folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Hdd İçine Veriler Nasıl Kaydedilir? Defrag Nedir? Ve Disk İle Alakalı Sorular.

Hdd İçine Veriler Nasıl Kaydedilir? Defrag Nedir? Ve Disk İle Alakalı Sorular.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Erkek

Binary digits yani kısaltması ile Bits, 0 ve 1, harddiskimizin üstüne manyetik alanın kutupluluğundan yararlanılarak yerleştiriliyor(nasıl yerleştirildiğini de çok merak ediyorum hobi olarak 8 KB gibi düşük bir depolama alanı da yapmak isterim az öğrenek şu elektroniği. Mantıken pozitif yükler 1 negatif yükler 0 oluyor da nasıl :D neyse araştırmaya devam.)

x-ray cihazlarından geçerken hddlerin etkilenmemesi için bir koruma var da nasıl olduğunu bilmiyorum. kaç teslalık manyetik alana kadar verileri koruyabiliyolar onu da bilmiyorum.

elektriksel alan, yüklerin oluşturduğu potansiyel farktan dolayı oluşur. elektriksel alanın birimi Volt/metre

manyetik alan ise yüklerin hareketinden dolayı oluşur. yüklerin hareketi de akım oluyor zaten. manyetik alanın birimi Tesla

bir programa mouse ile çift tıkladığımızda bu programın makine kodu hdd den ram e aktarılıyor. oradan işlemcinin ön belleğine sonra da işlemciye falan filan işletim sistemi beyefendi ne derse galiba. ram üstünden çalışan programda yaptığımız değişiklikleri kaydet e tıklayınca ramden hdd ye makine kodunu kaydediyor. üstün illüstrasyon yeteneklerimi konuşturarak durumları göstereyim.

A programı hdd nin bu kısmında yazılı. ardından B ve C programlarını bilgisayarımıza yüklüyoruz.

aha yükledim. sonra B programını siliyoruz. 

Şimdide D programı yüklemek istiyorum. ama D programı kalan boşlukların toplamı kadar. D programını işletim sistemleri ikiye bölerek boşluklara kaydedebiliyormuş günümüzde.(nasıl yapılıyor?) ama defrag yaparak iki boşluğu birleştirirsek, D programını ikiye bölmek yerine direkt kaydedebiliriz. bu sayede diskimiz hızlı çalışıyor.

Şimdi sorularıma gelelim defrag düşündüğüm gibi mi çalışıyor?  defrag sonrası hafıza artar mı? hızını hiç arttırmaz diyenler var. işletim sistemleri hiç bir geçikme olmadan programları diskin farklı bölümlerine kaydedebiliyor mu? Bunu nasıl yapıyorlar?

"Diskte boyutu" nedir? defrag sonrası boyut ile eşitlenir mi? bazı dosyalarda diskte boyutu neden daha fazla?

veri kurtarma işlemi nasıl yapılıyor?

winrar nasıl dosyaları sıkıştırıyor?

Bu işlemlerin nasıl yapıldığını ince ayrıntıları ile açıklayan güzel ve eğitici dökümanlar varsa elinizde paylaşabilirseniz size minnettar olurum.

bide hep aklıma şu geliyor hdd nin içindeki diske verileri kaydeden okuma başlığını ters bağlayıp(yazılımsal olarak bu yapılabilir mi acaba) 1 ve 0 ları tersten okutarak güzel ve basit bir şifreleme yapabilir miyiz? 

son olarak 2017 yılında israilde bir üniversite hdd nin ışığından veri çalmışlardı bunu da koyayım dedim.  http://cyber.bgu.ac.il/advanced-cyber/system/files/LED-it-GO_0.pdf hayal etsenize dökümanların çalınmasını önlemek için herşeyi offline olarak yapıyorsunuz sonra adamın biri geliyor drone kamerasıyla hdd ışığından verileri çalıyor :D tam hayata küsmelik.

dipnot: Yazdıklarımın çoğu yanlış bilgi olabilir. Tamamı da yanlış bilgi olabilir. saçma sapan sorular soruyor da olabilirim uzman değilim ergen bir öğrenciyim. Vurmayın efenim. Nerede o eski ansiklopediler, askeri okulların elektronik kitapları vs. çöplükten farksız internete kaldık. 

HACKEROKAN!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek
    GuArDiAn55 bunu yazdı

sonra adamın biri geliyor drone kamerasıyla hdd ışığından verileri çalıyor :D tam hayata küsmelik.

yoğhamına

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Defrag:

Defrag ile boyut değişmez dosyalar düzenlenir. Çizerek daha iyi anlatırım ama şöyle anlatma çalışayım.

aaaaabbbccccccdddd

Bu diskin içeriği olsun her harf de bir dosya olsun. aaaaa mesela bir dosya. Sen sırayla kopyaladın diskte böyle oldular. Sonra bbb dosyasını sildin. Yeni disk görüntüsü aaaaa   ccccccdddd oldu arada 3 birim boşluk var. Sen xxxxx dosyası kopyalayacaksın şimdi ilk boşluğa yazmaya çalışıyor ama 3 birim boşluk var senin dosyan 5 birim. O zaman 3 birimi boşluğa yazıp 2 birimi sona yazıyor, okurken de önce 3'ünü sonra en sondan 2'sini okuyup dosyanı işliyor.

Son hali şu oluyor:

aaaaaxxxccccccddddxx

Böyle böyle sen sil kopyala yaptıkça yeni dosyaların sığmadığı kısmını ilk gördüğü boşluğa atıyor. Boşluklara ata ata dosya 10-20 parçaya bölünüyor okurken de 10-20 farklı yerden okuyor böylece diskin ömrü ve okuma hızı düşüyor. Defrag işlemi bu parçalanmış dosyaları tek parça haline getiriyor okuma hızı artıyor.

Diskte boyut, gerçek boyut farkı:

Diski diyelim 4 KB sektör boyutu ile formatladın. 4 KB'dan düşük dosyalar 4 KB yer kaplar. Aynı sektöre farklı dosyaların verisini yazamazsın. Dosya 5 KB olursa 4 KB'ı ilk sektöre, 1 KB'ı da ikinci 4KB'lık sektöre yazılır. Dosya da 2 sektöre sığdığı için 5 KB olmasına rağmen diskte 8 KB yer kaplar. O yüzden küçük dosyalar çok varsa diski yüksek boyutlu sektör seçerek formatlamak disk kullanımını arttırır. Mesela 2 MB sektör boyutu ile formatlarsan 1 byte'lık dosya bile 2 MB yer kaplar. Diskte sadece film gibi büyük dosyalar varsa 2 MB sektör boyutu seçmek hız için daha mantıklıdır.

Veri kurtarma işlemi nasıl yapılıyor?

Diskte dosyalar aslında silinmiyor başına silindi diye işaret konuyor. Veri kurtarma programları da silinmiş olarak işaretlenen dosyaları getiriyor. Diske veri yazarken o silinmiş dosyanın bir kısmına denk gelirse dosya bozuk kurtarılıyor. Hasar görmüş disklerde de plaka sağlamsa plakayı tamamen söküp sağlam bir kasaya yerleştirip verileri okuyorlar.

Winrar nasıl dosyaları sıkıştırıyor?

Sıkıştırma programlarının farklı algoritmaları var. Hiç düşünmeden kasmadan sıkıştırma algoritması yaz desen şunu yazarım.

1111111111111111111122222333333333333333333333333333333

Verimiz bu olsun. Şöyle sıkışabilir:

20 Adet 1, 5 Adet 2, 30 Adet 3

55 Karakteri 30 karaktere sıkıştırmış oldum. Boşluk karakterini kullanmazsam daha da sıkışır aslında :) Her dosya da aynı oranda sıkışmıyor farklı algoritmalar aynı dosyayı farklı oranlarda sıkıştırıyor.Ne kadar sıkışacağı dosyanın içeriğine bağlı oluyor. Veri ardışık 1,2 ve 3'lerden oluşmasa 1112233221113222113221 gibi olsa benim algoritma ile bu kadar sıkışmazdı. Dikkat edersen yazıdan oluşan dosyalar çok daha fazla sıkışıyor. Sıkıştırılmış format olan jpg'de ne kadar az renk olursa dosya o kadar az yer kaplıyor. Konuya koyduğun grafikte mavi yerler tek renk olduğu için çok güzel sıkışır mesela :)

DarkSkull tarafından 23/Haz/18 23:59 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Erkek

defrag iyidir guzeldir ama dosyalari tasiyip duzene koymasi ici  gecici olarak kullanmak amacli yere ihtiyac duyar yuzde yuz bir diske defrag uygulamayazsin.

uzerine veri yazilacak nesneler hakkinda bircok calisma var, genlerin uzerine falan yaziyorlardi herhalde. bir cay kasigi kadar yere dunyadaki tum bilgileri sigdirmak mumkun diyorlardi ama yazmak kadar okumak ve saglam kalmasi da onemli. Cok istiyosan al eline kagit kalem yaz 1001010101 sonra programin birine web araciligi ile okut olsun sana hdd :)

İmzalamazsam ne olcak?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Erkek

https://www.youtube.com/watch?v=uSb2XG1rmK4 ahanda biraz nostalji windows 98 disk defrag. bunu izlemesi niye bu kadar keyifli ya :D 

@DarkSkull @Liquid çok teşekkürler cevaplarınız için.

GuArDiAn55 tarafından 24/Haz/18 01:18 tarihinde düzenlenmiştir

HACKEROKAN!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Az izlemedim o ekranı :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    undefined-01
    undefined-01's avatar
    Homo
    Liquid bunu yazdı

defrag iyidir guzeldir ama dosyalari tasiyip duzene koymasi ici  gecici olarak kullanmak amacli yere ihtiyac duyar yuzde yuz bir diske defrag uygulamayazsin.

uzerine veri yazilacak nesneler hakkinda bircok calisma var, genlerin uzerine falan yaziyorlardi herhalde. bir cay kasigi kadar yere dunyadaki tum bilgileri sigdirmak mumkun diyorlardi ama yazmak kadar okumak ve saglam kalmasi da onemli. Cok istiyosan al eline kagit kalem yaz 1001010101 sonra programin birine web araciligi ile okut olsun sana hdd :)

bir veri saklama alanı olabilir ama hdd olmaz o sekilde kağıt kalem ile. hdd (hard disk drive) zaten disk den oluşmalı zaten. gen doğru bir yöntem değil. cam benim hoşuma gitmişti. read only şekilde güncellenemez yazılıypr ama atomik seviyede içi yakılarak yapıldığı icin cok üksek alanlara ulaşıyor. ilk ömür boyu kullanılır diye düşünülmüs ama ne yazıkki cam akışkan olduğu icin atomik seviyede yapılan testler 3-4 yilda bozulmaya başladı. ben uzay da veri depolama yöntemi çözüldü gözü ile bakiyordum :( üzüldüm şahsen

Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek
    GuArDiAn55 bunu yazdı

Şimdide D programı yüklemek istiyorum. ama D programı kalan boşlukların toplamı kadar. D programını işletim sistemleri ikiye bölerek boşluklara kaydedebiliyormuş günümüzde.(nasıl yapılıyor?) ama defrag yaparak iki boşluğu birleştirirsek, D programını ikiye bölmek yerine direkt kaydedebiliriz. bu sayede diskimiz hızlı çalışıyor.

Diskin tamami bos da olsa bir suru irili ufakli dosya da olsa dosya sistemi ayni sekilde kaydeder yeni dosyalari. Bloklara bol ve bosluklara yaz. Bu bloklara dosya sisteminde cluster deniyor.

Diyelim ki cluster boyutu 4 kb. Her dosya diske 4 kb lik bloklar halinde yazilir ve 4 kb lik bloklar halinde okunur. Yani bir dosya diskte tam 12087 byte yer tutamaz, her zaman blok sayisinin tam kati olmasi lazim.

Dosya 1 byte ise 4 kb lik tek bir blok halinde yazilir, 4096 byte ise yine tek bir blok halinde yazilir, 4097 byte ise iki blok seklinde yazilir (4096+1).

Yani diskte bosa giden tek alan, 4kb nin tam kati olmayan dosyalarda sonda kalan bosluk. Az sayida dosya varken bu onem arz etmez ama dosya sayisinin cok oldugu durumlarda birikerek ciddi fark yaratabilir, ornegin:

28k adet dosyada 65 mb civari bir bosa giden disk alani olusmus, ama pratikte cok onemli degil.

Defragmantasyon soyle olusuyor, kucuk dosyalar yaratilip silindiginde daha buyuk dosyalarin bir kismi o acilan bosluga kalan kismi alakasiz bir yere yaziliyor (yine bloklar halinde). Bu bloklar birbirine fiziksel olarak uzak olunca, haliyle dosyanin okunmasi da yavasliyor mekanik disklerde. SSD lerde bu problem degil ama manyetik diskler fiziksel olarak head'i hareket ettirmesi gerektigi icin problem.

Yani defragmantasyon kucuk dosyanin silinip yerine diskte yer olmasina ragmen buyuk dosyanin yazilamamasi degil, dosyanin bloklarinin birbirinden uzak yerlerde olmasi. (Bu dedigin olay heap allocation'da olur ve problemdir, ama disk degil memory i ilgilendiren bir sey).

Bu arada sektor diskin fiziksel ozelligidir ve genelde 512 byte dir, cluster ise dosya sisteminin ozelligidir ve istenilen boyutta secilebilir. Cluster boyutu 4 kb demek 8 sektorluk clusterlar demektir. Windows 16 tb ye kadar olan disklerde 4 kb, 16-32 tb arasinda olan disklerde 8kb cluster kullaniyor mesela, disk buyudukce cluster boyutu da buyuyor cunku bu bosa giden alanin onemi azaliyor.

Cluster kucuk olursa bosa giden alan az olur, buyuk olursa dosyalarin ardisik yazilma orani artar, tradeoff yani.

"Diskte boyutu" nedir? defrag sonrası boyut ile eşitlenir mi? bazı dosyalarda diskte boyutu neden daha fazla?

Diskte boyut bloklara bolunup yazildiginda toplam kac blok harcadiginin boyutudur, her zaman blok sayisinin tam katidir, dosya aslinda kac byte olursa olsun.

veri kurtarma işlemi nasıl yapılıyor?

Dosya sistemi bir dosyayi sildiginde dosyanin kapladigi tum disk alanini sifirlamaz, cok gereksiz yavas bir islem, onun yerine o alanlari bos ya da uygun olarak isaretler, boylece yeni bir dosya yazilacagi zaman oralarin ustune yazilabilir. Yani ortada silinen bir sey yok, haliyle dosya kurtarilabilir uzerine yeni veri kaydedilmediyse.

winrar nasıl dosyaları sıkıştırıyor?

Cogu compression algoritmasi sozluk tabanli basit bir yontemi kullanir. Bir dosya icinde en cok tekrar eden bytelara en kisa kelime, en az tekrar edenlere en uzun kelime verilecek sekilde dosya bastan yazilir ve dosyaya bu sozluk eklenir, boylece sozluk kullanilarak dosya tekrar yaratilabilir.

Zip mesela deflate denilen bir kombinasyon algoritma kullanir, lz77 ve huffman coding. Ama soyle bir ayrim yapmak lazim, zip, rar, tar, 7z bunlar compression algoritmasi degildir, bunlar container formatlaridir, yani islevleri birden fazla dosya veya klasoru tek bir dosya icinde tutmaktir, farkli containerler farkli compression algoritmalari kullanabilirler (lzw, lz4, deflate vs) veya hic compress etmeden sadece store edebilirler.

hdd nin içindeki diske verileri kaydeden okuma başlığını ters bağlayıp(yazılımsal olarak bu yapılabilir mi acaba) 1 ve 0 ları tersten okutarak güzel ve basit bir şifreleme yapabilir miyiz? 

Sifrelemenin ne demek oldugunu bir arastir once :) en azindan bir key ile xor la bari, bitleri ters cevirerek sifreleme mi olur.

AMpul tarafından 24/Haz/18 03:32 tarihinde düzenlenmiştir

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MuhammeT
    MuhammeT's avatar
    Erkek

4 tb Bir hdd var elimde. Guvenlik kamerasi icin kullanilmis.

Hdd yi pc ye bagladim. Eksik goruyor. 1 tb dan fazla eksik nerden baksan.

Bios la kurulum ayarlarina geldigimde naptiysam o gorunmeyen alani pc acikken gosteremedim.

Napmaliyim yol gosterin.

Hangi Cennetten Geldik Bu Cehenneme
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek
    MuhammeT bunu yazdı

4 tb Bir hdd var elimde. Guvenlik kamerasi icin kullanilmis.

Hdd yi pc ye bagladim. Eksik goruyor. 1 tb dan fazla eksik nerden baksan.

Bios la kurulum ayarlarina geldigimde naptiysam o gorunmeyen alani pc acikken gosteremedim.

Napmaliyim yol gosterin.

senin anakart o kadar büyük diski desteklemiyor olabilir. bios güncellemesi varsa dene

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikibok
    KaptaN
    KaptaN's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

ssd disklerde defrag yapmayın bi anlamı yok :)

Toplam Hit: 3551 Toplam Mesaj: 20
hdd defrag diskte boyutu hdd nasıl çalışır