folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Her İşi Yapay Zeka Yaptığında İnsanlar Ne Yapacak?



Her İşi Yapay Zeka Yaptığında İnsanlar Ne Yapacak?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bulusma Fatihi
    samato
    samato's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mayıs/2007
    Erkek

    Yapay zeka is kollarini yok edebilecegi gibi is kollarida acacaktir. 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek
    samato bunu yazdı

    Yapay zeka is kollarini yok edebilecegi gibi is kollarida acacaktir. 

    +1 kesinlikle, üstelik daha fazlasıyla.. bir kapatır üç tane beş tane açar.. İnsana daima ihtiyaç olacak.


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    x-t0xid
    x-t0xid's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2015
    Erkek

    Bunu bir değerli abime sormuştum. Bana şöyle demişti insnaların sevmesi, aşık olması, müzik dinlemesi, sanatla uğraşması gerekiyor bunun için üzerlerindeki mental ağırlığı atmaları gerekiyor. Yapay zeka standart işleri yaparken insanların saydıklarımla meşgul olmalarını ümit ediyorum.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2012
    Erkek

    Bu konuda çeşitli organizsyonların bazı raporları var, yapay zeka bizi işsiz bırakacak mı bırakırsa bu millet ne yapacak diye. Biraz bahsedeyim.

    Uluslararası İşçi Örgütü, 2016 yılında Güneydoğu Asya ülkelerine yönelik Otomasyon Riski Karşısında Gelecekte Meslekler başlıklı bir rapor yayınlıyor.[1] Raporda daha önce not ettiğim bazı yerleri yazayım:

    - ABD tüm tekstil sektörünü baştan sona otomasyona sokmaya çalışıyor, böylece ASEAN (Güneydoğu Asya ülkelerini tarif etmek için kullanılan bir terim) bölgesinde bu konuda yaptığı yatırımları geri alabilecek ve bunun 5 sene içinde gerçekleşmesi bekleniyor.[2]

    - ASEAN bölgesinde tüm istihdamın yaklaşık %56sının 10 ya da 20 yıl içinde teknolojik gelişmelerle ortadan kalkma riski yüksek. Bu riskin düşük olduğu sektörler eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler.

    - Kamboçya'da 500 bin dikiş operatörü, Tayland'da 1 milyon satış elemanı, Endonezya'da 1.7 milyon büro memuru yüksek risk grubundaki bazı örnekler.

    - Raporda daha önce yayınlanan bir çalışmadan bahsediyor, ondan da bahsedelim. Frey ve Osborne adında Oxford'dan iki dayı yaptıkları çalışmada iş gruplarını 3 gruba ayırıyor ve bazı özellikler belirliyorlar:

    1- El işleri : Parmak becerisi, el becerisi, sıkışık çalışma sahaları
    2- Yaratıcı zeka işleri: Özgünlük ve güzel sanatlar
    3- Sosyal zeka işleri: Sosyal anlayış, müzakere, ikna kabiliyeti, başkalarına yardımcı olmak ve bakmak

    2 ve 3. grup hariç tüm işlerin önümüzdeki birkaç onyıl içerisinde tamamen otomatize olabileceğini söylüyorlar.***
    702 iş grubunu bu ölçütlerle analiz ettiklerinde ABD'nin tüm istidahmının %47sinin otomasyon riski altında olduğunu görüyorlar.

    Bu çalışma da bir kenarda dursun.

    - Raporda ayrıca şunu belirtiyor ASEAN bölgelerindeki iş yerleri teknolojiye pek adapte olma eğilimleri yok. Ayrıca düşük ücretler ve çalışanların yetenekleri bu bölgedeki olası bir otomasyon sürecini yavaşlatacağı öne sürülüyor. Yani kısacası adamların kısa sürede bu teknolojiyi yakalamaları zor ama bir şey yapmazlarsa büyük bir işsizlik tehlikesi onları bekliyor.

    Şimdi bir de OECD'nin 2016 Mayıs'ında yayınladığı Dijital Bir Ekonomide Otomasyon ve Serbest Meslek [3] başlıklı raporuna bakalım.

    - Sadece rutin işler değil yakın zamana dek otomatize edilemez kabul edilen bilişsel görevler de risk altında, örneğin borsadaki değişimlere dair standart raporlar yazmak.

    - OECD olaya o kadar kötümser yaklaşmıyor ama. Tek tek iş gruplarını incelediğimizde mesleklerin ortalama %9'u otomasyon riski altındaymış. Bu yüksek riskte olan işlerin %70 ve daha fazlası otomatize edilebilir. Mesleklerin daha büyük bir grubunda görevlerin  %50-70 arası otomatize edilebilir cinsten, diyorlar ki bunlar ortadan kalkmaz ama baya bir değişime uğrar. Bu değişimler başka bir mesleğe geçemeyecek kişilerin aleyhine olabilirmiş.

    - Yeni teknolojiyle gelen yüksek beklentilere giriyoruz ama yeni teknoloji beklediğimiz kadar da sarsıcı bir etki yaratmayabilir.

    - İlginç bir nokta da şu, diyor ki iş gücü azalacak bu çalışanlara ek iş olarak freelance çalışma konusunda büyük esneklikler sağlayabilir.

     

    ***: Frey ve Osborne çalışmalarında sadece ilk iş grubunu almışlar ama daha bugün bile bilgisayarların bazı bilişsel görevleri yerine getirmesi konusunda hummalı çalışmalar var. Facebook'un negotiation botu bunun en yakın örneklerinden biri mesela. (bkz. medyada kendi dilini yaratıp fişi çekilen yapay zeka diye anılan chatbot)

    Şahsi kanaatim öyle ya da böyle tüm fiziksel güç gerektiren işler yakın gelecekte yerini otomasyona bırakacak. Diğer işler için komple bir değişim olmasa bile yapay zekadaki gelişmelerle giderek yeni bir form alacağı kesin. (bkz. ABD'deki hukukçu bot)

     

    [1]: ASEAN in Transformation: The Future of Jobs at Risk of Automation, ILO
    [2]: Yuttana Silpsarnvitch, Secretary General, Thai Garment Manufacturers Association: Statement at ILO Experts Roundtable Consultation Meeting on Technology Transforming People and Jobs in ASEAN, Singapore, 18 Nov. 2015.
    [3]: Policy Brief on the Future of Work: Automation and Independent Work in a Digital Economy, OECD


    İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    800 milyon kişi işsiz kalır mı ondan emin değilim. Bugün orta ve üzeri gelire sahip insanlar dahi parçası pahalı diye gücünün yeteceği lüks arabaları almaktan imtina ediyor. Aylık 100 200 dolara çalışan işçiler mi yoksa AI'nin gerektirdiği yapım, onarım, kontrol maliyeti mi? Bununla beraber istihdam edilecek teknik personelin asgari ücretle çalışmayacağını ve piyasada rekabet olacağını da ayrıca göz önünde bulundurmak lazım. Bunun yanında, inovasyon ve ar-ge'yi AI'nın yapabilmesi de pek olası görünmüyor. Bunlar spesifik ve teknik olduğu kadar sosyal ve düşünsel süreçler. Dolayısıyla ya statik bir teknolojiye sabitlenerek AI'nin mekanik iş kapasitesiyle yetineceğiz, ya da insan bazlı bilgi ilerlemesi devam edecek.

    Bunlara rağmen farzedelim ki bu senaryo gerçekleşti. Olası sonuçlar olarak aklıma şunlar geliyor:

    1) Vasıfsız insanların doğal(!) seleksiyona maruz kalıp insan neslinin geleceğinden madden ve manen silinmesi. Vasfın, niteliğin, uzmanlığın yoksa bir hiçsin.

    2) İş yükü ve koşturmacası azalan insanların dini, etnik ve ideolojik akımlara meylinin artması. Nihilizm, hazcılık vs de bu sınıflandırmama dahil.

    3) İnsan gücüne olan ihtiyacın azalması ve koca kitlelerin ortaya çıkması ile konvansiyonel çatışmalar ve kitle imha silahlarının kullanımının hem psikolojik hem de fiziksel anlamda kolaylaşması. Bu iki yönlü olacaktır: a) Karar vericiler bu kadar vasıfsız ve işsiz insan yükünü azaltma ihtiyacı duyacak, bununla beraber insan gücüne olan ihtiyacın azalmasından ötürü yüksek rakamlı ölüm ve zayiatlardan eskisi kadar korkmayacaklardır. b) İş yükü ve meşguliyeti azalan kitleler, 2.maddede zikrettiğim hususlardan ötürü fiziksel çarpışma ve saha mücadelesi gibi uç ve aynı zamanda ileri düzey adrenalin/macera sunan; bireyin ulvi gayelerle çatışmaya katılması suretiyle kendine kimlik ve önem atfetmesine yol açan eylemlerde bulunmaya daha istekli olacaklardır. Örnek için DAİŞ'in militan profillerine bakabilirsiniz.

    4) AI' nin ikame edemediği işlere hem talep artacak hem de bu işleri yapabilenler toplumda ayrıcalıklı ve yönetmeye müstehak bir pozisyona geleceklerdir. Dolayısıyla elitizm tırmanabilir.

    Eyyorlamam bu kadar.

     

     

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek

    insan ırkı 100 yıl içinde yok olacak.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
Toplam Hit: 4603 Toplam Mesaj: 37
ai gelecek yapay zeka teori iş imkanları