaştım maksadım o değildi.
Ne bileyim gün içinde kullanılmayan kökenine sokayım kelimenin kökeninden bile ırkçılık siyaset yapıyorsunuz amk.
Anlatmak istediğim şuydu basit bir dille mesela bizim şu zamanda konuştuğumuzdan daha eski cümleler abi akıla gelenleri yazın dedim fikir oluşsun.
Çarçabuk,
Amiyane tabir,
Harikulade,
Fevkalede,
Nacizane,
Apar topar,
Karga tulumba,
Vs vs bu tip kalıplar eski cümleler tabirler sadece herkesin aklında olanını sordum mk yerinde iki dakka olayı başka bir yere çekmesenizde birer cümle ile süsleseniz ne olur ?
Ayrıca arkadaş şiiri anladığını söylemiş bende o kelimelerin türkçe karşılığını rica ediyorum ondan öğrenmek amaçlı abi.
Ben size bir örnek verim mesela "kıyak" kelimesi eskiden at çiftleştiricileri erkek atın cinsel organı kalkmadığında yapılan muameleden gelir.
Bana bir kıyak çek dediğimizde kimse onu öyle düşünmüyor ama işi bilen için komik bir durum ben çok kişiye söylemişimdir şaşırmışlardır.
Bunun gibi şeyler kelimeler anlamları vs.
Sinirlendim yahu. -
Zeytun-i bunu yazdı
Tıb-ı Râhiam ( güzel kokulum / osmanlıca )reyhan kokulum reyhana yöreler de şivelerde rahvan raham reyhan vs diye geçer
-
@Zeytuni hocam aman gözün sevem sinirlenme, biliyorsun Tahribat burası, çekerler valla Canları sıkılıyo zar, oraya buraya çekiyorlar. sende tınma geç yahu, Birbirinizi kırmayın bence.
-
ShockMan bunu yazdı
@Zeytuni hocam aman gözün sevem sinirlenme, biliyorsun Tahribat burası, çekerler valla Canları sıkılıyo zar, oraya buraya çekiyorlar. sende tınma geç yahu, Birbirinizi kırmayın bence.
Hoca kimseyi kırmak gibi bir amacım yok zaten ben ne siyaset ne başka bir konu içeriği ile giriş yaptım.
Sadece dedim ki, eski kalıp vs cümleler akılda kalan duyulunca ya eski cümle dediğimiz cümleleri bir bir yazalım dedim benimde tek tek aklıma geliyor gelmeyenlerde var.
Sonra bunu küçük bir sözlük haline getitir program hesabı yaparız işine yarayan açar bakar aga.
Zor bir şey istemedim ki.
Fuzuli lakırdı ( bak buda eski bir cümle ) :D -
forumda bi adam vardı seneler önce bi mürideye kızıp eski türkçe ile sövmüştü. o adamın konularını bulabilirsek baya örnek çıkar bu konuya :)
-
Nobel bunu yazdı
bu arap sevdası bitmiyor arkadaş anlamadım hayır bize tarihte attıkları kazıkların haddi hesabıda yok hala arap aşkı devam ediyor. Sözüm meclisten dışarıdır.
Aynı mantığa göre sendede batı sevdası var avatardan bile fışkırıyor :P
-
şuan lisede bize bunların anlamlarını soruyolar hocam edebiyat dersinde. Bu tamlamalar bizim değil hocam arapça ve farsça tamlamalar türkçede öyle ek olayı yok. türkçe sondan eklemeli bir dildir.
@nobel arapça gerçekten şiire yakışıyor.