Facebook Ve Twitter Loglama
-
Loglama deyince, hemen 'kardeşim o zaman bilgisayarın fişini çek' tarzı triplere giriyorlar. Bende bir sürü site kodladım ve aramalar, ip adresleri gibi bir sürü şeyi (hangi sayfadan gelip, hangi sayfaya gitmiş vs..) logladım.
Fakat büyük siteler loglamanın bokunu çıkartıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=p7oySDE8F0Y&feature=youtu.be
gördüğünüz gibi resimler facebook'ta silinmiyor. Arkadaşlar, bilgilerimizin silinmediğinide her sürüm değişikliğinde görmüştük. Twitter'da görünen o ki, siliniyor.
-----
Gelecekte bu siteler pazarlama olayına girişecek. Parayı oradan kazanacaklar. Beyaz Show'u izleyenler varsa sosyal medya üzerine uğraşmış bir herif gelip birşeyler anlatmıştı. Kullanıcıların 1-2 hafta önce nerede olduklarını analiz edip ; önümüzdeki hafta nerelerde olabileceğini %80 gibi bir rakamla isabet ettiriyordu.
Zaten twitter ve foursquare ile bunları yapmak zor değil. Fakat iş bambaşka bir yere geldi. Telefonlar, siteler, internet ile ; kimle nerede, kaç saat ne yapmışız, nerelere gitmişiz ... Hepsi loglanıyor.
Ve eminim ki bir kaç sene içerisinde bunları kullanmaya başlayacaklar. Yani bir giyim firması ; hedef kitlesinin özelliklerini öğrenecek. Kim nerde, kimle ne kadar ne yapmışlar.
--
Bunu küçümsemeyin ; facebookta yüz tanıma sistemi vardı ama sonra kaldırdılar. Sadece bu değil. Ben Eskişehirspor'un bir resmini koydum, ETİ var diye reklam içeriği dedim kaldırdılar. Sonra başka resim koydum (onda da EsEs amblemi vardı) kabul ettiler.
Yani biralı resimlerinizle, giydiğiniz logolu kıyafetlerle ; sizin bilgilerinizi kaydedip analiz yapması kaçınılmaz. Baktığınızda çok tehlikeli yöne gidecek. İleride mahkemelerde, orada burada kişilik analizlerini sırf bu sosyal ağ üzerinden çıkartabileceklerini düşünüyorum.
---
Komplo teorisi gibi gelebilir ama tehlikeli. Gerçektende tehlikeli. Güvenlik için sırf google yada sırf bir yerden servis kullanmıyordum.
Browser yandex, mail yahoo, arama motoru gmail, telefon iOS, işletim sistemi iAtkos(bir ara windows) idi. Fakat facebook, twitter( özellikle yer bildirimlerine dikkat), foursquare, instagram... gibi uygulama ve sitelerle birlikte işler çok tehlikeli yöne gitmeye başladı.
-
Resimlerimizin hiç biri silinmiyor, bilgilerimizi editliyoruz ama editlenmiyor ; eskiler hafızada, sadece yenisi ekleniyor (Facebookta). Peki ne yapabilir ???
Telefonda konum belirlemeyi twitter ve facebook için kapattım (sadece uygulamaan değil, iOs merkeiznden izini kaldırdım). Check inn ypamıyoruz. Zaten nick kullanıyorum. Fotoğraflarıda silmeye başladım. Facebook'un polise vs.. bilgiyi zorluk çıkartmadan verdiğini duydum. Bütün şirketler kaç dava için kaç tane hesaba erişilmiş verirken, facebook'un bunu yayınlamadığını ya national yada discovery channel'da faceobok belgeselinde izlemiştim (ne kadar doğru bilmiyorum).
------
Kısacası arkadaşlar, güvenlik için ne yapılabilir burada konuşalım.
Şimdi bir kaç kişi çıkıp 'o zaman girme' diyecek. Bu iş Cem Yılmaz'ın gösterisindeki, 'CIA senin boklu hesabını napsın' sözü gibi olmuyor. 1 değil 2 değil. Bilmem kaç milyarıncı kullanıcıya ulaşmış durumda. İstatistik olduğu gibi çıkıyor.
Msn, skype vs.. kullanmıyorum. Herkes facebook'ta. FAcebook'ta iletişim için kullanıyorum ama canım sıkıldıkça paylaşım yapıyordum ; paylaşım diyetine girdim.
Twitter gerçekten yararlı ama bütün sosyal medyadan paylaşımları çekip ; en az paylaşımla kullanmaya çalışacağım ama zor.
Gerçekten tehlikeli.
-
Okumadan ctrl+f yapıp "Steve Jobs" araması yapanlar RT :D
-
o resimler 1-2 ay sonra *siliniyor. bende öyle facebook 'u resim upload sitesi olarak kullanıyodum, upload edip resim linkini alıp siliyodum, linki siteye yerleştiriyodum bi zaman sonra bi baktım tüm resimler uçtu hayata küstüm şimdi gizli albüm yaptım ordan hallediyorum.
*siliniyo dediğim zaman aşımına uğrayan linkleri değiştiriyolardır onlar yine tutuluyodur bi ibnelik dönüyodur yani :|
şimdi bu video 1-2 kekonun eline geçicek sonra olayları gör feyste aaa hiç bişeyimiz silinmiyo falan muhabbetleri.
kerim tarafından 13/Şub/13 23:19 tarihinde düzenlenmiştir
millet meraklı ne yediğini sıçtığını paylaşmaya adamlarda bunu kullanıyo en kralından. bundan önce myspace yonja vardı orda da dönüyodu bu muhabbetler ama o zaman tel 'den nete girmek sıktığı için farklıydı olaylar -
NoktaliVirgul bunu yazdı
Bi oku adam doğru yere deginmis hemen cirkeflik derdiniz -
Hükümeti vs eleştirmiyorsan heykırcılık oynamıyorsan senin boklu hesabını ne yapsınlar :D
-
Eskiden haberciler gözcüler düşmanın geldiğini şehre haber veriyordu artık bunlar yapıyor. Dünya globalleşiyor globalleştikçede bazı şeylerden ödün vermemiz gerekiyor. Yapacak bişey yok bu konuda ayak uydurmaktan başka.
-
Mert_648 bunu yazdıNoktaliVirgul bunu yazdı
Bi oku adam doğru yere deginmis hemen cirkeflik derdinizSakin ol. Okudum postu fakat eskiden beri olan ve bilinen bir muhabbet. Ama yazmadan edemedim :)
-
hacı bu kadar kasmak yersiz diye düşünüyorum.
bırak ne bok yiyolarsa yesinler, sen daha iyisini yapabiliyorsan yap, yapamıyorsan bırak gitsin.
-
CEO bunu yazdı
hacı bu kadar kasmak yersiz diye düşünüyorum.
bırak ne bok yiyolarsa yesinler, sen daha iyisini yapabiliyorsan yap, yapamıyorsan bırak gitsin.
Hocam daha iyi yapmakla ne alakası var allah aşkına ??? Bu mantıkla yaşarsan ohooo....
Bu yüzden mi koca koca şirketler feedbacklere önem veriyor ? Nasılb ir mantık bu anlamıyorum.
Dikkat, herşey loglanıyorum diyorum, daha güvenli nasıl dolaşılır diyorum, sne bana daha iyisini yapabiliyorsan yap diyorsun.
Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı
-
Benim anlamadığım şey şu ;
Hem bedavaya hunharca kullanıp hemde yok gizlesin yok loglamasın demenin anlamı ne ?
Adam yapmış bi ton ülfetle sana kullandırıyor. Tabiki loglayacakta kullanacakta. İstemeyen kullanmaz daha fazla. bu neyin kafası ? ( Lafım sana değil böyle düşünen herkese )
-
ErotikPanda bunu yazdı
Benim anlamadığım şey şu ;
Hem bedavaya hunharca kullanıp hemde yok gizlesin yok loglamasın demenin anlamı ne ?
Adam yapmış bi ton ülfetle sana kullandırıyor. Tabiki loglayacakta kullanacakta. İstemeyen kullanmaz daha fazla. bu neyin kafası ? ( Lafım sana değil böyle düşünen herkese )
"....bende bir sürü site kodladım ve aramalar, ip adresleri gibi bir sürü şeyi (hangi sayfadan gelip, hangi sayfaya gitmiş vs..) logladım.
Fakat büyük siteler loglamanın bokunu çıkartıyor.
......"
sorun loglamalarında değil zaten. Sorun loglamayı nasıl kullandıklarında.