Hakem Heyeti Kararları
-
12.01.2010 tarihinde hepsiburada.com'dan aldığım laptop arıza yaptı ve yetkili servis 30 iş günü içinde tamir edemedi, bende gidip, tüketici hakem heyetine başvurdum. Laptopun fiyatı 1560 tl. Tüketici hakem heyetinden 17.05.2010 da lehime karar çıktı. karar iadeli taahhütlü olarak taraflara yollandı, bende telefon yoluyla hepsiburada.com a ulaştım ama ödemeye niyetleri yok işi hala yokuşa sürüyorlar. Direk icra dairelerine gidebilir miyim yoksa, olayı tüketici mahkemesine mi taşımam gerekiyor. Zaten 4.5 aydır bekliyorum, bundan sonraki süreç tahminen ne kadar sürer? Birisi bilgi verebilrse sevinirim.
-
icraya gidemezsin çünkü tükeciti mahkemeleri bildiğin mahkeme yetkisinde değil
ne yapman gerektiğini şu an bilemiyorum ancak birazdan hocalarıma sorup öğrenebilirim
lakin hemen icraya gidemeyeceğini biliyorum
onlar da üst mahkemeye başvurabilirler ve uzatabilirler işi
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------
icraya gidemezsin çünkü tükeciti mahkemeleri bildiğin mahkeme yetkisinde değil
ne yapman gerektiğini şu an bilemiyorum ancak birazdan hocalarıma sorup öğrenebilirim
lakin hemen icraya gidemeyeceğini biliyorum
onlar da üst mahkemeye başvurabilirler ve uzatabilirler işi
-----------------------------
hocam tam öğrenebilirsen sevinirim, eğer icraya gidemiyorsam tüketici mahkemesi ne kadar sürecek acaba, zaten 4.5 aydır bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim. -
Merhaba ;
Mesele kararı icraya koyabilmek değil, burayı düzeltmek lazım. Elinde her hangi bir belge olmasa bile, Ahmet'in bana 100 TL borcu var diye de icra yoluna başvurabilirsin.
Tüketici hakem heyeti kararlarının mahkeme ilamı sayılıp-sayılmaması bizi bağlayan olay.
Tüketici hakem heyetine zorunlu başvuru sınırı 2010 için 938,75 TL, senin olayındaki miktar bunu aşıyor. Ama şöyle bir durum var, tüketici hakem heyeti kararını karşı tarafa tebliğ ettirdikten sonraki 15 gün içerisinde, karşı taraf tüketici mahkemesinde itirazda bulunmazsa karar kesinleşecek.
Yani şu anki durum, tüketici hakem heyetinin kararı delil niteliğinde, ancak ilam niteliğinde değildir, yani ilamlı değil, ancak ilamsız icra yoluna başvurabilirsin.
İlamsız icra yoluna başvurduğunda da, şunlarla karşılaşabilirsin ;
1) İlamsız icra takibi başlattın
2) Karşı taraf itiraz etti diyelim
3) İtirazın iptali için genel mahkemelerde dava açtın
4 a) itiraz iptal edilebilir, edilirse, icra işlemleri devam eder, paranı alabilirsin (icra inkar tazminatı %40 + %10 cezai tazminat, talebin halinde)
b) itiazın iptali istemin reddedilir, icra işlemleri biter, karar kesindir, tekrar aynı olay için aynı taraflar olarak dava konusu olamaz. (karşı tarafın talebi halinde %40 tazminat)
-
karatahta bunu yazdı:
-----------------------------Merhaba ;
Mesele kararı icraya koyabilmek değil, burayı düzeltmek lazım. Elinde her hangi bir belge olmasa bile, Ahmet'in bana 100 TL borcu var diye de icra yoluna başvurabilirsin.
Tüketici hakem heyeti kararlarının mahkeme ilamı sayılıp-sayılmaması bizi bağlayan olay.
Tüketici hakem heyetine zorunlu başvuru sınırı 2010 için 938,75 TL, senin olayındaki miktar bunu aşıyor. Ama şöyle bir durum var, tüketici hakem heyeti kararını karşı tarafa tebliğ ettirdikten sonraki 15 gün içerisinde, karşı taraf tüketici mahkemesinde itirazda bulunmazsa karar kesinleşecek.
Yani şu anki durum, tüketici hakem heyetinin kararı delil niteliğinde, ancak ilam niteliğinde değildir, yani ilamlı değil, ancak ilamsız icra yoluna başvurabilirsin.
İlamsız icra yoluna başvurduğunda da, şunlarla karşılaşabilirsin ;
1) İlamsız icra takibi başlattın
2) Karşı taraf itiraz etti diyelim
3) İtirazın iptali için genel mahkemelerde dava açtın
4 a) itiraz iptal edilebilir, edilirse, icra işlemleri devam eder, paranı alabilirsin (icra inkar tazminatı %40 + %10 cezai tazminat, talebin halinde)
b) itiazın iptali istemin reddedilir, icra işlemleri biter, karar kesindir, tekrar aynı olay için aynı taraflar olarak dava konusu olamaz. (karşı tarafın talebi halinde %40 tazminat)
-----------------------------Merhaba hocam;
anladığım kadarıyla tüketici mahkemesine başvurmaktansa, ilamsız icra takibi başlatmamın daha iyi olacağını söylüyorsun. İlgin için teşekkür ederim.
-
İlamsız icranın daha iyi olacağını söylemiyorum, ilamsız icra, icra takip işlemlerinde nihayete ulaşmanın en zor olduğu icra türüdür. Çünkü belgeye dayanması zorunluluğu yoktur. Eğer iki taraflı olarak tüketici hakem heyetine başvurulsaydı, tüketici hakem heyetinin kararı icrai anlamda bağlayıcı olacaktı, ve kararla ilamlı icra yoluna başvurabilecektin.
İlamsız icra süreci için şu makalelere göz at, uzun uzun yazmıyayım
-
karatahta bunu yazdı:
-----------------------------İlamsız icranın daha iyi olacağını söylemiyorum, ilamsız icra, icra takip işlemlerinde nihayete ulaşmanın en zor olduğu icra türüdür. Çünkü belgeye dayanması zorunluluğu yoktur. Eğer iki taraflı olarak tüketici hakem heyetine başvurulsaydı, tüketici hakem heyetinin kararı icrai anlamda bağlayıcı olacaktı, ve kararla ilamlı icra yoluna başvurabilecektin.
İlamsız icra süreci için şu makalelere göz at, uzun uzun yazmıyayım
-----------------------------Hocam şimdi benim biraz kafam karıştı. Hakem heyetinin kararı bağlayıcı değil ama karşı taraf itiraz etmezse kesinleşecek. Şimdi bu adamlar itiraz etmezlerse ve aynı zamanda ödemezlersede ben gidip tüketici mahkemesine yeniden bir başvuru yapacağım sanırım. Yani benim için önemli olan, başvuru şekli değil bu işi mümkün olduğunca kısa sürede sonuca ulaştırmak.
-
Eğer itiraz etmezlerse, tüketici heyeti kararı kesinleşecek, ardından tüketici mahkemesine gitmene gerek kalmayacak, yani tüketici heyeti kararı ilam niteliği kazanacak. Sonra da bu ilamı, yani tüketici heyeti kararını icraya koyacaksın. Ancak çok enteresan durumlar yaşanmakta, birbirinden farklı yerel mahkeme kararları, ardından da bunlara yapılan itirazlar sonucu farklı yargıtay kararları var. Şansını dene. İlginç değil mi? Türkiye'ye Hoşgeldin : )
-
karatahta bunu yazdı:
-----------------------------Eğer itiraz etmezlerse, tüketici heyeti kararı kesinleşecek, ardından tüketici mahkemesine gitmene gerek kalmayacak, yani tüketici heyeti kararı ilam niteliği kazanacak. Sonra da bu ilamı, yani tüketici heyeti kararını icraya koyacaksın. Ancak çok enteresan durumlar yaşanmakta, birbirinden farklı yerel mahkeme kararları, ardından da bunlara yapılan itirazlar sonucu farklı yargıtay kararları var. Şansını dene. İlginç değil mi? Türkiye'ye Hoşgeldin : )
-----------------------------Hocam zaten tüketici mahkemesi karşı tarafından cevap vermesi için 3 ay bekledi adamlar cevapta vermedi. Ekim ayında derslerim için aldım bu bilgisayarı 4 haziranda okulum bitiyor. Parasında değilim yapıp geri verebilseler yine kabulüm, onuda yapamııyorlar :) Neyse hocam vaktini aldım, çok teşekkür ederim verdiğin cevaplar için.
-
15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebiliyorsun hocam kaymakamlıktaki hakem heyetine git onlar yardımcı olurlar.
-
Hoca ne marka aldın merak ettim?
Toshiba olabilir mi?