Hayvalrın Renk Körü Oldugu Nasıl Anlasılıyo?
-
yılardır hep boğaları kırmızıya saldırdıgını söyler dururlardı ama boğalar renk köru cıkdı :D babunlarda renklı göruyolarmıs dün gece belgeslde duydum.
benım anlamdıgım bu hayvaların renklerı görüp görmedıgı nasıl anlasılıyo?
-
gözlerin içindeki hücreleri inceliyorlar bugun dünyadaki bir sürü hayvanın nasil gördüğü biliniyor
kızıl ötesi gören ve bizden çok çok fazla şey gören hayvanlar var
bu arada boğalar renk körü olabilir ama kırmızıya tepki verir bu yüzden matadorların pelerinleri kırmızı ve tonlarıdır .
-
boğalar kırmızıya falan duyarlı değildir.. en gelişmiş canlı olarak gözlerimizde çomak ve koni adlı görmemizi sağlayan birimler vardır. Çomaklar şekilleri koniler ise renkleri ayırt eder.Bir çok hayvan da koniler gelişmemiştir hatta yoktur.. Onun yerine ısılarını ya da kokularını tesit edebilen sensörler mevcuttur..
memelilerin nerdeyse hepsi renkli görmezler.. kaynak olarak tübitak ın yayınlarını inceleyin orda bi çok bilgi vardır
-
Göz yapısı inceleniyordur.
Yen dogan bir bebeğinde sadece ışıgı seçebilecek kadar görüdgünü bilmiyorum.
-
Evet Çoğu Hayvanlar Renkli Görmüyorlarmış .. Ama Doberman Adlı İt Renkli Gördüğü İdda Ediliyor .. veteriner demişti,yalanmı dogrumu bılemcem
-
Arkadaslar hayvanlar "Renk Koru" degildir.Ancak insan gibide renkleri bizim gordugumuz tonlarda goremezler...Yani renk kavramlari bizden farklidir buda renk korlugu falan degildir...Ornegin bogalar kirmiziya daha duyarliyken ,kopekler mavi ve sariya daha duyarlidir...Renk korlugu cok farkli birseydir hayvanlardaki renk kavrami cok farkli birseydir.Karistirmamak gerekir.
-
abü nasıl sesin frekansı varsa renginde frekansı var öyle buluyorlar.
-
Kırmızı ışıkta durmuyorlarsa renk körüdürler :)
Tabi bu varsayım kırmızı ışıkta durmayan 2 ayaklı heyvanlar içinde geçerlidir :)
-
diğer hayvanları bilmem ama boğaların nasıl anlaşıldıgını biliyorum.bi ara biltek te okumuştum. boğanın beynine elektrotları ve alıcıları yerleştiriyorlar. mesela boğa acıktıgında beynin hangi bölgesinin uyarıldığını yada kızınca hangi bölgesinin uyarıldıgını tespit ediyorlar.sonra mesela kızdıgında uyarılan bölgeyi elektrotla uyarınca boğa kızıyor. aynı şekilde beynin görme bölgesinede yerleştirilen elektrotlar la boğaya önce kırmızı rengi gösteriyorlar sonra mavi rengi ama boğanın beyninde aynı bölge uyarılıyor.ama bu insanlarda farklı. her renk için ayrı br bolum uyarılıyor. zira mesela kırmızıyı seven bi insan kırmızı renk gorse ve yeşil renk gorse verdiği tepkilerde farklıdır. boğanın sinirlenme sebebi matadorun yaptıgı hareketlerdir.
-
yorum yaptım konuya ama aklıma birşey geldi.
hayvanlar renk görü düyen bilim adamları her nsan bir hayvandırda diyor ee biz renk körü olmadımıza göre ''hayvanlar'' gibi bir tabir yanlış oluyor zaten.
-
Boğalar sallanan şeylere sinirlenirler.