Harddiski Biçimlendirmemek..
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------
Turkchaos bunu yazdı:
-----------------------------Bu yazılımsal bir işlemdir, hard diski bölmüşsün bölmemişsin biçimlendirmişsin biçimlendirmemişsin dizkin bozulmasına vs yol açmaz...
Donanımdır bu içindeki disk 7200 rpm de saniyede 60 kere dönüyor, İnsan yapısı bozulur...
Biçimlendirmedim die bozuldu biçimlendirdim die bozuldu cok dosya yazdım sildim bozuldu die birşey yok...
bu yanlış bir mantık. hdd yi bölmek aslında ömrünü uzatır. ne diyo bu dangalak diyebilirsiniz. ancak hdd bölündüğünde bölünmediğine oranla daha az işlem yapar.
bu dönüş hızını etkilemese de okuyucu kafanın veriyi bulmasını kolaylaştırır ve okuyucu kafanın yıpranması azalır.
aynı zamanda hdd nin işlemcisi de daha az işlem yapacağından işlemcinin deforme olması da daha uzun süre gerektirecektir.
hdd yi abartmadan (100 gb hdd yi de tutup z ye kadarda oluşturmayın vakit kaybı 2 veya 3 parça olması yeterli olacak şekilde bölerseniz hdd nin ömrünü uzatırsınız.
Hocam sanırım diskin tam mantığını bilmiyorsun...
Harddiske veri şu şekilde yazılır... Diskin en başındaki ilk 64 kb lık yeri diskin mbr yani master boot record dediğimiz bölümüdür. Veriler aynı bir kitabın içindekiler kısmı gibi verniin hangi sektörden hangi sektöre yazıldığı, hangi sektörle hangi sektör arasında C ve/veya d diskinin olacağı tanımlanır ve veriler o mbr ye yazılan adreslerine göre diskin yüzeyindeki yerlerine yazılır...
Yani diski c yada d die ayırman aslında donanımsal bir işlem değil anlayacağınız ve araştırdığınızda göreceğiniz üzere... Kaldıki diskler milyonlarca gb'ı yazıp silecek şekilde üretilirler, diskin bölünmesi sadece yazılımsaldır...
-----------------------------hoca sen beni moron sandın galiba. Ben bu tür konular üzerinde çalışıyorum. Diski bölmek yazılımsaldır kabul. Şimdi iyi dinle.
diski böldügünde C: dediğinde belli sektörlere bakılır dimi ve bu sektörler ayrı konumda olmaz ardışık sektörlerdir.
C dediğimizde plakayı düşünmek için cd yi al. plakanın yarısına kadarına okuma kafası bakar. ve o sektör dışına çalışma sırasında veri akışkanı tarafından çağırılmadıkça gitmez. Bu motorun ömrünü artırır. Hangi motorun? okuyucu kafa motorunun. Genelde zaten bozulan okuyucu kafa motorudur. Diskler güçlü manyetik ortamda kalmadıkça, darbe yemedikçe, kimyasallar plakalara değimedikçe bozulmazlar. Zamanla okuyucu kafa bozulur ve arada plaklara değer bu da plakalarda çizik oluşturur. bad sectorler olarak bildiğimiz bu birimler ise mbr dediğin birimde çetelesi tutulur. okuyucu kafalar bu bölgeleri es geçerek yazmaya devam eder.
düzeltiyorum diskin bölünmesi yazılımsaldır. ama yazılım fiziksel olarak diski böler.
-
Güzel kardeşim benim, benim sana moron fln dediğim yok bu bir...
İkincisi, okuma kafasını tutan motor, diskin köşesindedir, cok güçlü 2 mıknatıs arasındadır, sorunsuz sargıları vardır, ve mil üzerinde yatay eksende hareket etmektedir... zaten toplamda diskin orta gövdesi haric 1 inch gibi bir alanda gidip gelmektedir kafa motoru...
hddnin kafası ise, eski oksit ortam ile kaplanmış disk yüzeylerinde 10-13 mikron arasında, yeni ince film ortam denilen teknolojiye sahip disklerde, ki günümüzüdekilerin tamamı böyle, 3 mikron düzeyinde, diskin üzerinde değmeden ucmaktadır...
Motor cok calıştı die bozulmaz, step motordur zaten, brushless motordur aynı zamanda, disklerin arızalanmasının sebebinin okuyucu motoru ile ilgili fln olduğu tamamen fantazidir, ha o da kul yapısıdır illaki bozulur ama sorun diskin c sinin d sinin nerede olduğuyla alakalı değildir... seninle aynı mantıkda gidersek o zaman d ye yazdığımız verileri hdd okumak için her seferinde diskin köküne gidip geri gelmektedir, d ye veri yazılmaıs daha cabuk diski bozar...
yani canım kardeşim, daha fazla fantaziye gerek yok, istersen 30 parcaya böle istersen 2 ye o diske etkisi olmaz, bozulacak disk zaten bozulur...
-
-----------------------------Bu yazılımsal bir işlemdir, hard diski bölmüşsün bölmemişsin biçimlendirmişsin biçimlendirmemişsin dizkin bozulmasına vs yol açmaz...
Donanımdır bu içindeki disk 7200 rpm de saniyede 120 kere dönüyor, İnsan yapısı bozulur...
Biçimlendirmedim die bozuldu biçimlendirdim die bozuldu cok dosya yazdım sildim bozuldu die birşey yok...
-----------------------------Üstat Çok doğrusun ama kendi fikrimi de diyecem Eklemede sayabilirsin, Esasen Formatlamak Gerekmedikçe o kadar iyi bişey değildir. Sektör İzlerini sürekli olarak yenileme yapmak Ömürden Götürebilir bir durumdur. Harddiskin o kısımlarını Formatlamamandan dolayıda değildir Olay, Tam Tersine ne kadar Az formatlarsan o kadar iyidir.
-
-----------------------------Güzel kardeşim benim, benim sana moron fln dediğim yok bu bir...
İkincisi, okuma kafasını tutan motor, diskin köşesindedir, cok güçlü 2 mıknatıs arasındadır, sorunsuz sargıları vardır, ve mil üzerinde yatay eksende hareket etmektedir... zaten toplamda diskin orta gövdesi haric 1 inch gibi bir alanda gidip gelmektedir kafa motoru...
hddnin kafası ise, eski oksit ortam ile kaplanmış disk yüzeylerinde 10-13 mikron arasında, yeni ince film ortam denilen teknolojiye sahip disklerde, ki günümüzüdekilerin tamamı böyle, 3 mikron düzeyinde, diskin üzerinde değmeden ucmaktadır...
Motor cok calıştı die bozulmaz, step motordur zaten, brushless motordur aynı zamanda, disklerin arızalanmasının sebebinin okuyucu motoru ile ilgili fln olduğu tamamen fantazidir, ha o da kul yapısıdır illaki bozulur ama sorun diskin c sinin d sinin nerede olduğuyla alakalı değildir... seninle aynı mantıkda gidersek o zaman d ye yazdığımız verileri hdd okumak için her seferinde diskin köküne gidip geri gelmektedir, d ye veri yazılmaıs daha cabuk diski bozar...
yani canım kardeşim, daha fazla fantaziye gerek yok, istersen 30 parcaya böle istersen 2 ye o diske etkisi olmaz, bozulacak disk zaten bozulur...
-----------------------------Seni bilmem kardeş, ama biz veri kurtarma merkezinde staj yapmış biri olarak diskleri 50gb kıl parçalara bölmenin hdd ömrünü uzattığını söylemekteyiz.
Stajımı malezya da seagate şirketinde veri kurtarma bölümünde yaptım. Gerçekten bir hdd devi olmanın zorluklarını gördüm. Motorlar uzun ömürlü ancak ömrü kısaltan nedenler var. Bunu en basit elektronikçi bile bilir. Isıya bağlı içindeki yağın yanması, ve yanan bu yağın motorun parçaları arasında 404 gibi yapıştırıcı etkisi göstermesi. bunu geçelim.
Bir veriyi bulma kolaylığını düşün. sen windows ortamında C:\ dizinine tıkladığında açılacak klasörler ve dosyalar bölünmemişken binlerce olabilir. doğru mu? doğru.
C:\ de bölünmemişken 3000 dosya olursa pc bunların hepsini ad olarak okur ve görüntüleme yapar dimi. bu da kafaya aşırı veri akışı demektir. çok kısa bir sürede kafa
bunları okumaya çalışır ki ardışık sektör de genellikle değildirler.
50 şer yada 20 şer gb a bölersek 3000 dosya arasından 200 üne ulaşırız. ve bu hdd yi kasmaz. motorda zorlama olmadığından paketçikler motor ısınmadan okunur ve hdd nin motoru için büyük sayılabilir 0.5 sn dinlenme süresi bulur. kapalı bir ortamda metale aktaracağı ısıdan başka serinlemesi mümkün değildir.
Ne demek istediğimi elektronikçiysen hocalarına sorabilirsin. paketler sen açmasan bile windows tarafından açılır ve ekrana dosya adı olarak görüntülenir.
-
shockman bunu yazdı:
Donanımdır bu içindeki disk 7200 rpm de saniyede 120 kere dönüyor, İnsan yapısı bozulur...
-----------------------------Üstat Çok doğrusun ama kendi fikrimi de diyecem Eklemede sayabilirsin, Esasen Formatlamak Gerekmedikçe o kadar iyi bişey değildir. Sektör İzlerini sürekli olarak yenileme yapmak Ömürden Götürebilir bir durumdur. Harddiskin o kısımlarını Formatlamamandan dolayıda değildir Olay, Tam Tersine ne kadar Az formatlarsan o kadar iyidir.
-----------------------------Az formatlama işine katılmaktayım. Formatlama işlemi tüm izlerin sıfırmanması manasına gelir, gerçi artık formatlama da değişti gibi, microsoftun sunduğu hızlı biçimlendirme
tam manasıyla formatlama sayılmaz. sadece ne varsa hdd de sadece 2 karakter değiştirerek (16 bit) silinmiş olur ama bu veriler kurtarılabilir. tam fortmatlama da ise tüm veriler silinir ki plaka ve okuyucu kafayı baya yıprattığını söyleyebilirim. PC de genelde plakalar sorun olmaz. sorun olan okuyucu kafadır.