Fan Kontrol Devresi Yapımı [Resimli Anlatım]
-
Merhaba arkadaşlar.
Konumda fan kontrol devresi yapımı anlatıcağım. Toplam maliyeti 5TL'yi geçmemektedir. Basit bulunabilir ve az elemanlıdır devremiz.Öncelikle basit bir şamasını vereyim ;
Malzemelerimizi sayayım : 100n Kondansatör / 1u Kondansatör / 240ohm direnç / 2200u Kondansatör / 5K potansiyometre / LM317 Entegresi + Sogotucu / küçük boy bi pertinaks(devreyi bunun üstüne kurucağız.) / birazdan kablo
ben devreyi daha önce bir çok kez kurduğum için basit bi yerleşim şekli yaptım
ilk olarak 2kondansatörümüzü lehimleyerek başlıyabiliriz daha sonrada potumuzu.
daha sonra voltaj ayarı için. potumuzun 3 bacağından 2si boşta kalmıştı bi üstte kond. ile birleştirmiştir. kalan 2 bacağıda birleştirip entegremizin ADJ bacağından bağlıyoruz.
daha sonra direncimizi pertinaksa koyup bir bacağını entegremizin ÇIKIŞ bacağını diğer ucunuda üstteki resimde pottan çıktığımız uca lehimliyoruz.
artık bitime yaklaşıyoruz :) kalan son kondansatörümüzü (1u) alıp çıkşa doğru lehimliyoruz.Devreye baktğınızda sol taraf giriş bölümü sağ taraf ise çıkış olucaktır.
önceki resimde 1u kond. bi bacağını bağlayıp diğerini bağlamamıştık :) şimdi o kısmı yapıyoruz ihtiyacımız olan 1parmak boyu kablodur. boşta kon. bacağından girişteki negatif kutup arasına üstten çekebilirsiniz.
evet devremiz artık son şeklini aldı.. bahsettiğim gibi sol taraf giriş sağ taraf ise potansiyometre tarafından ayarlanmış çıkıştır.
pozitif negatif kutuplarına dikkat ederek sol taraftan 2kablo lehimleyip kasadan 12volt alın. sağ taraftanda 2 kablo ile çıkış alıp fanınıza bağlayın. Unutmayın negatif çıkış ile giriş arasına devre üsttünden bağlantı sağladık !
artık devremiz bitmiştir kabloları lehmleyip kullanabilirsiniz. boyutuda oldukça küçük. örnek olması için 2adet KAPAK koydum yanına :))
daha sonra boş bir cd kapağını delerek böyle çok güzel bir fan kontrol devresi yapabilirsiniz. potumuzu çevirdikçe fan hızımız değişicektir.
Anlatımda en ufak bir sürç-ü lisan ettiysem affola.. devremizin yapımı kurulumu ve malzeme bulunması kolaydır..
Kolay gelsin :)
-
Emeğine , bilgine sağlık hacı
-
barış sana bi görev vericem :P
benim su dell n5010 na bi fan kontrol programı yazsana =)
-
güzel anlatım:)
son resımde kasadakı dıger tuslar nedır?
reset, power tuşumu ?
ledler?
-
Bisses bunu yazdı:
-----------------------------
güzel anlatım:)
son resımde kasadakı dıger tuslar nedır?
reset, power tuşumu ?
ledler?
-----------------------------evet hocam reset/power tusu.
diğerleri power led ve hdd ledler.
istenirse çıkışa uygun bi direnç ile led atılarak. ordanda fan devri takip edilir. son hızda kuvvetli yanarken orta hızda düşük yanma gibi :)
-
güzelmiş, eline koluna sağlık haco
-
böyle başka projelerde anlatırmısın hacı, elektrik-elektronik bilgimiz artsın, plc öğrenmem lazım ama sıfır bilgi var, bu tarz şeylerle ısınma turları olur belki
-
syklops bunu yazdı:
böyle başka projelerde anlatırmısın hacı, elektrik-elektronik bilgimiz artsın, plc öğrenmem lazım ama sıfır bilgi var, bu tarz şeylerle ısınma turları olur belki
-----------------------------daha önce yapmış olduğum şeyler var hocam.
amfi - bass filtre - vumetre vs.vs.
tekrar yapacak olursam tek tek düşünüyorum.
en kısa sürede bi kaç tane daha ekliyeceğim.
-
digitale ağırllık ver barrış...picler falan filan..bunlar hikaye...
-
ricin bunu yazdı:
digitale ağırllık ver barrış...picler falan filan..bunlar hikaye...
-----------------------------dostum 2kabloyu birbirine sararken. sağdan mı sarayım soldan mı diye soranlar var onlara PIC mı anlatılsın ?
uzmanlık alanı sizin "elektronik" malesef benim değil :) elimden gelen budur.
-
ben senin için diyorum hacım.....