"Hacklendiysen Savcılığa Ver" Kafası

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Erkek
    DrKill bunu yazdı

Son bir örnek senaryo diyelim. Bu senaryoda "hacklendiysen savcılığa ver" diyenler kendilerini müşteri olarak görsün. Ben SQL açıklarıyla dolu bir e-ticaret sistemiyle site açtım diyelim. Ve bu müşteriler benim sitemden kredi kartı ile alışveriş yaptılar diyelim. Kredi Kartı bilgileri ise sistemde kayıt altında olduğunu varsayarsak. Site hacklendiğinde ve Veritabanındaki kritik bilgiler saldırgan tarafından ele geçirildiğinde suçlu olarak kimi görürsünüz? Beni mi saldırganı mı?

Kiracı olarak oturduğun eve hırsız girdiğindede gidip ev sahibinden mi ikayetçi olacağız onumu suçlu bulursun sen bu mantıkla o zaman :)

kart bilgilerim kullanılmadıysa sıkıntı yok (duyduğumda bir daha orayı kullanmam) ama kim tarafından suistimal edildiyse tabiki onu suçlu bulurum zaten mahkemeye verdiğimde de mahkeme e ticaret sitesinini sahibini değil parayı çeken hakkında tahkikat başlatıcak

e-ticaret sistemiyle hackleyenin kendi arasında problem sistem benim sistemim değil param kulanıldıysa beni ve mahkemeyi parayı çeken ilgilendirir sonuçta
    mantığın yanlış hoca senin bence adama demezlermi yahu hırsızın hiçmi suçu yok

twitter olsun facebook'un olsun açıkları buunuyor yeri geliyor binlerce üye hackleniyor ben hiç bu şirketlerin cezaya çarptırıldığının görmedim en son twitter hacklenme olayında twitter ceza aldı mı?

Hiçbir zaman %100 güvenlik söz konusu olamaz istediğin kadar önemini al ve her zaman hackleyen suçludur.

sanki hiç kullanıcalrın kendileri kodları sstemler hacklenmiyor vs gibi konuşuyorsun o milyarlar dökülerek testler yapan firmalar bile hackneirken neyin suçu

Dünaynın en büyüyk bilim devleri hackleniyor örneğin microsoft ve google

Önemsediğin Kadar Önemsenirsin. Önemsendiğin Kadar Önemsensersin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CaNNi
    CaNNi's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

ağzı olan konuşuyor skı olan buldugu delıge sokuyor bu devırde :F
    örneklemeler guzel ama herkes dort dortluk degıl 4x4 dusunen kımse yok malesef.
    eleman ülker metro bim yaklasımı yapmış
    şimdi ülker bi çikolatayı 1 tl ye sattıgında oha lan buncacık cıkolata bukadar edermı serefsizler acıgını yakalamıyım skecem dersiniz.
    aynı cıkolatanın bi dublesını melodi çıkar 70 kuruşa satar, sizde çıkıp dersinizki aaa bak cikolata rekabeti başladı biraz daha beklıyelım ucuzluyunca koyarız ortalıgın a.na dersiniz.
    aynı cıkolatanın baklava tepsisi kadar buyuklugunde versiyonunu ender cıkolatacı 50 kuruşa satar, hemen ağzınızı acarsınız lan somurun a.koyim diyerek agzınızdan salyalar akmaya başlar.
    aslında ne bok yedıgınızı sızde bilmiyorsunuzdur bilmeden her boka sarıyorsunuzdur.
    üstünüze alınmayınla :)
    buda öyle bişey arkadaş yarası olan gocunur. 
    fikirler aşırıya kaçılmadıgı ve şahsi tehdit olmadıgı surece fikir fikirdir, içinden geçeni yazmak veya yazmamak kullanıcının şahsi meselesi. bu kımseyı alakadar etmez..

herkesin sıkıldıgı noktalar olabilir.. mesela benım en cok sıkıldıgım noktada bu tur konuları sıteye her girdiğimde görmek şarşırtmıyor beni ama kıllanıyorum arkadaş. açmayın böyle absurt muhabbetler

sitem hep âşinâlardan gelir bîgâneden gelmez!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek
    SeRDaR bunu yazdı
    Kiracı olarak oturduğun eve hırsız girdiğindede gidip ev sahibinden mi ikayetçi olacağız onumu suçlu bulursun sen bu mantıkla o zaman :)

kart bilgilerim kullanılmadıysa sıkıntı yok (duyduğumda bir daha orayı kullanmam) ama kim tarafından suistimal edildiyse tabiki onu suçlu bulurum zaten mahkemeye verdiğimde de mahkeme e ticaret sitesinini sahibini değil parayı çeken hakkında tahkikat başlatıcak

e-ticaret sistemiyle hackleyenin kendi arasında problem sistem benim sistemim değil param kulanıldıysa beni ve mahkemeyi parayı çeken ilgilendirir sonuçta
    mantığın yanlış hoca senin bence adama demezlermi yahu hırsızın hiçmi suçu yok

twitter olsun facebook'un olsun açıkları buunuyor yeri geliyor binlerce üye hackleniyor ben hiç bu şirketlerin cezaya çarptırıldığının görmedim en son twitter hacklenme olayında twitter ceza aldı mı?

Hiçbir zaman %100 güvenlik söz konusu olamaz istediğin kadar önemini al ve her zaman hackleyen suçludur.

sanki hiç kullanıcalrın kendileri kodları sstemler hacklenmiyor vs gibi konuşuyorsun o milyarlar dökülerek testler yapan firmalar bile hackneirken neyin suçu

Dünaynın en büyüyk bilim devleri hackleniyor örneğin microsoft ve google

Ev sahibi ile kiracı mantığın benim verdiğim örneğe hiçbir şekilde uymuyor. Kiracı adam gidipte kapısı olmayan evi kiralamaz. Kapısını taktırmadığım evi kiraya vermem. Ama siz diyorsunuz ki kapıyı taktırmadığın için kiraya verilmiş evinde hırsızlık olursa suç tamamiyle hırsızın? Sigorta şirketleri bile arabanın üzerinde anahtarı unutursan ve araba çalınırsa bunu kullanıcı hatası görüyor ödeme yapmıyor.

2. Örneğine gelelim. 100% güvenlik söz konusu değil. Dediğin şirketlerde bile açık var. Zaten aksini iddaa etmedim ki edememde. Ama açık var AÇIK var! Ayrıca demiyorum ki hacklenen şirket cezalandırılsın?

Zaten senin verdiğin örnek benim örneğimi destekliyor bakış açın yanlış. LinkedIn'i Twitter'ı, Facebook'u hackleyenler hapis mi yatıyor? Yoksa gerektiğinde bu hackleyenleri bu şirketler işe mi alıyor? Ben daha doğru düzgün duymadım arkadaş bu büyük şirketleri hackleyenlerin (Devlet ve milli güvenlik ile ilgili olan kurumlar hariç) dava edildiği. "Facebook kendini hackleyen kişiye dava açtı!" bak bakalım varmı böyle birşey istisnalar hariç.

Koskoca Sony PSN hacklendi 2 kere. Sony PSN i hackleyenleri bulamadı. Şimdi soruyorum, kıçı kıytırık access log lara bakarak kesin ama kesin olarak kimin hacklediğini nasıl tespit edeceksin? (sözüm işi bilmeyipte dava edeceklere)

Türkiye'de bu alanda hukuk sisteminde çok saçmalıklar var. İnternet sitem hacklendi. Hackleyenler bu ip adresleri ile bu tarihlerde girdi diye senin ip adresini versem ve yanında hacked by serdar adında bir screen shot alıp bunu yazdırıp delil olarak sunsam saçma sistemimiz sorgusuz sualsiz verdiğim ip adreslerini ve tarihleri ile birlikte ttnet de arattırıp senin illa ifadeni aldırtıyor. Sen ister hackle ister hackleme uğraşmak zorunda kalıyorsun devletin bürokrasisiyle.

Bu iş vicdana sığmaz hem basit açıklar bırakacak kadar kod bilginler site yap hemde hacklenince tespit edemeeceğin birine bile dava açmaya çalış.

Türkiye'de hacklenen sitelerin %99,9 aptal aptal açıklardan hackleniyor. Facebook gibi Microsoft gibi firmaların hacklenmesiyle mukayese bile edemezsin. Heleki bu firmalar o kadar zor tekniklerle hacklenmelerine rağmen kendilerini hackleyeni dava etmiyorlar hatta bazen tespit bile edemiyorlar sen kimsin ki ("sözüm hacklendiysen dava aç diyenlere") kıçı kıytırık sisteminin kıçıkıyıtırık açığından dolayı dava açabiliyorsun.

Diğer bir konu ise TBT deki konulara bakarsanız bu işte şuursuzluğu iyice anlarsınız. Adamın biri yazmış "Sitem hacklendi kim yaptı acaba?". Bu konuyu açmasında bir sıkıntı yok demek ki bilmiyor kimin hacklediğini yada bulamıyor. Teknik bilgisi zayıf ya da karşı taraf onu alt edecek bir yöntemle sistemini hacklemiş. Ve bu kişi yardım istiyor. Bunda hiçbir sıkıntı yok...

Şuursuzluk şurada başlıyor. Konunun iki mesaj altına biri diyor ki "Abi dava aç savcılık halleder!". Şimdi konuyu açan adam kendinin nasıl hacklendiğini bile bulamamış. Bırak onu bulmayı kendini hackleyeni hiç bulamamış. Bu adam savcılığa ne diye şikayette bulunacak? Dilekçesinde "şu adresli sitem hacklendi. hacklenenin bulunmasını arz ederim" mi diyecek. Hadi dedi diyelim devletin birimlerin kimin hacklediğini mi bulacak. Devletin bilişim şube müdürlüğündeki polisler "Abi host şifreni kullanıcı adını yollada bi bakak " mı diyecek?

Bırakın lütfen bu "hackleyen suçsuz mu abi?" laflarını. Daha binlerce örnek veririm. Bu mantıkla gidersek Türkiye bilişiminde güvenlik hep yerin dibinde kalacaktır. Hackleyen suçsuz değildir elbet ama önce bir OBJEKTIF olmak gerek. Gerçekleri görmek gerek. Sorumluluk almak gerek. Türkiye yıllardır hep böyle sikildi. Kimsenin götü yemedi sorumluluk almaya.

DrKill tarafından 13/Mar/13 05:46 tarihinde düzenlenmiştir

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Annesinin karnından güvenlik uzmanı olarak doğmuş olanlar varmış onları tenzih, takdir ve tebrik ediyorum, fakat standart insanlar bu işi deneye yamula, zamanla öğreniyorlar.

Hayat bu, öğrenme aşamasında insanın başına bir şey gelebilir. Komşunun oğluna site yaptırınca, bedava hosting alınca, tema güncellemesi yapmayınca, garip eklentiler kullanınca insan acı dersler alabilir. Neticede durum ne olursa olsun herkes kendinden bir yukarıdakine dert yanacak. Mağdur kullanıcı site sahibine, mağdur site sahibi duruma göre hizmeti düzgün veremeyen hosting firmasına, hosting firması duruma göre savcılığa. Zincir içinde isteyen istediğinden şikayetçi de olabilir, bu bir HAKtır.

Ama siz gece 12den sonra dışarda da dolaşmayın, 'madem kendini korumayı bilmiyorsun hava karardıktan sonra dışarda ne işin vardı' diyen gaspçı abilere falan denk gelirsiniz. Aman diyeyim, hak edersiniz.

sigara değil, balık olan.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    Hybris bunu yazdı

forumda artık nadiren açılan hack yedim konularının altında "ver savcılığa siksinler kaynatasını" türevi yorumları bolca görmeye başladık.

bu konuda kim suçlu ve kim mağdur? müridlerin kafasından geçenleri merak etmekteyim.

tbtdeki admin ve demirbaşların çoğu yürürlüğe giren yasalardan dolayı elini eteğini bu işlerden çekmek durumunda kaldığını ifade etmiş insanlar. gerçi aleni olarak açıklayamasalar da hala kovaladıkları işler vardır orası ayrı konu. özellikle onların düşüncelerini merak ediyorum.

--

wordpress joomla gibi free cmslere warez hazır tema kurup ya da iyi ihtimalle 2 satır css ile tema giydirip hem ucuz hem kaliteli web tasarım hizmeti verdiğini iddia eden firma ve freelancerlar tbt bünyesinde de mevcut.

bunlar maliyeti düşük tutmak için expertlerle çalışmaz, iş ellerinde patlayınca gelir hazır çözüm için ağlarlar... 

bunlar kaliteli hosting için paraya kıymaz, müşterileri veri kaybı yaşadığında ağlarlar...

yine gün gelir aynı firma sahipleri foruma gelip; "sitelerim hacklendi! madur oldum! müşterimin imajı zedelendi! o piçi bana bulun!" nidaları atarak yine ağlarlar... hep ağlar bunlar amına koyayım.

firma-müşteri ilişkisinde bir sitenin index yemesiyle serverin down olması arasında temelde fark yoktur. ikisinde de firma taahhüt ettiği hizmeti sağlayamamış, işini doğru yapamamış, ya da bir diğer deyişle aldığı paranın hakkını verememiştir.

müşteri için kıl oldu yün oldu geçerli bir mazeret değildir.

--

ben bu adamlara zerre acımıyorum. bu yeni yeni türeyen "uğraşma savcılığa ver yeaa"cıları ise kumda oynamaya davet ediyorum.

bir adam "kim hackledi lan niye böyle oldu?!" diye fellik fellik dolanacağına işini doğru yapacak, ya da doğru yaptıracak. işin erbabı değilse de yapmayacak.

zaten türkiyede herkes mühendis herkes müteahhit herkes müdür. herkes her boktan anlıyor öyle ya..

Güzel özetlemişsin helal olsun.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek
    izzmarit bunu yazdı

Annesinin karnından güvenlik uzmanı olarak doğmuş olanlar varmış onları tenzih, takdir ve tebrik ediyorum, fakat standart insanlar bu işi deneye yamula, zamanla öğreniyorlar.

Hayat bu, öğrenme aşamasında insanın başına bir şey gelebilir. Komşunun oğluna site yaptırınca, bedava hosting alınca, tema güncellemesi yapmayınca, garip eklentiler kullanınca insan acı dersler alabilir. Neticede durum ne olursa olsun herkes kendinden bir yukarıdakine dert yanacak. Mağdur kullanıcı site sahibine, mağdur site sahibi duruma göre hizmeti düzgün veremeyen hosting firmasına, hosting firması duruma göre savcılığa. Zincir içinde isteyen istediğinden şikayetçi de olabilir, bu bir HAKtır.

Ama siz gece 12den sonra dışarda da dolaşmayın, 'madem kendini korumayı bilmiyorsun hava karardıktan sonra dışarda ne işin vardı' diyen gaspçı abilere falan denk gelirsiniz. Aman diyeyim, hak edersiniz.

Bacım taksime çırıl çıplak bir çık o zaman sen. Nasıl olsa haktır. İstediğin gibi gezebilirsin. Bu mu yani mantık? Önlemini almaya gerek yok yani. Ya da ne biliyim git tinercilerin mekanında hiç önlem almadan gezin o zaman. Nasıl olsa hakkındır.

Bir halt yeniyorsa önce sorumluluk alınması gerek. Dava açılması gereken yerlerde vardır belki. Ancak bariz bir gerçek var ki Türkiye'deki %99,9 sistem bozma vakalarının sorumluları güvenliğe önem vermeyen bakkal çakkal sitesi yapan 2 kişilik şirket işleten firmalar ya da hobi amaçlı warez scriptlerle site yapmaya çalışan kişilerdir. Bu kişi veya kurumların yaptığı sistemlerin kırılmasını, o sistemi kıran kişilere mâl edemezsin. Hobi amaçlı site yapan adamın zaten dava ile ne işi var. Gitsin hobisini geliştirsin. Hackleniyorsan bu işi yapmayacaksın demiyoruz. Sorumluluğunu alacaksın. Yarın bir gün bir site açarım benimde sitem hacklenir belki. Ama bunda hackleyende suç bulmam çok yanlış olur. Önce kendime bakmam lazım.

DrKill tarafından 13/Mar/13 04:58 tarihinde düzenlenmiştir

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek
    Free_Mans bunu yazdı

open source alt yapı kullanan kişilerin hizmet alanları bellidir, restaurantlar, oto galeri vs küçük kobi işletmeleri. eğer adam baştan oturup sistem yazarsa bu maliyeti x4 yapar. günümüzde özgün sistemlere sahip bir çok web sitesi var ve genellikle hepsi hacklenmiştir. diyeceğim o ki, eğer web sitesi yapıyorsan riskleri göz önüne alacaksın. girilmez diye bir şey yoktur. adam üstüne 5 yıl düşünür birisi gelir girer. bunun arge ya da çalışma stili ile yada ne bileyim senin dediklerinle ilgisi yok. haa wordpress ve joomle gibi sistemler yaygınj oldukları için daha fazla hacklanen site görüyoruz. Aslında wordpress hacklanmiyor, milletin içerisine eklediği tema vb warez uygulamalar vs nedenlerden dolayı hackleniyor. Eğer senin dediğin gibi bir sistem olursa web sitesi konusunda yontma taş çağına dönülür. millette o kadar para yok web sitesi yaptıracak. eminim ki sende 500 tl ye web sitesi işi bulsan sende o fiyata hazır sistem kurup geçeceksin. 

Adam bir tane sistem yazar, hostu kendisi sağlar, yazdığı sistemi her müşterisi için özelleştirerek sunar, hem kendi kazanır hem site güvenli olur. WP, Joomla gibi sitelerden kazananlara gelince; onların tasarımlarının kuvvetli olması ve mutlaka kuracakları scriptte uzman olmaları gerekir, ne kadar uzman? güvenlik açığı bırakmayacak kadar... Tasarımı sağdan soldan araklamadan yapabilirler orada bile tm den tema bakılıyor... Yani ne kodlama var, ne tasarımlama var sadece karadüzen bir editle yürütmeye çalışıyorlar sıkıntı bundan ileri geliyor.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hybris
    Hybris's avatar
    Erkek

bir adam profesyonel olarak bu işi yapıyorsa önce işini doğru yapmalı dedim sadece. ısrarla yanlış algılayanlar var.

asiminnesli anlamış dediğimi..

adam kıvıramayacağımı düşündüğüm için o işi almadım diyor. olması gereken de bu. herkes bu bilinçde olsa zaten hack sayısı da azalır.

hack yapan adam profilinde ya lamerleri bozmak vardır ya da sükse yapmak için büyük sistemlere saldırmak.

normal bir adamın sıfırdan kodladığı ortalama bir site için hacker yok yere kasmaz.

sağda solda bulduğu exploitlerle rastgele olta atan adama zaten hacker denmez. warez scriptleri millete satıyosan bunlarla mücadele etmek devletin değil senin görevindir. adamın giydiğin don bile warez ben hacklendim kimdir nerededir diyor.. :)

işin özü hack durumunda sorulacak ilk soru "kim?" değil "nasıl?" sorusu olmalı. bahsettiğim mesele bu.

önce yanlışını eksiğini gediğini giderirsin ondan sonra gidersin savcılığa..

adamlar hala eve giren hırsıza madalya mı takalım diyor :))

sen camı pencereyi açık bırak sonra devlet beni korusun.. var mı böyle komik bi olay nerede yaşıyosunuz abi siz? huriler gerçekten var mıymış?.. 

agile isn’t how fast you can go, it’s how fast you can turn.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnableTurk
    EnableTurk's avatar
    Erkek
    Dreamtn bunu yazdı
    EnableTurk bunu yazdı
    Dreamtn bunu yazdı

Ben bu durumu yaşamış biriyim,

Öncelikle yazdığın yazı tamamiyle yanlış,

Sen kapını kitlemedin diye hırsız senin evine mi girmeli ?

Yapılan büyük hak yemek, isteyen 50 TL ye yapar isteyen 10 TL'ye bu açık bir piyasadır ,

İllegal bir işi övüyorsun , açık rekabetin olduğu piyasayı yeriyorsun . (Fiyat Kırmak elbette doğru değildir ki ben bu işi yapmıyordum yazılımcım yapıyordu zaten öyle çokta bir site yoktu)

Ben bu arkadaşı savcılığa vereceğim nasıl vereceğim konusunda yardımcı olursa arkadaşlar sevinirim.

ve Hybris'ede diyorum ki yarın birgün Evine yada İşyerine arabana hırsızlık yapılırsa buraya onun içinde "Hırsızlık yapıldıysa ver Savcılığa kafası yaşamanı ve konu açmanı temenni ediyorum."

Bana yardımcı olan djalper ve izmaritt arkadaşımada teşekkür ediyorum.

Açık piyasa diye bişey yok, 1000 TL ye düz html sayfa yapan da var wpm ile, piyasa açık diye de sikmeye gerek yok. Ekmeği sadece işin ehli yemesi lazım, sen tesisatçı nedir bilirken marangoz çağırmazsın eve değil mi ?

Ama web konusunda kimsenin bilgisi olmadığı için lisede psd to html öğrenen elemana iş yaptırmayacaksın. 

Benim birşey yaptığım yok zaten kaç paraya yaptığım vs gibi bi durumda yok, Piyasaylada pek ilgilenmiyorum ama ben bu konuda madurum yazılımcım gidince ve siz hacki savunuyorsunuz farkındaysanız, diyorum ya hırsızlığa mazur kalıp hak kavramını öğrenip burda aynı ifadeleri etmenizi temenni ediyorum .

Sen 2007 den beri bi hırsız forumuna üyesin ozaman ? ?

yolun açık ve aydınlık olsun ferdi baba.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EnableTurk
    EnableTurk's avatar
    Erkek
    izzmarit bunu yazdı

Ayrıca hocam,

"insanlar bu işi deneye yamula, zamanla öğreniyorlar." diyorsun ya, insanlar bu şekilde yamultuluyor, yoksa öğrenemezler.  İşini adam gibi yapmayı öğrenene kadar, birileri yamultmak zorunda. 

yolun açık ve aydınlık olsun ferdi baba.
Toplam Hit: 6867 Toplam Mesaj: 47