Eter (İşlevi Hakkında)
-
Mrb arkadaşlar. Bir sorum var :)
Bazı hayvanlar deneylerde kullanılıyor, lisede de birçok kurbağa kestiğimiz olmuştur. Deneylerden önce hayvanın eter solumasını sağlayarak bayıltıyoruz..
Sormak istediğim şu: Bu eter bu hayvana ne yapıyor da bayılıyor hayvan? Hayvan hiç acı çekiyor mu? Acı çekmiyorsa neden çekmiyor, acı çekmediğini nerden biliyoruz?
bu soruların bilimsel yanıtlarını, mümkünse biraz ayrıntılı anlatırsanız çok sevinirim. İnternette araştırma yaptım ama yüzeysel bilgiler var. Mesela eter koklatılırsa acı hissetmez diyo ama ben bu hissizliğinin ayrıntısını istiyorum. -
Hayvan hiç acı çekiyor mu? Acı çekmiyorsa neden çekmiyor, acı çekmediğini nerden biliyoruz?
sanada eter verseler sende gidersin :) ozaman ayıldında başın biraz ağrır bayılırken deil.
-
arkadaşım bildiğim kadarıyla eter insan olsun hayvan olsun tüm canlıları uyuşturur uyuşan canlıda acı çekmez az ve öz.
-
@ dreamnat.. : hocam bilimsel bi cvp bekliyorum, sen geyik yapıyorsun. hayvanın operasyon sürecinde acı çekmediğini kanıtlayan herhangi bi deney yapılmış mı? ya da eter'in fizyolojik etkisine dayanarak acı çekmediğini açıklayan mantıklı bir şey var mı?
@kurtcobani : hocam bunları ben de biliyorum. biyolojici ya da bu konu hakkında bilgisi olan bi arkadaş açıklarsa çok daha iyi olur benim için -
googleden ara bu konu içinde topic açılmaski :S
-
off ne desem ki sana. google'da araştırıp da buraya konu açtığımı ilk mesajımda yazmışım zaten okumayı bi denersen..
hangi konuyu açacağımı sana mı sormam gerekiyo? ayrıca madem zerre bir şey bilmiyorsun konu ile ilgili bi sus istersen. -
DreamNatreX bunu yazdı:
-----------------------------Hayvan hiç acı çekiyor mu? Acı çekmiyorsa neden çekmiyor, acı çekmediğini nerden biliyoruz?
sanada eter verseler sende gidersin :) ozaman ayıldında başın biraz ağrır bayılırken deil.
-----------------------------
helal nasil bilimsel cevap vermissin ya.. harika..
bu arada soruya söyle cevp verebiliriz....
Dietil eter, kısaca eter ya da etoksietan olarak da bilinen berrak, renksiz, uçucu, kolay yanan ve parlayabilen bir bileşiktir. Kaynama noktası düşük olup karakteristik bir kokusu vardır. Eterler olarak bilinen kimyasal bileşik sınıfının en genel üyesidir. Bütanolün izomeridir. Formülü CH3-CH2-O-CH2-CH3 şeklindedir. Genel anestetik olarak çok kullanıldığı gibi aynı zamanda genel bir çözücüdür. Suda 6.9 g/100 mL oranında çözünür. İlk defa 1540 yılında Valerus Cordus tarafından elde edilmiştir.
Fabrikasyonu iki şekilde yapılmaktadır:
Etil alkolün sülfürik asit (H2SO4) ile dehidrasyonu
Etilenden eter fabrikasyonuburadan canlini acisi olurmu olmaz sorusuna GENEL ANATESİ kelimisi dikkat cekmeli bu da wikide su bilgilere goturur..
Anestezik, hücrelerin özellikle SİNİR SİSTEMİ HÜCRELERİNİN "biyolojik fonksiyonlarını" yavaşlatan veya durduran ilaç. Anestetik ilaçların canlı üzerindeki bu etkisine anestezi veya narkoz denir. Genel anestezide merkezî sinir sisteminin çalışması o derece yavaşlatılır ki acıya karşı duyarlılık kaybolur ve hasta bilincini kaybeder. Anestezi için anestetik maddenin kanda belirli bir konsantrasyona ulaşması ve bu konsantrasyonda kalması gerekir. Madde miktarı belirli bir konsantrasyonun altına düştüğü zaman hücreler normal fonksiyonlarına tekrar başlar. Bu konsantrasyon dietil eter için 100 mL kanda 150 mg iken kloroform için 100 mL kanda 30 mg'dır. Daha yüksek konsantrasyonlar tehlikelidir.
Anestetikler genel olarak;
kolay uçucu veya gaz halinde bulunanlar,
uçucu olmayan solid anestetikler
olarak iki sınıfa ayrılır. Uçucu anestetikler solunum yoluyla akciğerlere oradan da kan dolaşımı ile bütün hücrelere yayılır. Uçucu olmayan anestetikler ise injeksiyonla doğrudan damara verilir.
Genel olarak küçük moleküllü alifatik hidrokarbonlar ve siklopropan anestetik etki gösterir. Doymamış hidrokarbonların etkisi doymuşlardan fazladır. Doymuş ve doymamış hidrokarbonlara halojen katılması anestetik etkinin artmasına neden olur. Ancak bu sırada toksik etki de artar. Örneğin karbon tetraklorürün (CCl4) anestetik etkisi kloroformun etkisinden fazladır. Fakat toksik etkisi nedeniyle anestetik olarak kullanılmaz. -
ETER
Arkadşalar kısa bir bilgi vermeye çalışacağım ;
Eter saf suyun içinde bulunan hidrojenlerinin ikisininde yerine alkil denilen molekül gruplarının gelmesiyle eterler oluşur.
Ve Eterler ikiye ayrılı :
1) Basit Eterler : Alkil molekül gruplara girer ve aynıdır.
2) Karışık Eterler : Asimetrik eterlerdir yani alkül molekülleri farklıdır.
Eterlerin Özellikleri
Eterler molekülleri arasında hidrojen bağı içermezler.Bu yüzden kaynama noktaları kendisiyle aynı sayıda karbon taşıyan alkollerden daha düşüktür.Yani eterin yanma süresi daha da kısadır.
Eterler polar moleküller olmalarına rağmen suda çözünmezler.Yani 1 litrelik suya katıp birine ya da birie atın genede ilk çözünmemişkenki hal özelliğini taşır ve yakar.
Homolog sıra oluştururlar.Yani uçmaz kaybolmazlar.
Eter yanıcıdır.Hatta zippo şirketi gazlarında eter kullanır.Zippo gazlarının arka tarafında " 0.0009 eterhol " yazar yani eter vardır içinde.
Eter yanar dedik fakat eterin yanma özeeliğini yani yanma ürünleri CO2 Ve H2O 'dur
Şimdi gelelim sizin sorularınıza ;
Arkadaşlar,
Eter bayıltır , eğer molekül ayrışmasına uğramışsa asitten daha fazla yakar. ( ama saf asit )
Eter , içindeki yanıcı moleküllerden dolayı hayvan, insan kokladıgı zaman duyargasal organları , hücreleri yakar ve dondurur diyelim anlıcanız şekilde yani bu aynen şuna benzer geçen sene elimden ufak bi operasyon geçirecektim.Doktorum uyuşturucu iğne ele yapılmaz diye fısfıs uyuşturucu sıktı ve gerçekten 50 saniye sonra elimi hissetmiyodum zamanla elimdeki hissetmeme omzuma geçti ve operasyon bitti fısfısı merak ettim aldım elime baktım etanikolasit vardır diyo du sordum doktora eter varmış.
Yani saf eter uyuşturur duyargaları yakar , moleküllü eter yakar kezzap gibidir , suyla ama saf suyla karıştırılmış eterde bayıltır ..
Saygılarımla...( İnternetten yazmadım tamamı benim bilgimdir Kopyala / Yapıştır Yapmadım )