Fizikle İlgili Bi Kaç Soru Yardım Edermisiniz ?
-
SpoofU bunu yazdı:
-----------------------------
Ben biliyorum ama açıklayamıyorum :D, kürenin çubuk gibi eni boyu yoktur, küre işte, genleşme her yerinde aynı, öyüzden hacimsel genleşme deniliyor, çubuk olunca boyuna genleşme deniliyor ama çubukta azda olsa enine genleşir.
-----------------------------Metal bir kürenin ısıtılmadan önceki ilk hacmi V1 olsun. Bu metal küreyi ısıttığımızda son hacmi V olur. Hacimce genleşme miktarı ΔV
Formül: ΔV=V1.3λt.Δ :D Evet burada kütlenin genleşmeyi etkilemediğini görüyoruz. Sadece hacmin ve sıcaklığın olaya etki ettiğini görüyoruz :\
-
Serway 7e 6/11 : The U.S. penny is now made of copper-coated zinc. Can a
calorimetric experiment be devised to test for the metal content
in a collection of pennies? If so, describe the procedure.
Malesef Serway 7th edition ın çözümleri daha nete düşmedi :) ama şöyle yapılır ben anlatayım.
Önce parayı tartarsın ve ağırlığını not edersin. Sonra her hangi bir aside atıp çözersin, sonra asidi buharlaştırıp geriye tuzları bırakırsın. Örneğin hidroklorik asit kullanırsan, geriye ZnCl2 ve CuCl tozları kalır kalır. Sonra bunları kalorimetre kabında yakarsan yanma entropilerinden yüzde olarak hangisinden ne kadar var bulabilirsin
-
TrKomando89 bunu yazdı:
Serway 7e 6/11 : The U.S. penny is now made of copper-coated zinc. Can a
calorimetric experiment be devised to test for the metal content
in a collection of pennies? If so, describe the procedure.
Malesef Serway 7th edition ın çözümleri daha nete düşmedi :) ama şöyle yapılır ben anlatayım.
Önce parayı tartarsın ve ağırlığını not edersin. Sonra her hangi bir aside atıp çözersin, sonra asidi buharlaştırıp geriye tuzları bırakırsın. Örneğin hidroklorik asit kullanırsan, geriye ZnCl2 ve CuCl tozları kalır kalır. Sonra bunları kalorimetre kabında yakarsan yanma entropilerinden yüzde olarak hangisinden ne kadar var bulabilirsin
-----------------------------eywallah hocam bu iyi oldu bak :) Evet 6 nın cevaplar arasında bunun cevabı yok sağolasın :)
-
bu arada benim bu asitte çözme işlemi filan yüzey alanı geniş bi toz elde etmek için. Çünkü metali tümden yakamazsın. Ama diğer arkadaşın dediği gibi sıcaklık değişimden de yapılabilir. Bunun için
1- parayı tart (=Mtoplam)
2- Kalorimetrede paraya belli bir ısı verip kaç derece artırdığını gör. (Q, dT)
3- Diagramdan Çinko ve Bakırın ısı kapasitelerini bul (Cçinko, Cbakır)
Q=Mtoplam x ((f1 x Cçinko)+(f2 x Cbakır)) x dT
f ler, 1de oranlar mesela 0,4 = %40
f1+f2=1 = 100/100 = %100
f2=1-f1
=>
***Q=Mtoplam x (f1 x Cçinko + (1-f1) x Cbakır) x dT1***
değerleri son formülde yerine koydunmu f1 i bulursun, bunu 100le çarptınmı 100de çinkoyu bulmuş olursun, 100den çıkardınmı da 100de bakırı bulmuş olursun, onu da toplam kütleyle çarptınmı gram olarak bakır miktarını bulmuş olursun.
-
TrKomando89 bunu yazdı:
bu arada benim bu asitte çözme işlemi filan yüzey alanı geniş bi toz elde etmek için. Çünkü metali tümden yakamazsın. Ama diğer arkadaşın dediği gibi sıcaklık değişimden de yapılabilir. Bunun için
1- parayı tart (=Mtoplam)
2- Kalorimetrede paraya belli bir ısı verip kaç derece artırdığını gör. (Q, dT)
3- Diagramdan Çinko ve Bakırın ısı kapasitelerini bul (Cçinko, Cbakır)
Q=Mtoplam x ((f1 x Cçinko)+(f2 x Cbakır)) x dT
f ler, 1de oranlar mesela 0,4 = %40
f1+f2=1 = 100/100 = %100
f2=1-f1
=>
***Q=Mtoplam x (f1 x Cçinko + (1-f1) x Cbakır) x dT1***
değerleri son formülde yerine koydunmu f1 i bulursun, bunu 100le çarptınmı 100de çinkoyu bulmuş olursun, 100den çıkardınmı da 100de bakırı bulmuş olursun, onu da toplam kütleyle çarptınmı gram olarak bakır miktarını bulmuş olursun.
-----------------------------eywallah hocam tekrardan çok teşşekkürler
-
2- Havadaki nemin donması dışında gazların bir kısmıda sıvı hale geçecektir.