Hazırladığı Matematik Sorusunu Çözene 1 Milyon TL Verecek
-
Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, 1 milyon TL ödüllü matematik sorusunu kamuoyu ile paylaştı.
Asal sayılar ve denklemler üzerine hazırladığı sorularını çözene büyük ödüller vaad eden Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, 650 bin TL değerinde son model Mercedes otomobil ödüllü sorusunu kamuoyu ile paylaştı.
ÇÖZÜM İÇİN 1 AY SÜRE TANIDI
Cerit, ödülünü 1 milyon TL'ye çıkardı. İnternette paylaştığı sorusunun çözümü için 1 ay süre tanıyan 56 yaşındaki matematikçi, "Bill Gates'in de ciddi anlamda rakibiyim. Mevcut bilgisayar ve hesap makinesi teknolojilerini çöp sepetine atabilecek çalışmalarım var. İmkan verilirse bunların daha gelişmişini yapabilirim." dedi.
Cerit'in 1 milyon TL ödüllü matematik sorusu ise şöyle; (7+30 üssü n) dizisi veriliyor. Buna göre,
a) İlk 169 asal tam sayıdan kaç tanesi bu dizinin terimlerini tam böler?
b) Bu asallar hangileridir?
c) Bölen bu asalların dizinin diğer hangi terimlerini tam böldüğünü gösteren kuralları çıkarınız.
d) Dizinin ilk 11 terimini asal çarpanlarına ayırınız
e) 1789379615459'a tam bölünen dizinin terimi var mı, varsa bu sayıya tam bölünen dizinin baştan 2. teriminde 'n' kaçtır?
ALINTI.
Not: Gerçekten çok mu zor sorular?
-
ben burada bir tek asal sayıların tanımını biliyorum :D onu anladım. en azından 3-5 TL. yi hak ettiğime inanıyorum.
-
zat-ı halleri lise sonda matematik öğretmenim idi. Ve her yıl böyle bir soru ile haberlere çıkar. Gerçekten de iddiasının arkasındadır.
edit: eski sorusu bu. geçen yıl veya önceki yıla ait. detaylı okumamıştım ilk basta, haber sitesi hortlatmis haberi tbt de konusu vardı.
heza tarafından 08/Nis/14 23:14 tarihinde düzenlenmiştir -
heza bunu yazdızat-ı halleri lise sonda matematik öğretmenim idi. Ve her yıl böyle bir soru ile haberlere çıkar. Gerçekten de iddiasının arkasındadır.
kendi çözüyo mu peki sonra bu soruları? ben de diyom bu tip bişeyi daha önce duymuştum, demekki adam sürekli soruyomuş :)
-
Bu soruları çözebilecek olsam adamın verdiği 1 milyona ihtiyaç duymazdım heralde diye düşünüyorum :) O değil de adam 1 milyonu nereden bulmuş onu anlamadım.
-
o degilde turkiye nasil bir matematikci 1milyon TL parasi olabilir, ben onu cozemedim daha soruya bakmak bile hadime degil.
-
elmor bunu yazdı
o degilde turkiye nasil bir matematikci 1milyon TL parasi olabilir, ben onu cozemedim daha soruya bakmak bile hadime degil.
Hocam doğru söylüyorsun valla onunda güvendiği yerler vardır belki :)
-
Eline ne gececk merak ettim. Yani o derece para verince reklami olacak desem o kadar parayi verebiliyosa rekalama da ihtiyaci yoktur heralde. Ilginc.
-
Benim memleketli değilmi amk alayı deli , deli s**n birini buraya soksunlar 10 yıl çıkamaz samimiyim :D:D:D:D
-
Dua etsin vize donemindeyim yoksa amina koymustum ortaligin
-
bir an heveslendim soruya baktım hevesim kaçtı. bizde matematiği amelelikle karıştırıyorlar sanırım
ben de pi'yi 2400. basamağına kadar takip edene kyk bursumu veriyorum
hadi bakalım şimdi onlar düşünsün