folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Felsefeye Baslamak ?

Felsefeye Baslamak ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kvasir
    kvasir's avatar
    Erkek
    god bunu yazdı:
    -----------------------------

Dikkatli ol. Bu iş gerçekten iki ucu boklu değnek bence.

Felsefeci insan bir zaman sonra her olaya şüpheyle yaklaşır. Dolayısıyla agnostik bir adam olup çıkarsın:)

dikkat et, boş konuşmuyorum:)

Hocam onlar saçma sapan gevşek sinirli insanlar için geçerli. Yeterli soğukkanlılık ve ağırlıkla çoğu düşünceyi rahatlıkla kaldırır ve bünyende barındırabilirsin... (Felsefenin hertürlüsünü barındırabilirsin, barındıramayacağın felsefe dışı birkaç konu var ... :) ) Hocam hayatını sorgulamaya falan kalkma zira sorgulayacak birşey bulamayacaksın çünkü o kadar dolu yaşamıyorsun (Kanıt1: Hergün bilgisayar başındasın :) ) Sadece mantıklı düşün , bol bol oku , arkadaşlar grubunla özellikle kızlarla sohbet et, erkekler çok basmakalıp ve kütük oluyorlar genelde ki şu ana kadar anlaştığım 2 erkek vardır biri abim diğeri bir arkadaşım :) Dogmatik düşünme kesinlikle ve çok düşün herşey üzerine, yaşadığın sistemi öğren, belki ezoterik şeylerlede ilgilenebilirsin,, Sadece oku,yaşa,tart olay bu...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nocturnal_mortum
    nocturnal_mortum's avatar
    Erkek

promo doğu felsefesinde ki konfiçyuslar,laoziler,zerdüştler,mevlanalar,sidartha'lar dediğin yoldan gitmiştir.başarılı da olmuşlardır.hala da onların doktrinlerine inanan milyonlarca insan var.ama kalkıp türkiye gibi sığ siyaset ve eğitimin vuku bulduğu bir ülkede böyle bir sistem getirmek imkansız..parası olan dersaneye gidip öss de başarılı olup doktor oluyor,yada parayı basıp özel ünide avukat oluyor.bu gibi bktan durumlar sözkonusuyken senin dediğin model biraz  ütopik olur.

fatal seninle aynı fikirdeyim.o kitap ortaokul talebelerine felsefeyi sevdirmek için yazılmış.bi numarasıda yok zaten.sadece eğlenceli şekilde bilgi aşılıyor.dolayısıyla teletubbielerden sayıları öğrenmek gibi bir olayı var.bazıları öve öve bitirememiş hatta 7 kez okumuş ama işkembe-i kübradan sallıyorlar.altı üstü üstü küçük bir veledin bir adamdan hikayeler dinleyerek felsefeyi öğrenmesini anlatıyor.neresi sürükleyici lost mu lan bu? 

aranılan adam ercü geri döndü.banka kredilerine kefil,okeye dördüncü,halı saha maçlarınıza kaleci hatta nikahınıza şahit bile olurum.artık bende sosyalleşmek istiyorum.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

nocturnal_mortum bunu yazdı:

promo doğu felsefesinde ki konfiçyuslar,laoziler,zerdüştler,mevlanalar,sidartha'lar dediğin yoldan gitmiştir.başarılı da olmuşlardır.hala da onların doktrinlerine inanan milyonlarca insan var.ama kalkıp türkiye gibi sığ siyaset ve eğitimin vuku bulduğu bir ülkede böyle bir sistem getirmek imkansız..

promo diye bana mı hitap ettin :-/

şunu anlamak gerekiyor, birinin hayatını okuyarak hatta yazdıklarını ezberleyerek onun ayak izine basamazsınız.

onun talebesi olarak ilerlemek mümkün olur ancak. ki felsefe için bu da geçerli değildir çünkü felsefe biryere götüren sonuç verdiren birşey değildir. felsefede sorularıncevabını bulduğunuz zaman orada felsefe kalmamış demektir.

Kısa yazdım ama sonuç olarak :

felsefe yapmak için kimsenin cevaplarına "tamam budur" dememelisiniz çünkü felsefe sormak demektir.

başka anlamda (aydınlanmak, nirvana... ne derseniz) ilerlemek içinse sadece okumak asla yeterli değildir. bir hocanız, yol göstereniniz olmalı.

edüt : okuyup da beni fetoşçu sancaklar aman, nerelere geldi konu =P

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek

gerçekler acıdır baklava tatlıdır öyleyse baklava gerçek değildir :P

bence en başından sorgulamaya başla :D

evren nasıl oluşmuş olabilir (bunun cvbı 1 tane var gibi ama neyse:D)

yada hayat nasıl başlamış olabilir bunlardan başla eminim bir ilerleme kaydeceksin

birde şu zihniyete asla kapılma (sitede böyle arkadaşlarımız çok "tekerleği iki kere icat etmeye ne gerek var") sen bildiğin şeyi sorgula tuptupta ben neyim ulan olarak değil daha önce hiç düşünmediğin birşeyi düşün fikir yürüt teori üret mesela "monitörde görüntü nasıl oluşur (karşımda monitör olduğu için öyle bir örnek verdim)" ama şunu deme monitördeki kimyasal olaylar görüntüyü oluşturur :S öle değil elektron tabancasından çıkan elektron demetleri ekrandaki forfor küpçüklerine çarpar ve onları uyarır (bu nasıl bir uyarı) bu uyarı sonucunda kırmızı,mavi,yeşil forfor küpçükleri neden parlar? istenilen fosfor küpçüğü nasıl uyarılır? vsvsvsvs  daha sonra ben neden ailemi seviyorum yada ben dünyada tekmiyim tüm bu insanlar benim zihnimin içindemi ? yada maxrixteki gibi bir bilgisayar programının içindemiyiz ? yada tanrı varmıdır? varsa nelerden ötürü vardır? yoksa nelerden ötürü yoktur? sonra kendin o teoriyi çürütmeye çalış açıklarını bulmaya çalış eminim ortaya farklı olay farklı bakış açıları çıkacaktır ;)

ilginç bişi söylicem faydasını görürsün sanırım

oturup kendinle satranç oyna

kolay değildir çünkü  karşındakinin ne yapacağını biliyorsun hangi hamleyi yaparsan yap karşındakide senin ne yapacağını çok iyi biliyor

spiderman 3 ün afişinde güzel bir slogan vardı

EN BÜYÜK SAVAŞ İNSANIN KENDİSİYLE OLANDIR. ;)

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaptanMagaraAdami
    KaptanMagaraAdami's avatar
    Erkek

Prometheus bunu yazdı:

felsefe adı altında tarih öğretilmesinden nefret ettim hep.

lisede felsefe dersine büyük bir heyecanla başlamıştım ama tek öğrettikleri bilmem hangi lavuğun ne dediğiydi, sınavlarda da onları sordular.

bu mudur felsefe?

bana ne 2bin yıl önce adamın ne dediğinden? bi kere okur geçerim, işime gelmezse adını niye ezberliyim?

adamın dediği de atıyorum dünya sudan ibarettir, yapı taşı sudur. bilmem kim demiş bana ne?

benim ilgimi çekecek bişey desin ciğerimi yesin =P

herkes kendi felsefesini yapmalı bence. birilerinin tarihini okumakla, ezberlemekle felsefe biliyorum olmaz.

hem felsefe sürekli soru sormaksa, başkalarının sorularını ve cevaplarını ezberlemek felsefe değildir zaten. yanlış myım?

Lisede felsefe adı altında (kuru) tarih öğretildiği düşüncesine katılıyorum; ancak herkes kendi felsefesini yapmalı pek de felsefeye uyan bir şey değil. Felsefe, nirengi doktası "kendini bil" üzerinden, kendini sorgulamak üzerinden yapılan bir şeydir. Ancak sadece bununla kalmaz her şeyle ve herkesle, felsefe tarihiyle, hesaplaşır. Bunun anlamı her filozof tüm felsefe tarihini çok iyi bilir anlamına gelmese de senin felsefe yaparken nirengi noktan olacak kendi bilme, diğerlerini ve dolayısıyla, kısaca söylersek, hesaplaşacağın felsefe problemini bilmeni gerektirir. İnsan, sadece etten kemikten, tin (bir anlamda ruh) oluşmaz. Kendinden önceki insanların tüm yapıp etmelerini de örtük biçimde bünyesinde barındırır; insanı bu anlamda tarihten yalıtmak, insan dediğin şeye tek bir andan (zaman) veya sadece fiziksel boyuttan (3 boyut) bakmak olanaklı bir eylem olmaz.

bana ne 2bin yıl önce adamın ne dediğinden? bi kere okur geçerim, işime gelmezse adını niye ezberliyim?

Kimi filozof(lar) tüm felsefe tarihinin, felsefe adına söylenen her şeyin, Platon'a (veya Aristoteles'e) sadece dip not düşmek olduğunu söylerler. Çünkü felsefe fizik, kimya, biyoloji vs. gibi bir bilim değildir (Felsefenin bilim olduğu veya olmadığı ayrı bir tartışma konusudur). Felsefenin ele aldığı en temel problem insan olduğuna göre ve 2000 yıldan beri insan hep aynı insan olduğundan, aslında, felsefenin ele aldığı problemlerin değişmediği gibi sadece biçim değiştirdiği söylenebilir.

herkes kendi felsefesini yapmalı bence. birilerinin tarihini okumakla, ezberlemekle felsefe biliyorum olmaz.

Tüm bunlar ışığında felsefe zaten bilmeye indirgendiğinde sadece bir tarih bilgisinden ibaret hale gelir; (ancak) felsefeyi bilmekten değil felsefe yapmaktan söz edilmeli. 

---

Okunacak kitap listesine Platon'un Diyalogları'nı da eklemeni(zi) öneririm. Hem ilk ağızdan felsefe metni okumak mümkün olur hem de Platon'un diyalogları (başlangıç için) takip etmek daha kolaydır.

---------------

şunu anlamak gerekiyor, birinin hayatını okuyarak hatta yazdıklarını ezberleyerek onun ayak izine basamazsınız.

onun talebesi olarak ilerlemek mümkün olur ancak. ki felsefe için bu da geçerli değildir çünkü felsefe biryere götüren sonuç verdiren birşey değildir. felsefede sorularıncevabını bulduğunuz zaman orada felsefe kalmamış demektir.

Kısa yazdım ama sonuç olarak :

felsefe yapmak için kimsenin cevaplarına "tamam budur" dememelisiniz çünkü felsefe sormak demektir.

başka anlamda (aydınlanmak, nirvana... ne derseniz) ilerlemek içinse sadece okumak asla yeterli değildir. bir hocanız, yol göstereniniz olmalı.

----------------

Arkadaşımızın bu (kısaca) söylediklerine de katıldığımı eklemeliyim.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tyler_Dayi
    Tyler_Dayi's avatar
    Erkek
    lisede felsefe hocasına ayar verdigim günden beri haz etmem :B

all this pain is an illusion...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Turania
    Turania's avatar
    Erkek
    dostum kitap istemiyorum diyorsun ama kitap olmadan okumak olmadan felsefe olmaz yani bi kitap önereyim sana %100 faydalı olur Bilgelik Hikayeleri - Cevdet Kılıç...

Söyleyin eşe dosta herşeyden vazgeçer, Vatan'dan vazgeçmeyiz.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    e2
    e2's avatar
    Erkek

KiziLatesLi bunu yazdı:
    dostum kitap istemiyorum diyorsun ama kitap olmadan okumak olmadan felsefe olmaz yani bi kitap önereyim sana %100 faydalı olur Bilgelik Hikayeleri - Cevdet Kılıç...

Dost Bak Kitap Istemiyorum dedim yani kitap almak istemiyorum bununda belli basli nedenleri var e-book vs yai internetten okumak istiyorum.Bu aradfa Herkese Tesekkur ederim :) Sofinin dunyasi okuyaagim nietzsche bakicam :)

Toplam Hit: 5717 Toplam Mesaj: 29