Fotoşup İmagesize Document Size Farkı Nedir?
-
İmage size, documentsize arasında negibi bi fark var?
fotoşopta resmi bitirdim ölçüleri filan tamam, baskıya vercektim gugılda baskıylan ilgili bişeyler arıyodum çözünürlük 300dpi olmalı felan diyo, sonracıma bende image size diyip 300dpi dedim oobaaaaa resim bi büyüdü burnum ekranı kaplıyo atomlarımı görüyorum,
şindi baskıya verince documentsize bölümündeki boyuttamı çıkıcak yoksa piksel boyutundamı çıkcak karıştım biraz, bide dijital baskıya vercem resmi resim modu cmyk olmak zorundamı rgb olarak bıraksam mı?
-
bu konuda tam bilgiye sahip olmamakla birlikte bildiklerimi aktarayım ;
dpi = dot per inch anlamına geliyor, 1 inch = 2,54 cm, baskı makineleride sanırım daha kaliteli görüntüyü yakalamak için inch başına 72 değilde 300 nokta kullanıyor veya bunun gibi bişey ...
ama baskıda her yer 300 dpi kullanıyor diye biliyorum şimdi diyiceksinki 72 dpi basamıyor mu elbet basar ama kalitesi bir olmaz sanırım,
72 dpi dan 300 dpi a çekince büyümesinin sebebi ise, 1 inch başına düşen nokta sayısının 72 den 300 e çıkması olması sanırım,
emin olduğum tek şey ise web standardı 72 dpi, baski standartı da 300 dpi dır,
renk konusunda da rgb kullanman daha mantıklı sanırım çünkü baskıda 4 ana renkten yararlanıyor diye bilyorum, işte bunlarda red, green, blue birde black ...
-
Baskı boyutu ile normal boyut farklıdır.Örneğin web için çalışıyosan 72 dpi yeterli ama bunu bastırcaksan en az 300 dpi yapman lazım görüntünün aynı ekranda gördüğün gibi olması için.Mesela baskıda istediğin 30 * 20 cm ise document sizeden boyutu 30 * 20 yapman lazım.dpi ıda 300 yap çünkü genel olarak kullanılan budur.bide renkler var tabi buda baskıyı nasıl alıcağına bağlı eğer dijital baskı alıcaksan RGB çalışabilirsin ama bi matbaa makinasından alıcaksan CMYK alman lazım yada fantone renkleri seçmen lazım ki pahalı olmasın.Başka sorun olursa yardımcı olurum
-
peki bak şindik kritik soru şu!:: 1024x768 piksel resim var 72 dpi ve 100x100 cm diyelim sallıyom ben bunu document sizesini 200x200 yaptım dpi sini 300 yaptım diyelim şimdi yine 100x100 cm olarak mı basılıcak ebatı değişmez yani dimi. ya grafik öyle dışardan göründüğü gibi diilmiş zormuş baya bi bi haftadır bitiremedim cs8 setini anlamadım yerleri toplu sorucam sonra.
-
hyr 100*100 basılmaz. 1024 * 768 in baskı boyutu 4267* 3200 dür.yani 36.124 cm e 27.093 cm. bu demek oluyoki eğer 32 cm e 27 cm bi baskı almak istiyosan document size ı ya 4267* 3200 pixel yapıcan yada 36.124 * 27.093 cm yapıcan. sen tam olarak ne basıcaksın nerde bastırcaksın ve boyutlarını normal cetvelle olcersen kaç cm olucak?
-
bende onu sordum zaten bak şindi 72 dpi deyken 100 px olan şey (atıyom) 300dpi deyken 400px oluyo (atıyom) şindi iki durumdada document size aynı, baskıda documentsize boyutu çıkıcaksa ok sorun yok.
-
ebat niye degissinki ebat degismez.Sen sadece dpi yukseltmissin. Imagesize resim buyuklugu v.s ayarlari document size de senin calisma yaptigin alan.Ayrica fotosopla baskiya gonderme derim en azindan yazilari vektor tabanli bi programda yazarsan rahat edersin
-
pc 72 dpi gösterdiği için sen 300dpi yükselttiğinde pixelleri çoğaltıyo
ama döküman cm ölcüsünden bişey kaybetmio
baskıda 300 dpi kullanılır,
yoğunluğunu yükseltmiş oluyosun yani ebat aynı ebat ama cm2ye düşen pixel sayısı artıyo gibi bişey buda kalitesini falan etkliyo
diye biliyorum, her ne kadar grafiker olmasamda (onlardan duyup aklımda kalanları aktardım sana)
-
herhangi bir resmi 72 dpi dökümanın üzerine yapıştır sonra o dökümanın resolotion ununu 300 yap anlarsın.
-
bang-bang bunu yazdı:
-----------------------------İmage size, documentsize arasında negibi bi fark var?
fotoşopta resmi bitirdim ölçüleri filan tamam, baskıya vercektim gugılda baskıylan ilgili bişeyler arıyodum çözünürlük 300dpi olmalı felan diyo, sonracıma bende image size diyip 300dpi dedim oobaaaaa resim bi büyüdü burnum ekranı kaplıyo atomlarımı görüyorum,
şindi baskıya verince documentsize bölümündeki boyuttamı çıkıcak yoksa piksel boyutundamı çıkcak karıştım biraz, bide dijital baskıya vercem resmi resim modu cmyk olmak zorundamı rgb olarak bıraksam mı?
-----------------------------Dijital resimde 4 temel bilgi vardır
1 Resmin piksel boyutları: resmin bilgisayar bilgisayar içindeki boyutu olup resmi yatay ve dikey olarak kaç noktada tanımladığıdır. bunları resmin atomu temel parçacığı olarak değrlendirebilirsin ya da resimin kareli kağıt üzerinde olduğunu düşün her bir kare bir pikseldir ve resmi düzenlerken tek tek bu karelerle çalışıyorsun aslında 1024x768 dediğin resim 1024 ytay 768 dikey kareli defter yaprağı gibi bir şeydir gerçek dünyada bir birimi yoktur karşılığı yoktur sol üst köşedeki başlangıç noktasından sağ alttaki bitiş noktasına kadar resmin her bir noktasını (pikselinin) renk bilgisin taşır( kırmızı, yeşil mor ve bunların karışımı olarak )
2 Çözünürlük : iş baskıya gelince yani gerçek bir resim oluşturmaya gelince ortaya bir sorun çıkacaktır. her bir pikselin boyutu(baskıdaki) ne olacaktır yada 1cmye ya da inçe kaç oiksel sığdıralacaktır.Pikseller dediğm gibi gerçekte boyutsuzdur ama dediğim gibi resmin parçalanamayan kare şeklindeki atomudur.
şimdi her bir pikseli bir inç genişlikte bsar isek 1 dpi ( inç başına 1nokta [piksel] ) çözünürlükte bir baskımız olur ve doğal olarak 1024x768 inç boyutunda bir resmimiz olur.
Yani baskı çözünürlüğü bir inçte kaç piksel basılacağının bilgisini verir bir inçe ne kadar piksel sığarsa o kadar hassas bir resim olur (bilgisayarı dawar amerikalılar geliştirdikleri için ve hala davar gibi emperyal ölçü birimlerini kullandıkları için yaygın olarak İNÇ kullanılıyor bunun yüzünden NASAnın bilmem kaç milyar dolarlık araştırma uydusu güneşe gömülmüştü... )
yani 300 dpi lık bir resimde inç başına 300 piksel basılır bir inç 2,54 cm olduğuna göre 300/2,54 =118 dpCM
yani 300 dpilık bir baskı 118dpCMye eşittir bu aynı zamanda santi metrede 118 piksel baılacak dmektir
sonuç olrak resmin piksel boyutu ve baskı çözünürlüğü de belli ise baskı boyutu da bellidir genişliği 1024piksel olan bir resim 300dpi=inç başına 300piksel o da aynı zamanda cm başına 118 piksel olduğundan 1024/118= 8,6cm bir genişlikte basılır.
3.Renk modu RGB, CMYK bilgisayar monitörleri RGB modunda çalışır web ve benzeri uygulamalarda (fiziksel olarak basılmayacak resimlerde ) bu mod kullanılır tümrenkler bunların (red green blue) karışım oranıyla belirlenir
Baskı tekniğinde ise CMYK(Cyan Magenta Yellow blacK) kullanılır, baskılı iş yapacaksan ve bu elde okunacak bir şeyse 300dpi iyi bir çözümdür.
Bütün bunlar kafanı karıştırmasın zaten fotoşopta yeni bir çalışma yapacağınzaman
resmin boyutunu (piksel, cm , inç)
çözünürlüğünü ve birimin dpi, ppi, cmpi gibi
renk modunu
sorar
sen buboş dökümanı oluşturduktan sonra çalışmalarına başla o zman bir sürprizle karşılaşmazsın
dökümana bir resim çağırdığn zaman resimin boyutuna, çözünürlük bilgilerine göre uyarılar da gelir
Resim küçükse köşeden çekip büyütürsen resmin boyutu da büyümek zorundadır(piksel olarak) fotoşop otomatik olarak ara pikseller ekleyerek resmi büyütür(interpolasyon yaparak yani aslında resimde olmayan bir piksel ekler kabaca anlatacak olursak sağındaki ve solundaki piksele bakarak araya bu ikisinin sayısal ortlama değeri olan bir pikselekler )
sonuç olarak bir resmi yüksek çözünürlükte bastırırsan baskı boyutu küçülür(her inçte daha fazla piksel basacağın için), düşük çözünürlükte bastırırsan baskı boyutu büyür
-
bang-bang bunu yazdı:
-----------------------------
peki bak şindik kritik soru şu!:: 1024x768 piksel resim var 72 dpi ve 100x100 cm diyelim sallıyom ben bunu document sizesini 200x200 yaptım dpi sini 300 yaptım diyelim şimdi yine 100x100 cm olarak mı basılıcak ebatı değişmez yani dimi. ya grafik öyle dışardan göründüğü gibi diilmiş zormuş baya bi bi haftadır bitiremedim cs8 setini anlamadım yerleri toplu sorucam sonra.
-----------------------------1024x768 ve 72 dpi çözünürlük bilghisi var ise her inçte 72 piksel basılacak demektir
dolayısıyla resim 100x100 cm olamaz
1024/72=14,2 inç , 768/72=10,6 inç boyutunda olur
resmin çözünürlüğünü değiştirmek demek her inçte ne kadar piksel basılacağını değitirmek demek olduğundan boyut mecbur değişecektir.