folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Freelance Web Tasarımcılar, Müşteri Portföyünüzü Nasıl Oluşturdunuz?

Freelance Web Tasarımcılar, Müşteri Portföyünüzü Nasıl Oluşturdunuz?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mylitta
    Mylitta's avatar
    Erkek

Freelance web tasarım işi uğraşanlara sorduğumda, müşteri müşteriye öneriyor. genelde bu şekilde oluyor diye beyan ediyorlar. sanki ağız birliği yapmış gibi. ben bu şekilde yeteri kadar yayılabileceğine inanmıyorum. Siz müşteri portföyünüzü nasıl oluşturdunuz? Genişletmek için neler yapıyorsunuz?

Ayılıp bayılıp ayılıyoruz, bütün sokakları ayıkıyoruz
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    Mylitta bunu yazdı

Freelance web tasarım işi uğraşanlara sorduğumda, müşteri müşteriye öneriyor. genelde bu şekilde oluyor diye beyan ediyorlar. sanki ağız birliği yapmış gibi. ben bu şekilde yeteri kadar yayılabileceğine inanmıyorum. Siz müşteri portföyünüzü nasıl oluşturdunuz? Genişletmek için neler yapıyorsunuz?

pek anlamam ama freelance işler kalın yaptığım yer gibi olur

altını çizdiğim yere inanmak istiyor isen şirketleşmek gerekir reklam vermek gerekir diye düşünüyorum 

wert tarafından 03/Eki/14 02:30 tarihinde düzenlenmiştir

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

müşteri müşteriye öneriyor doğrudur iş ayağına geliyor genelde. çevre esnafla tanışıp bir kaç iş yaptıktan sonra kendiliğinden gelişiyor olaylar. yaptığın iş kaliteliyse ve etrafta senden başka daha deneyimli ve atılgan eleman yoksa direk sana gelirler. milleti ne kadar memnun edersen o kadar çok tavsiye edilirsin. freelance takılırken çevresi geniş olan bir kaç esnafa beleş veya makul iş yapman her zaman çevre toplayabilmen için artıdır. - deneyimlerim bu yönde.

pesimistzombie tarafından 03/Eki/14 02:33 tarihinde düzenlenmiştir

:|
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mylitta
    Mylitta's avatar
    Erkek
    pesimistzombie bunu yazdı

müşteri müşteriye öneriyor doğrudur iş ayağına geliyor genelde. çevre esnafla tanışıp bir kaç iş yaptıktan sonra kendiliğinden gelişiyor olaylar. yaptığın iş kaliteliyse ve etrafta senden başka daha deneyimli ve atılgan eleman yoksa direk sana gelirler. milleti ne kadar memnun edersen o kadar çok tavsiye edilirsin. freelance takılırken çevresi geniş olan bir kaç esnafa beleş veya makul iş yapman her zaman çevre toplayabilmen için artıdır. - deneyimlerim bu yönde.

Herhangi bir mahalle esnafı neden web site sahibi olmak ister hocam? 

Peki ya ilk müşteri? :))

Mylitta tarafından 03/Eki/14 02:38 tarihinde düzenlenmiştir

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek
    Mylitta bunu yazdı
    pesimistzombie bunu yazdı

Herhangi bir mahalle esnafı neden web site sahibi olmak ister hocam? 

reklam amaçlı elbette. günümüzde internet çok yaygın sonuçta herkes bir web sitem olsun mantığında. tabii makul ücreti olduğu sürece. ayrıca web sitesi sahibi olmak + prestij gibi bakıyor çoğu. kalkıp bir dönerciye 2 3 bin liralık online siparişli web sitesi satamazsın ancak 250 300 liralık tanıtım sitesini rahat satarsın.

Yaptığın iş beğenilirse işi yaptığın esnaf diğer esnaflara gösterir, diğerleri biz de istiyoruz moduna girer. piramit sistemi gibi çoğalır. Sadece işi teslim ederken ve alırken resmi olman işine önemsediğini gösterir ve güven verir geri kalan zamanlarda resmiyeti bir kenara bırakman gerekli ki olay sadece web sitesi değil yeri gelecek format atıcan, güvenlik kameralarından yedek alıcan bakımlarını yapıcan, telefonlarında sorun olduğunda hemen çözüm bulcan, yeri gelecek uydu alıcısını halledicen mahallenin heykırı modunda gezeceksinki daha çok iş alabilesin.

Büyük paralara oynamak istiyorsan yukardaki söylediklerimi unut. Küçük bir ofis tut ve yine esnaflara ufak siteler yapmakla başla.

ilk müşteri olayı spontane gelişen bir olaydır bir esnafa bir tanıdığın bizim xx sabah akşam pc başında web sitesi yapıyor vs  diye konuya girer ve olaylar gelişir. Ya da özgüvenin varsa ağzın laf yapıyorsa ufak ufak sen vericen gazı ya şunun da web sitesi varmış senin yok mu tarzında..

Herşeyi yazıyoruz da konuyu gizleseydin iyiydi  :D

pesimistzombie tarafından 03/Eki/14 02:45 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ccaglayan
    Ccaglayan's avatar
    Erkek

freelance de önemli 2 etmen var çevre ve çene bunlar iyise her türlü işi yaparsın bide güvenirlik var tabi para kazanıcam diye milleti kazıklamaya gerek yok. Misal ilk freelance yaptığım işler nerdeyse bedavaya yaptım şimdi hatrı sayılır paralar geliyor.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

evet güvenilirlik çok önemli ticari sırları saklamasını bilmen lazım, arandığında ulaşılabilir olman lazım -ki en önemlisi bu- ulaşılamayan adam gözden düşüyor. misal geceleri çalışıyorum genelde her iş yaptığım bu konuda çok laf söyler bana.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mylitta
    Mylitta's avatar
    Erkek

45000 nüfuslu bir ilçede yaşıyorum şu anda. Bulunduğum yerde MYO var ve nüfusun 5000 kadarını öğrenciler oluşturuyor. İçlerinde illaki bu işleri başlatmış bilgisayar öğrencileri vardır. Piyasa ne durumda bilmiyorum. Öncelikle bir araştırmaya girişmem gerekecek. Şimdi bildiğiniz gibi 2011 yılından sonra tüm şirketlere web sitesi zorunluluğu getirdi. bunun üzerinden yürüyebilir miyiz?

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Yürüyebilirsin ancak o zorunluluk kalktı. Zamanında iyi vurgun yaptı millet bana kalırsa gerek yok ordan yürümene. İlçe olması güzel, herkes birbirini tanıyordur daha rahat çevre edinirsin. Öğrenci çokluğu olması sıkıntı değil yaptığın iş, ücreti ve insanlarda bıraktığın izlenim önemli. Kenara bir miktar hosting parası ayır esnaflarla yakın olan birine ucuza veya para almadan bir kaç iş yap. Başkası olsa bu paraya yapmazdım eğer site filan isteyen olursa artık bir güzellik yaparsın olayından yürü bence :D 

Durup dururken web sitesi yapalım diye arayan veya kapıya gelenler her zaman geri çevrilir akışına bırak.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mylitta
    Mylitta's avatar
    Erkek

@pesimistzombie hocam teşekkür ederim vaktini ayırdın cevaplıyorsun. :) Istanbul'da yaşıyorken duraklarda, duvarlarda görürdüm. Bilgisayar öğrencisinden Web Site yapılır tel no vs vs. Hiç böyle bir şeye kalkıştın mı ?

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Ben o kadar rahat birisi değilim telefonumu dağıtıp iş gelsin para gelsin diye bakmam rahatsız olurum. İnsanlarla alakalı biraz sıkıntım var benim sevmiyorum dakka başı telefonumun çalmasını. İş yapacağım adamı ben seçiyorum zararsız, sıkıntı yaratmayan, güvenilir insanlara iş yapmayı tercih ediyorum. O konuda yardımcı olamam yani fikrim yok. 

Ancak kimsenin de dur ben web sitesi yaptırayım bi diyerek telefona sarılacağını da düşünmüyorum. Yüz yüze görüşmek, tanındık olman her zaman artıdır. Tabandan başlamak gerekiyor bu tarz işlerde bana kalırsa önce tanıdıklar sonra çevre şeklinde. Zaten profiller belli.

- Web sitesini gereksiz görenler

- Gerekli gören / olsa iyi olur diyen ancak verilen paranın sokağa atılacağını düşünenler

- Gerekli görüp sahibinden.com gibi site isteyenler

Sen direk paranın sokağa atılacağını düşünenleri hedef alıp verdiğin güvenle yaptığın işlerle samimiyetinle ve başkalarının da tavsiyesiyle müşteri olarak kazanacaksın, gereksiz gören grubu yavaş yavaş sana yaklaşır. Diğer profildeki insanlardan kaç başın belaya girer :D

Bilgisayarcılarla da tanışmakta fayda var genelde çoğu freelance eleman görünce gözleri parıldıyor. Komisyonumu alır site yaptırırım düşüncesinde oluyorlar kendini tanıtman çevre kazanman için bir kaç işi onlar aracılığıyla d ayapabilirsin ama sürekli çalışmanı tavsiye etmem.

ek olarak çevredeki esnafların web sitesi varsa onları gezip değerlendirmeler çıkarıp sitenizin durumu şu, böyle yapabiliriz, şöyle yapabiliriz gibi olaya girebilirsin illaki ilgilerini çeker bir kaç kere denedim.

Benden bu kadar artık başka tavsiyem yok :D 

pesimistzombie tarafından 03/Eki/14 03:22 tarihinde düzenlenmiştir

Toplam Hit: 1410 Toplam Mesaj: 13