Genel Muhasebe'den Anlayan İçeri ?
-
anlamadıım bi olay var kasaya giren borca yazılıyomuş e diyelim sen borcunu bana ödedin kasama para girior ben nie borçlanıorumki o para kasaya girince
-
yassun bunu yazdı:
-----------------------------
anlamadıım bi olay var kasaya giren borca yazılıyomuş e diyelim sen borcunu bana ödedin kasama para girior ben nie borçlanıorumki o para kasaya girince
-----------------------------ohoo naptın sen ya? hiç anlamamışsın sen muhasebeyi.
mantık aramıcan bi kere. belli bi düzeni var o düzeni öğrenicen.
sana giren (töbe töbe yani sana gelen) herşeyi borca giricen. senden çıkan herşeyi de alacak kısmına giricen.
-
basitçe giren borç çıkan alacak :)
edit: sınav ne zaman
-
önceden akıl etseydin sana tek tek anlatırdım mantığınıda anlatırdım...
sınavın bugün değilse yine anlatırım sorun değil
-
mantık şöyle işler cebimden para çıkarsa kendimi alacaklandırırım
-
Arkadaşlardan biri mantığı kavra gerisi gelir dedi. Bende sana en sade mantığını söyleyeyim kafanı hiç dönen duran varlık borç alacakla karıştırma.
Sadece
-----01.09.2010------
153 TİCARİ MALLAR ( sol tarafa yaslı olan yani borç tarafında olan şirketine giren bir Varlığı temsil ediyor.)
100 KASA( Sağ tarafta olan yani alacak tarafında olan şirketinden çıkan varlığı temsil ediyor.)
Ticari Mal Satın alındı.
------------------------
Örnekte şirketin deposuna tic. mal giriyor. Şirketin kasasından maliyeti çıkıyor.
-
sınava kaldı 4 saat ve hala bişe bilmiyorum :D böle sagdan soldan bakınıom
-
Stifler bunu yazdı:
KHarOn bunu yazdı:
Ticari Mal Alış Kaydı:
-----01.09.2010------
153 TİCARİ MALLAR
100 KASA
Ticari Mal Satın alındı.
------------------------
Hatalı kayıt. Direk uçtun.
153 Ticari Mallar X
191 İnd. KDV. X
100 KASA X
KDV'yi unutursan yaptığın kaydın bir mantığı kalmayacak.
-----------------------------nakit çıkışını TL kasasından mı yaptık yoksa yabancı paralar kasasından mı yaptık onu da yazmak gerekir o zaman.borç-alacak nasıl işler onu bilmeyen birine en basit anlatış şekli böyledir.KDV sonra katılır işin içine ki kafa karışmasın.önce muhasebenin mantığı öğretilir sonra ayrıntılı kayıtlara girilir.yoksa bu adama mal aldık karşılığında bir kısmı için çek ciro ettik bir kısmını bankadan ödedik ve kdv'sinide nakit ödedik kayıt nedir üzerinden konu anlatırsan doğal olarak devre yanar.
-
öncelikle muhasebede kayıtların nasıl işlediğini öğrenmelisin sınavına çok az kaldığı için şöyle düşün bana para geldi bu benim borcum ben para verdiysem alacağım bana bişey geldiyse borcum benden gittiyse alacağım bu mantığı kavra hç bir zaman değişmez bunlar buna göre;
Borç Alacak
153 Ticari mal x
191 İndirilecek Kdv x
100 Kasa x
Ticari mal alışı
----------------------------------------------------
100 Kasa x
600 Yurt içi satışlar x
391 Hesaplanan Kdv x
Mal satışı
-----------------------------------------------------
391 Hesaplanan Kdv x
191 İndirilecek Kdv x
Buda kdv tahakkuk kaydı yanlız burda dikkat etmen gereken husus muhasebede kayıtlar hep eşittir yani aktif ve pasif her zaman eşit olmalıdır 391 Hesaplanan kdv 20 TL 191 İndirilecek Kdv 15 TL olduğunu farz edersek o zaman kayıt şu şekilde olmalı
391 Hesaplanan Kdv 20
191 İndirilecek Kdv 15
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar 5
Gördüğün gibi bu şekilde eşitledik iki tarafı aksi olduğunu farz edersek
391 Hesaplanan Kdv 15
190 Devreden Kdv 5
191 İndirilecek Kdv 20
Bunun kaydıda bu şekilde olur
------------------------------------------------------------
-
KHarOn bunu yazdı:
Stifler bunu yazdı:
KHarOn bunu yazdı:
Ticari Mal Alış Kaydı:
-----01.09.2010------
153 TİCARİ MALLAR
100 KASA
Ticari Mal Satın alındı.
------------------------
Hatalı kayıt. Direk uçtun.
153 Ticari Mallar X
191 İnd. KDV. X
100 KASA X
KDV'yi unutursan yaptığın kaydın bir mantığı kalmayacak.
-----------------------------nakit çıkışını TL kasasından mı yaptık yoksa yabancı paralar kasasından mı yaptık onu da yazmak gerekir o zaman.borç-alacak nasıl işler onu bilmeyen birine en basit anlatış şekli böyledir.KDV sonra katılır işin içine ki kafa karışmasın.önce muhasebenin mantığı öğretilir sonra ayrıntılı kayıtlara girilir.yoksa bu adama mal aldık karşılığında bir kısmı için çek ciro ettik bir kısmını bankadan ödedik ve kdv'sinide nakit ödedik kayıt nedir üzerinden konu anlatırsan doğal olarak devre yanar.
-----------------------------hocam arkadaşın bulunduğu durum en basiti yabancı para kullanılacağını zannetmiyorum en basit şekilde kullanılacak ve ilk öğretilen konularda her zaman kdv vardır ben meslek lisesinde okudum o yüzden bu şekilde olduğu kanaatindeyim