folder Tahribat.com Forumları
linefolder Vukuatlar
linefolder Havan Topu Hakkında...

Havan Topu Hakkında...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

Bu gün bir flash oyun oynadım internetten havan topu ile atış yapıp çeşitli hedefleri vuruyordum ve bu gerçekten hoşuma gitti. Araştırdım ve havan topunun Fatih Sultan Mehmed Hanın icat ettiğini öğrendim ve gururlandım.  Mesela en merak ettiğim konu işin hesaplamalar kısmı, bir cetveli veya formülü vardır illaki ama nasıl olduğuna dair bir kaynak yok. Askerde havancı olan mürid kardeşlerim havanın kullanımı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Yargılamak için bilmek, bilmek için anlamak, anlamak için dinlemek gerekir...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bulusma Fatihi
    Baracuda
    Baracuda's avatar
    Erkek
    Yanlisim varsa duzeltin. bildigim kadariyla havan topu 45 dereceden buyuk atislar yapiyodu ve tek barutlu bi sistem. Piyadelerin kullandigi tasinir havanlarda mermi birakildigi anda patlayanlar(en cok kullanilan) oldugu gibi tetik mekanizmasi olanlarda vardir. Sabitlerin buyukleride obus oluyodu yanlis bilmiyosam menzilleri fazla oluyodu doguda daglarin arkasini bombalamak icin kullaniyo tsk

adam bana çay verdi çay. bana çay verdi. çay veren adam kötü olur mu hiç?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Twitter
    Twitter's avatar
    Erkek

Bildiğim kadarıyla bölgelerin haritalar üzerinde açı ve o açıya uygun verilmesi gereken barut miktarları var 

ona göre atış yapıyorsun gerçi devir gelişti artık piyaddelerin kullandığı havanların yerini dev obüsler aldı 

yanlışım olabilir askerlik yapmadım daha ama tuncelide köyde karakolda gördüm 

Part Time Engineer, Full Time Dreamer ..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

Twitter bunu yazdı:
    -----------------------------

Bildiğim kadarıyla bölgelerin haritalar üzerinde açı ve o açıya uygun verilmesi gereken barut miktarları var 

ona göre atış yapıyorsun gerçi devir gelişti artık piyaddelerin kullandığı havanların yerini dev obüsler aldı 

yanlışım olabilir askerlik yapmadım daha ama tuncelide köyde karakolda gördüm 

Şimdi aklım karıştı biraz peki bu barut miktarı nasıl ayarlanıyor ? Mesela haltere ağırlık ekleyip çıkardığımız gibi buna da barut kapsülleri takılıp çıkarılıabiliyor mu ? Aslında lisedeki derslerimi düşündüğümde analitik geometri geldi aklıma hocam biz bunu nerde kullanacağız dediğmizde yavrucum çocuğum evladım askere gidipde sniper olursan, obüs, top, tank kullanırsan atışlarda veya kaptan, pilot olursan rota bilgisinde ve atış hesaplarındada kullanırsın demişti. Şimdi dank etti kafaya...

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    XpertVision
    XpertVision's avatar
    Erkek

hacı oyunun linkini de koysana yaa :D

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

XpertVision bunu yazdı:

hacı oyunun linkini de koysana yaa :D

Buyur: http://www.microoyun.com/oyunlar/havan-topu.aspx

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    god
    god's avatar
    Erkek

not defterimi bulabilsem sana şuan en ufak ayrıntısına kadar yazabilirdim. bir kaç karışık formül vardı ama çok zevkliydi.. özellikle aydınlatma fişeğini atmak, o fişeğin patlarken çıkardığı ses ve havadaki görüntüsü izlemeye değerdi.. kameram olsaydı da kaydetseydim o günleri keşke diyorum

http://www.belgeler.com/blg/a7u/havanlar

not: ne olur ne olmaz konuyu gizlemende fayda var

All is well
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

god bunu yazdı:

not defterimi bulabilsem sana şuan en ufak ayrıntısına kadar yazabilirdim. bir kaç karışık formül vardı ama çok zevkliydi.. özellikle aydınlatma fişeğini atmak, o fişeğin patlarken çıkardığı ses ve havadaki görüntüsü izlemeye değerdi.. kameram olsaydı da kaydetseydim o günleri keşke diyorum

Hocam Allahını seversen buluver şu not defterini... Babamda havancıymış ama adam ketum biri ağzından laf alamıyorum... İnan askere gidersem havancı olacağım muhtemelen... :D (Not: Nasipse mezun olunca Doktor olacağım ne havancısı bea ama en azından havan talimi yapan bir yere giderim, en azından öle umuyorum.)

(Konuyu gizlemek hususunda ben de çok düşündüm ama ne bilim altta not var gereksiz yere kulanırsanız bu özelliği bir daha kullanamazsınız diye.)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    god
    god's avatar
    Erkek

askerde gündüzüm gecem havandı hatta havan batsın diye çürük espiriler yapcak kadar illallah demiştik. ama açtığın konuyu okuyunca hiçbirşey hatırlamadığımı farkettim muhtemelen baban da hatırlamıyodur. verdiğim linkte gayet güzel bilgiler var okusana. tsk'nın eğitim notları kim nasıl yüklediyse artık..

All is well
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

god bunu yazdı:

askerde gündüzüm gecem havandı hatta havan batsın diye çürük espiriler yapcak kadar illallah demiştik. ama açtığın konuyu okuyunca hiçbirşey hatırlamadığı farkettim muhtemelen baban da hatırlamıyodur. verdiğim linkte gayet güzel bilgiler var okusana

Babam hala asker arkadaşları ile arasıra buluşuyor. Hatta geçen bize misafir oldular yağlandıra ballandıra anlatıyorlar yok o hedefi şöle vurdum 60 lığın sesi şöle yok komutan hep bizim ekibi seçerdi vs vs. formülleri filan unutmuş olabilir ama mühimmatlara dair özellikleri ve kullanım şekillerini unutacağını sanmam. 

(Not1:Şu an o belgeleri inceliyorum)

(Not2:Bu bilgilerin saçma sapan insanların ellerine geçmemesi babında konuyu gizlemek istiyorum ama nasıl yapacağım bu işi? )

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    god
    god's avatar
    Erkek

60lıktan ses çıkmaz pek 120liği anlatıyodur onlar.. 120mmlik havan bir aydınlatma ya da tahrip mermisini ağzından çıkardığında havanın olduğu mevzide ufak çaplı deprem yaratacak kadar güçlü bir sallantı ve ses basıncı meydana getirir.

sana yüzeysel olarak şunu anlatabilirim:

havan atışları bir ekip işidir. hesap uzmanı hedefin açısal değerini çıkartır ve nişancıya söyler. nişancı da havanın üzerine monte edilmiş nişan aletine verilen açıyı girer ve mermi havanın ağzına sokulup bırakılır 

All is well
Toplam Hit: 7419 Toplam Mesaj: 21