Faydalı Android Kütüphaneleri
-
MhmdAlmz bunu yazdıOkudukdaNeOldu bunu yazdı
Bu kütüphane leri kullanmak ücretsiz mi. ? Geliştiriciden izin almak gerekli mı? Genelde 1 sayfa dolusu lisans aciklamasi olduğundan ve anlamadığım dan uzak durmam gerekiyor diye düşünüyorum ? Bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler 😃
Java da ne gibi bir lisans olabilir ki ? Açık kaynak değil mi ? Swift falan olsa neyse. Bir Lisans olacağını düşünmüyorum yani sıkıntı cıkaracak şeyler..
Öyle olsa kodları değiştirir gene kullanırım ne fark eder ki ? :D
Adam int x yapmıstır bende int b yaparım o main de tanımlamstır ben 3 satır altta tanımlar kodları değiştiririm ? Bi cacık çıkmaz hocam ;) Kullan
@MhmdAlmz: yanlış/eksik bilgi ile dolu bir post olmuş dostum.
Java da ne gibi bir lisans olabilir ki ? Açık kaynak değil mi ?
Öncelikle "Free", "Licenced" ve "Open source" code/software kavramlarının farklı şeyler olduğunu bilmek lazım. Bir yazılım lisanslı ama ücretsiz (bknz: https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_License), open source ama free olmayan (bknz: https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Open_Source_Agreement) vs şekillerde de dağıtılabilir. Java'da da en azından şöyle bir lisans olabilir: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/terms/license/index.html
Swift falan olsa neyse.
Swift official sayfasındaki daha ilk cümle şöyle diyor: "Swift is now open source!" (bknz: https://swift.org)
Bir Lisans olacağını düşünmüyorum yani sıkıntı cıkaracak şeyler..
Lisansa sıkıntı çıkaracak şey gözüyle de bakmamak lazım bence, tabii bu kişisel fikrim. Bu cümleden sonraki yazdıklarına yorum yapmak istemiyorum, gerçekten :)
@OkudukdaNeOldu
Hocam kafa karışıklığına hiç gerek yok. O kadar güzel ürünler varken, sırf bilgi eksikliği yüzünden kullanılmazsa çok yazık olur. Lisansların türüne göre kodu aynen kullanabilirsin ve hiç kimseye haber vermene gerek kalmayabilir, kullanabilirsin ama satıp para kazanamazsın, kullanabilirsin ama eğer sahibi ile reel hayatta denk gelirsen ona bir bira ısmarlaman gerekir vs. Bunlardan hangi lisans neyi sağlıyor, neleri kısıtlıyor vs bakmak için de şuralara göz atabilirsin:
Tek sayfaya bu kadar bilgi sığdırmaları harika olmuş.
Ayrıca kendi kodunuzu ya da yazılımınızı da yayınlamak isterseniz mutlaka lisanslayın, en azından kullanmak isteyecekler için kafa karışıklığı olmaz. Listeyen uygun olanı seçin yeter..
Ek bilgi olarak da şöyle iki güzel ve esnek lisans da mevcut piyasada:
Güzel insanlar var ya :)
JPriest tarafından 25/Mar/17 10:50 tarihinde düzenlenmiştir -
bu aralar en buyuk hobim github'taki kernel repo'larina anonim olarak bug-fix gondermek.
bir arkadasiminda dedigi gibi; yasadigimiz bu zamanda ortadan kaybolmak, herkes tarafindan taninmaktan daha zevkli.
-
SeRDaR bunu yazdı
bu aralar en buyuk hobim github'taki kernel repo'larina anonim olarak bug-fix gondermek.
bir arkadasiminda dedigi gibi; yasadigimiz bu zamanda ortadan kaybolmak, herkes tarafindan taninmaktan daha zevkli.
Al benden de o kadar be serdar. Ama bu iste anonim olmak cok önemli :D
-
@Mhmd
Birçok konuda hatalı/eksik bilgiler veriyorsun.
Projenin "open source" olması demek kafamıza göre her istediğimiz şekilde kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor.
Mesela Java özgür yazılım ama Oracle JDK özgür yazılım değil. Bu sebeple OpenJDK var, bu sebeple Google ile Oracle davalık oldular falan. Google şimdi OpenJDK kullanın diyor.
Eğer yanlış bilmiyorsam Java GPL ile lisanslı değil kendine göre lisansı var. Bu bile çok şey farklı demek.
Hatta JavaSE, JavaEE nin bile lisans şartlarında farklar var diye biliyorum.
Lisanslara çok dikkat etmek gerek. Olur da bir gün ABD 'ye giderseniz, başınızı fena halde ağrıtabilir.
@OkudukdaNeOldu
Hocam her yazılım ürünü için tek bir lisans yok. Projenin sayfasında 1 paragraf içinde yazarlar lisansı.
-
ExcaliburTBT bunu yazdıSeRDaR bunu yazdı
Al benden de o kadar be serdar. Ama bu iste anonim olmak cok önemli :D
Hele birde Kernel derlerken adeta orgazm olmaktayım desem yeri
-
Cevap veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum 😊
@JPriest lisans için verdiğin linklere bakacağım.
Yalnız satıp para kazanamazsin demissiniz.
Aklıma şu geldi;
1. Ücretli uygulamada kullanabilirmiyim
2. Ücretsiz ama reklamı uygulamada kullanabilirmiyim.
Not: bu kadar korkak olmamın sebebi ise
1. Bu işlerde çok yeni olmam
2.(sanırım en önemlisi ) Darbe kuşaklarinin çocuğu olmam. (Herşeyden korkutularak buyutulduk)
OkudukdaNeOldu tarafından 01/Nis/17 00:52 tarihinde düzenlenmiştir -
Jpriest , eyvallah linkler için bende baktım da mantıklı :D
Ben hep Open Source olanın lisansı olmaz kafasındayım .